Mūsų rajono ūkininkai jau teikia prašymus savivaldybei dėl vilkų padarytos žalos įvertinimo.

Rajono savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyr. specialistė Neringa Adomavičienė pasakojo, kad rugpjūčio 2 dieną vilkai siautėjo Pabaisko seniūnijoje Sukinių kaime. Gauti du prašymai iš šio kaimo ūkininkų. Pirmasis – dėl vienos, o kitas – dėl net 13 nugalabytų avių.

Viena avis buvo papjauta Želvos seniūnijoje Činelių kaime. Ūkininko prašymas gautas rugpjūčio 1 d.

Dar vienas prašymas dėl medžiojamų gyvūnų žalos įvertinimo mūsų rajono savivaldybėje gautas birželio 21 d. – Želvos seniūnijoje Šilninkų kaime rastas papjautas maždaug mėnesio veršelis.

Komisijoje kurios nariai vertina padaryta žalą ir visada vyksta į panašius atvejus dirbanti N. Adomavičienė pastebi, kad labiausiai vilkai pradeda siautėti būtent šiuo metų laiku: dabar jie moko medžioti vilkiukus. Akivaizdu, kad nėra išbadėję – sudraskyti anaiptol ne visi galvijai. Daugiausiai jų tiesiog pasmaugti ir palikti. Kieno tai darbas matyti iš ant kaklo paliktos kandimo, smaugimo žymės.

Dar viena akivaizdi žymė, nusakanti, kad siautėta būtent vilkų – jų palikti pėdsakai. Šalia didelių mamos dažniausiai būna ir mažesnių – „vaikiškų“ vilkiukų pėdsakų.

Suaugusio vilko pėdsakas

Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vyr. specialistė primena, kad nukentėję savininkai nedelsdami privalo pranešti savo seniūnijai rašydami prašymą dėl vilkų padarytos žalos įvertinimo ir atlyginimo. Seniūnas tą pačią dieną informuoja medžioklės plotų naudotoją ir rajono savivaldybės administraciją.

Ukmergės rajono medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui skaičiavimo komisija vyksta į apžiūrą, po to posėdžiuose nagrinėja pateiktą prašymą.

„Vadovaujantis Medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos žemės ūkio pasėliams, ūkiniams gyvūnams ir miškui apskaičiavimo metodika, Biologinio turto ir žemės ūkio produkcijos normatyvinių kainų sąrašu komisija įvertina bei suskaičiuoja padarytą žalą“, – pasakojo N. Adomavičienė.

Pasikeitus teisės aktams, nuo šių metų gegužės vilkų ūkiniams gyvūnams padarytą žalą atlygina Aplinkos ministerija. Dėl to, nukentėjęs asmuo papildomai dar turi parašyti prašymą ministerijai.

Prašymą bei kitus reikiamus dokumentus ministerijai pateikia rajono savivaldybės administracija.

Pernai dėl vilkų padarytos žalos Ukmergės rajone buvo gauta 15 prašymų. Papjautos 24 avys, 11 ožkų, 2 galvijai, 30 vištų.

Ūkininkams buvo išmokėta daugiau nei 2200 Eur. Pirmas prašymas pernai gautas balandžio 26 d., paskutinis – spalio 5 d.

Praėjusį rudenį Aplinkos ministras patvirtino įsakymą, kuriuo per 2018–2019 m. medžioklės sezoną leista šalies miškuose sumedžioti 110 vilkų.

Vilkų medžioklės sezonas tęsiasi nuo spalio 15 d. iki balandžio 1-osios. Išnaudojus nustatytą limitą, vilkų medžiojimo sezonas nutraukiamas anksčiau.