Cesiulis ragina gerinti komunikaciją: dabar yra tik kelios šabloninės žinutės

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis teigė, kad pagrindinė problema, su kuria susiduriama, – vakcinų trūkumas.

„Jei duotų ar atvežtų daugiau, nebūtų problemų skiepyti daug daugiau žmonių“, – Delfi sakė N. Cesiulis.

Jis pasidžiaugė, kad Alytus patenka į sparčiausiai vakcinaciją vykdančių miestų dešimtuką.

„Kai kiti pradeda skiepyti žemesnes (prioriteto – aut.p.) grupes, pas mus dar senjorai labai aktyviai skiepijasi ir su tomis „AstraZeneca“ vakcinomis. Neturėjome problemų, neturėjome likučių ar išmetimų“, – pažymėjo Alytaus miesto meras.

N. Cesiulio teigimu, trečiadienį mieste vakcinacija bus vykdoma gyvosios eilės principu – taip pasiskiepyti bus kviečiami prioritetiniuose sąrašuose esantys gyventojai.

„Iš mūsų nenubraukė vakcinų, gauname tiek, kiek pažadėta. Gyventojai yra patenkinti, atitinkame saugos reikalavimus, darbuotojų netrūksta. Vienintelis dalykas, ko galėtų būti daugiau, tai vakcinos“, – pakartojo jis.

Arnas Mazėtis, Nerijus Cesiulis

Vis dėlto politikas pripažino iš centrinės valdžios pasigendantis sklandesnės, aktyvesnės ir aiškesnės komunikacijos.

„Galėtų būti komunikacija aktyvesnė ne tik tarp įstaigų, bet ir skatinant gyventojus. Dabar kelios šabloninės žinutės ir įsivaizduojame uždėję pliusą, kad komunikacija yra gera. Matome visuomenės norą vaikų testavime, piketus – čia iš nežinojimo žmogus pradeda prieštarauti. Šioje vietoje ta komunikacija galėtų ir turėtų būti visiškai kitokia, bandant įtikinti žmones skiepytis – skirtingiems žmonėms skirtingose vietose panaudoti socialinius tinklus, ne tik televiziją, ieškoti būdų, kaip įtikinti gyventojus“, – aiškino N. Cesiulis.

Galimybių pasas, anot jo, taip pat paskatins žmones aktyviau vakcinuotis.

„Mums ministerija vis žadėjo duoti registracijos sistemą, kuri veiks vienaip ar kitaip. Dabar tose sistemose, kur gali registruotis, kai kada žmonėms per sudėtinga ją valdyti, ypatingai vyresniems. (…) Kadangi neturime bendros, vieningos, visoje Lietuvoje veikiančios sistemos, mes turime tuos unikalius atvejus, kai darome gyvą eilę“, – pasakojo Alytaus meras.

Gyvos eilės principu, anot jo, per vieną dieną planuojama paskiepyti apie 1,5 proc. savivaldybės gyventojų.

Šiaulių meras Visockas siūlo 3 idėjas

Šiaulių miesto meras Arūnas Visockas pirmadienį Delfi aiškino, kad šiuo metu vakcinacijos procesas stringa dėl kelių dalykų. Pirmasis – daug laiko trunkantis gyventojų įkalbinėjimas ateiti skiepytis.

„Galbūt reikia daiktus sustatyti į vietas – kiekvienas miestas gauna tam tikrą kiekį vakcinos, mes jas visas panaudojime, nuo praėjusios savaitės turime 10 nepanaudotų vakcinos dozių. Visi procentai priklauso nuo to, ką mes gauname, nes ne pas mus butelio kakliukas. O dėl vyresnio amžiaus žmonių, tai kai kuriems yra paskambinta ir po 4 kartus. (…) Ką tai reiškia? Kad visa situacija nuo pat pradžių veikė neteisingai. Reikia išmokti ir suprasti, kad ne prezidentui, nei ministrei pirmininkei, ne merams, o patiems Lietuvos gyventojams turi būti svarbi jų pačių sveikata“, – sakė Šiaulių miesto meras A. Visockas.

Jis kalbėjo, kad neteisinga bandyti žmonės įkalbėti.

„O dabar gaunasi juokingai – reikia skambinti ir įkalbinėti. 50 žmonių reikia 5 valandų, įsivaizduokite, kiek tam reikia savanorių, kiek ilgai kalbėtis ir įkalbinėti. Neteisingas požiūris“, – kalbėjo Šiaulių miesto vadovas.

Paklaustas, kaip šią situaciją spręsti, A. Visockas priminė, kad į šį klausimą jau yra atsakę beveik visų savivaldybių merai.

„Nenorit ir nereikia – leidžiamės per grupes žemyn. Visada yra tų, kurie nori. Tada ir įvyktų tas sveikasis procesas, paaiškėtų, kad žmonės nori. Bet dėl neteisingos metodikos jie nesiskiepijo“, – kalbėjo pašnekovas.

Šiaulių miesto meras pateikė ir konkretų pavyzdį – Šiauliuose trumpuoju numeriu 1863 visą parą senjorai gali patys paskambinti ir pasakyti, kad skiepytis nori.

„Jie yra rizikos grupėje. Yra ir kita tema, apie kurią mažai, kas kalba. Reikia sudaryti sąlygas jiems atvykti. Jie yra vyresni žmonės, yra kuklūs, prigąsdinti. (…) Galbūt reikėtų sugebėti ištransliuoti žinutę, kad jei nėra galimybės atvykti, nebijoti ir apie tai pranešti“, – tikino A. Visockas.

Šiaulių miesto meras taip pat kritikavo faktą, kad Lietuvoje iki šiol nėra vieningos registracijos skiepui sistemos.

„Tuos pokalbius, kuriuos mes kalbame su žmonėmis, turėtų kalbėti jų vaikai, anūkai. Tai mes sukūrėme vietinę registraciją, bet tai nėra rimta išeitis. Jei tai būtų vieninga sistema per visą valstybę, ten būtų ir pamokėlės, filmukai. Ir tada jau tik tereikėtų informuoti, kodėl žmonėms reikia skiepytis“, – savo idėją aiškino A. Visockas.

Jis teigė, kad dabar yra logiška „leistis grupėmis žemyn“.

„Reikia apversti dalykus – pačiam žmogui, konkrečiam asmeniui turi rūpėti jo gyvybė. (…) Galbūt yra situacijų, kai žmogus neateina skiepytis iš kuklumo, neturi kaip atvažiuoti“, – svarstė jis.

Marijampolė skiepys ir atvežusius vakcinuoti senjorus

Tuo metu Marijampolės meras Povilas Isoda Delfi sakė, kad vakcinų likučių Marijampolėje nelieka. Vis dėlto, pripažino jis, senjorų skiepijimas artėja prie ribos – jų vakcinuotis ateina vis mažiau. Marijampolėje senjorai skiepijami „Pfizer“ ir „Moderna“ vakcinomis.

„Klausimas yra apie senjorus – mes praėjusį šeštadienį darėme gyvą eilę ir, tiesą sakant, vakcinų atliko. Matome, kad artėjame prie ribos, kai senjorai, norintys skiepytis, bus praktiškai baigti“, – sakė P. Isoda.

Jo teigimu, mobili medikų komanda vyko ir į kaimiškas Marijampolės savivaldybės vietoves su tikslu skiepyti senjorus.

„Bet ir ten susidomėjimo ryškaus nėra“, – pažymėjo meras.

P. Isodos teigimu, SAM galėtų leisti savivaldybei leistis prioritetų eile žemyn.

„Galėtų palikti, kad bet kur bet kada atsirandančiam senjorui yra pirmenybė, bet jau reikia pradėti kalbėti apie kitas grupes. Tiesą sakant, labai neblogas variantas būtų žeminti amžiaus grupę per penkis ar dešimt metų. Visiems aišku ir konkretu būtų“, – svarstė Marijampolės meras.

Povilas Isoda

Jis pažymėjo, kad po senjorų vakcinacijos likusios vakcinų dozės Marijampolėje visada yra sunaudojamos kitų asmenų skiepijimui, tad išmesti jų nereikia. Tačiau P. Isoda negailėjo kritikos kai kuriems valdžios sprendimams, kurie, pasak jo, yra klaidinantys.

„Ministerija paskelbė, kad įmonės, kurios turi 100+ darbuotojų, gali skiepytis, o viso kito teksto nepasakė. Dabar tos įmonės mūsų koordinatorei skambina, pyksta, kodėl ministras leido skiepyti, o realiai į tą šimtą žiūrime, kai lieka vakcinų praėjus prioritetus“, – kalbėjo Marijampolės meras.

P. Isoda taip pat pažymėjo, kad Marijampolėje planuojama leisti skiepyti ir asmenis, vakcinacijai atvežusius savo artimuosius senjorus. Apie panašią idėją buvo prabilusi ir premjerės patarėja, tačiau galutinis sprendimas dėl to nebuvo priimtas.

„Mes galvojame, kadangi senjorų skiepijimas pradeda strigti, tai siūlysime akciją atvežti senjorą, o lydinčiam asmeniui irgi duosime vakciną. (…) Praėjusį šeštadienį senjorams turėjome pasiruošę 200 vakcinų, o atėjo 85“, – sakė P. Isoda.

Marijampolės savivaldybė prieš kelias savaites sulaukė ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) priekaištų. Buvo prašoma paaiškinti, kodėl galimai buvo nesilaikoma teisės aktų reikalavimų dėl vakcinavimo organizavimo.

Delfi primena, kad balandžio 27 dienos Statistikos departamento pateikiamais duomenimis, pirma vakcinos nuo koronaviruso doze visoje Lietuvoje paskiepyta 22,78 procento gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (199)