VRK vadovė L. Matjošaitytė Seimo nariams sakė, kad dar balandžio mėnesį su pluoštu pasiūlymų kreipėsi į Teisingumo ministeriją.

„COVID–19 pandemija visame pasaulyje kelia daug iššūkių rinkimų organizavime. (…) Dar balandžio pabaigoje Teisingumo ministerijai pateikėme siūlymus dėl reikalingų pataisų. Buvo siūloma numatyti daugiau balsavimo vietų, didesnį balsavimo dienų skaičių išankstinio balsavimo metu, pratęsti balsavimo laiką rinkimų dieną, sudaryti papildomas balsavimo galimybės rizikos grupės rinkėjams. Ir padidinti balsavimo namuose dienų skaičių.

Teisingumo ministerija pateikė Seimo rinkimų įstatymo pakeitimo projektą“, – Seimo salėje sakė VRK pirmininkė.

Ji teigė, kad visi pasiūlymai bus pristatyti artimiausiu metu.

L. Matjošaitytė apibrėžė ir galimą tvarką, kaip bus vykdomi rinkimai spalio mėnesį.

„Šiuo metu rengiame naują tvarką. Joje buvo aptariamos tokios priemonės: balsavimo vietų visoje šalyje dezinfekavimas, visų atvykstančių balsuoti kūno temperatūros tikrinimas, atskiros balsavimo kabinos karščiuojantiems. Prievolė tiek rinkimų komisijos nariams, tiek ir rinkėjams balsavimo patalpoje dėvėti veido kaukes, apsaugines pirštines“, – kalbėjo VRK pirmininkė.

Taip pat bus bandoma užtikrinti socialinės distancijos laikymasis, srautų valdymas balsavimo vietose.

Keliamas klausimas ir dėl rašymo priemonių – rinkėjams gali tekti atsinešti savo rašymo priemonę, arba šios priemonės būtų išduodamos kiekvienam rinkėjui.

Kol kas nėra atsakyta, ar kiekvienam rinkėjui bus suteikiamos ir reikalingos apsaugos priemonės – apsauginė veido kaukė ir apsauginės pirštinės. Jei to prireiks, VRK kreipsis į Finansų ministeriją, prašant didesnio finansavimo.

Seimo nariai VRK pirmininkės klausė, kas bus daroma, jei dėl pandemijos rinkimų aktyvumas bus mažesnis nei 25 procentai.

„Tikimės, kad ir šiuose rinkimuose mūsų piliečiai aktyviai naudosis savo pilietinėmis teisėmis“, – sakė L. Matjošaitytė.

„Tuo atveju, jeigu rinkimuose daugiamandatėje rinkimų apygardoje dalyvautų mažiau nei 25 procentai rinkėjų, remiantis Seimo rinkimų įstatymo nuostata, ne vėliau kaip po pusės metų būtų rengiami pakartotiniai Seimo rinkimai. Tačiau tokio rinkėjų aktyvumo Lietuvos istorijoje nėra buvę net ir pačiais sudėtingiausiais metais“, – į parlamentarų pateiktus klausimus atsakinėjo L. Matjoštaitytė.

VRK kreipėsi į Vyriausybė prašydami užtikrinti reikalingas apsaugos priemones rinkimų komisijos nariams visoje Lietuvoje.

L. Matjoštaitytė teigė, kad balsavimo internetu priemonių spalį vykstančiuose Seimo rinkimuose negalima užtikrinti. Nes sistema nėra paruošta.

„Balsavimą internetu būtų galima įvesti tik palaipsniui, įvertinus visas aplinkybes“, – teigė VRK pirmininkė.

„Apie kitus rinkimus reikėtų galvoti, šiandien mes turime daugybę rizikų. Jei mes sukursime netinkamą sistemą, kiltų klausimas dėl visų rinkimų legitimumo“, – sakė L. Matjošaitytė.

VRK pirmininkė teigė, kad Pietų Korėjos pavyzdys, kai rinkimai vyko pandemijos metu, teikia vilties.

„Nors mažas rinkėjų aktyvumas yra viena iš rinkimų organizavimo koronaviruso pandemijos metu rizikų, Pietų Korėjos pavyzdys rodo, kad šią riziką galima suvaldyti, naudojant asmens apsaugos priemones“, – Seimo salėje sakė L. Matjošaitytė.

Ir priminė Pietų Korėjos atvejį, kai balandžio mėnesį organizuotuose rinkimuose dalyvavo rekordinis skaičius rinkėjų.

Delfi primena, kad Seimo rinkimai bus rengiami spalio 11 dieną.