Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Giedrius Mišutis BNS sakė, kad A.Komskis ketvirtadienį taip pat buvo vežamas parodymų patikrinimui incidento vietoje.

Trečiadienį A.Komskiui buvo pareikšti įtarimai dėl svetimo turto sunaikinimo visuotinai pavojingu būdu. Jis apklaustas, tačiau į laisvę tąkart nepaleistas – naktį jis praleido policijos areštinėje.

Įstatymas tam, kas sunaikino ar sugadino svetimą turtą visuotinai pavojingu būdu, numato baudą arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki penkerių metų.

Įtariamasis yra Seimo vicepirmininko „tvarkiečio“ Kęsto Komskio ir Pagėgių mero Virginijaus Komskio brolis.

Kaip pranešė VSAT, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos politikų brolis 56-erių A.Komskis pasieniečių kinologų šunį Ramzį nušovė antradienio dieną, pareigūnams vykdant kontrabandininkų persekiojimo operaciją.

Pagėgių meras V.Komskis BNS tikino, kad brolis niekaip nėra susijęs su kontrabandininkais, o dalyvavo oficialioje medžioklėje kartu su kitu broliu Zenonu.

„Kalbėjau su broliu Zenonu, kuris yra būrelio vadovas. Žinau, kad vienas yra sulaikytas, kitas ne. Vakar skridau iš Briuselio per Frankfurtą, mane Frankfurte ta žinia pasiekė. Bandžiau (pasienio rinktinės) vadui paskambinti, paklausti, ar yra toks įvykis – sakė, kad yra, bet daugiau nekontaktavau, – BNS sakė V.Komskis. - Tai buvo medžioklė. Ten buvo ne vienas žmogus, vyko medžioklė ne pasienio ruože – kaip patikino brolis, ten nieko ir derint nereikia. Taip jau atsitiko, kad toje teritorijoje vyko ir kontrabandininkų gaudynės“, – trečiadienį aiškino jis.

VSAT atstovas G.Mišutis BNS sakė, kad iki 2008 metų medžiotojams buvo privalu panešti apie pasienyje rengiamas medžiokles, šiuo metu tokios prievolės nėra. Tačiau egzistuoja geranoriškas susitarimas tarp medžiotojų ir pasieniečių pranešti apie Rusijos pasienyje rengiamas medžiokles dėl saugumo aspekto. Pasienyje su Rusija pasieniečiai aktyviai rengia pasalas, nuolat sulaiko kontrabandininkus, todėl baiminamasi, kad medžiotojai nenukentėtų per įtariamųjų sulaikymą ar nekiltų kitų incidentų.

Pasak G.Mišučio, su Komskiais medžioję medžiotojai apie medžioklę nepranešė, kiti tuo pat metu kitoje medžioklėje dalyvavę asmenys apie rengiamą medžioklę VSAT informavo.

Kitas sulaikytojo brolis, Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis teigė, kad broliai toje vietoje, kurioje įvyko incidentas, medžioja jau 25-eris metus, o lemtingą šūvį A.Komskis paleido išsigandęs jį puolančio šuns.

„Yra Rambyno medžiotojų būrelis, jie medžioja daugiau nei 25 metus toje vietoje. Medžioklė buvo suplanuota, pranešta ir pasieniui, ir kitoms priklausančioms tarnyboms, buvo medžioklės lapas. Mano žiniomis, šuo, kuris buvo palaidas, puolė ant brolio. Brolis išsigando ir, deja, pataikė (...). Bet kokiu atveju apgailestauju, kad tai įvyko“, – BNS sakė jis.

Medžioklėje dalyvavęs Zenonas Komskis pateikia kitą versiją – medžioklės vieta jau nėra pasienio ruožas, tad leidimų iš VSAT nebuvo prašoma. Jis pasakojo tuo metu buvęs už kelių kilometrų, o brolis Arvydas esą ėjo keliu, kuomet ir išvydo netikėtai atbėgusį šunį. Medžiojami buvo kanopiniai sėlinimo-tykojimo būdu, iš viso medžioklėje dalyvavo 8 asmenys.

„Toje vietoje, kur šovė, jie buvo dviese. Šuo atbėgo, ant jo šoko, jis (Arvydas Komskis) išsigando ir šovė. Buvo (skiriamieji ženklai), bet jų nesimato iš priekio - nei pasieniečių ženklo, nei nieko. Jis tamsus iš priekio, iš šono – taip matosi. Bet buvo beveik tamsu, jau po septynių, mūsų kraštuose temsta 19.15 val., o medžioti galima iki 20.15 val. tykojant-sėlinant. Šuo puolė, jis išsigando“, - įvykių eigą pasakojo Z.Komskis.

Anot jo, brolis sulaikytas netrukus po šūvio iš legaliai laikyto medžioklinio šautuvo. Z.Komskis tikino, kad teritorijoje dažnai atklysta sulaukėjusių šunų iš Karaliaučiaus pusės, kurie gaudo stirnas.

„Tai kas galėjo pagalvoti, kad ten pasieniečiai?“, - dėstė jis.

Anot VSAT, kontrabandininkų persekiojimo operacija buvo vykdoma Pagėgių savivaldybės Šereitlaukio kaimo prieigose, prie Nemuno. Pareigūnai antradienį čia aptiko įtartinų pėdsakų, leidusių įtarti, jog čia galėjo būti neteisėtai kirsta Lietuvos siena su Rusija, kuri eina Nemunu. Tikrinant aplinkines vietoves pareigūnai miške aptiko septynias dėžes cigarečių su baltarusiškomis banderolėmis – iš viso 3,5 tūkst. pakelių.

Pareigūnams surengus pasalą, buvo sulaikytas krovinio atsiimti atvažiavęs 31-erių Pagėgių gyventojas, dar trys vyrai spruko į mišką.

Pagėgių gyventojas sulaikytas dviem paroms, o bėgliai tebeieškomi.

Bardinų užkardos kinologas su trejų metų belgų aviganiu Ramziu apie tris kilometrus sekė bėglių pėdsakais, netrukus ir buvo paleistas šūvis – šuo nugaišo vietoje. Incidentas įvyko dienos metu, šuo buvo su specialia šviesą atspindinčia liemene, su VSAT skiriamaisiais ženklais.