Tokius sprendimus siekiant lokalizuoti vietos ligoninėje kilusį koronaviruso židinį šeštadienį priėmė savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų komisija, BNS informavo Radviliškio meras Antanas Čepononis.

„Nuo pirmadienio įsteigiamas ir pradeda veikti mobilus punktas tyrimams, nuo pirmadienio 5–12 klasės mokosi nuotoliniu būdu, papildomas arba neformalusis ugdymas sustabdomas, visi kultūriniai ir bet kokie reginiai sustabdyti ir nevyks“, – BNS sakė meras.

„Pirmos–ketvirtos klasės, pradinukai, paliekami, mes juos srautais išskirstome žiūrėdami, kad nesudarytumėm ypatingų sunkumų tėvams, kurie dirba. Taip pat mieste bus sustiprintas dezinfekavimas, sugrįžtame į pavasarinę situaciją, kai buvo Lietuvoje karantinas“, – teigė meras.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šeštadienį pasirašė įsakymą nurodydamas Radviliškio savivaldybės administracijai sudaryti galimybes dėl COVID-19 išsitirti kiekvienam norinčiam rajono gyventojui, vietos ligoninėje kilus infekcijos protrūkiui.

A. Veryga pasirašė operacijų vadovo sprendimą, kaip Radviliškio valdžia turi suvaldyti koronaviruso protrūkį: steigti mobilų patikros punktą arba pasitelkti Šiaulių miesto mobilias brigadas, skubiai organizuoti suaugusių rajono gyventojų ištyrimą.

Savivaldybės vadovybė įpareigota užtikrinti, kad „būtų sudaryta galimybė kiekvienam Radviliškio gyventojui atlikti PGR molekulinį tyrimą, teikiant prioritetus gydymo ir ugdymo įstaigų darbuotojams, pareigūnams, prekybininkams, vaistininkams“.

Pasak mero, punktas pradės veikti nuo pirmadienio, gyventojai patikrai galės registruotis bendra tvarka kaip visoje Lietuvoje – turės skambinti į specialią karštąją liniją, jiems bus paskirtas atvykimo laikas.

„(Reali darbo pradžia) priklausys nuo karštosios linijos, žmonės skambins nustatyta tvarka kaip ir visur ir tada linija nukreipinės, gaus laiką, kada atvykti, ir atvykus bus imami mėginiai“, – sakė A. Čepononis.

Įraše feisbuke ministras sako sprendimą dėl lokalių priemonių pasirašęs įvertinęs „prastėjančią situaciją Radviliškyje dėl koronaviruso plitimo, epidemiologų bei visuomenės sveikatos specialistų pasiūlymus ir tai, kad šiai savivaldybei sunkiai sekasi pačiai valdyti viruso plitimą“.

Meras tvirtina, kad viruso plitimas kontroliuojamas – visi atvejai siejami su ligonine, neišplito už jos ribų.

„Neturime ir nei vieno sunkaus atvejo, visi yra šiek tiek jaučiantys simptomus, bet dauguma besimptomiai“, – teigė Radviliškio savivaldybės vadovas.

Į rajono savivaldybę su raginimu šaukti ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdį ir imtis priemonių lokalizuoti židinį šeštadienį kreipėsi Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, Radviliškio ligoninėje nustačius jau 38 užsikrėtimo koronavirusu atvejus.