Gyventojai, turintys klausimų dėl susidariusios situacijos, gali skambinti telefonu 8 614 94 265.

Informaciją apie pirmąją pagalbą sutrikus sveikatai dėl dūmų poveikio, teikia Radviliškio rajono greitosios medicinos pagalbos centro vyr. slaugytoja Danguolė Kudulienė, tel. 8 670 27 468.

Gyventojai prašomi neiti į lauką, užsandarinti langus ir duris. Pastebėjus sveikatos sutrikimų, skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Gyventojai, namuose pajutę didelę dūmų koncentraciją, yra priimami Radviliškio V. Kudirkos pagrindinės mokyklos sporto salėje. Budinčiųjų telefonai: 8 645 00 825, 8 682 75 641, 8 686 90 462.

Informuojame gyventojus, kad dėl gaisro gesinimo darbų gali sutrikti centralizuotas vandens tiekimas Linkaičių ir Kutiškių gyvenvietėse. Atsiprašome už nepatogumus.

Šiuo metu gaisrą gesina ugniagesiai iš Radviliškio, Šiaulių, Pakruojo, Panevėžio, Mažeikių, Utenos, Vilniaus. Operatyvinė grupė iš Vilniaus padeda koordinuoti veiksmus. Į pagalbą pasitelkti kariai iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono Taikos meto užduočių pajėgų, vėl dirba Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų sraigtasparnis Mi-8. Gaisrui gesinti pasitelkta rajono įmonių turima technika, jei prireiks, savo techniką skirs ir rajono ūkininkai.

Pasak Donato Gurevičiaus, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Operatyvaus valdymo valdybos parengties organizavimo skyriaus viršininko, šiuo metu gaisravietėje vis dar yra atviros liepsnos židinių, gaisras dar nelokalizuotas, bet visos pajėgos intensyviai dirba šia linkme. Prognozuojama, kad gesinimo darbai ir vėlesni teritorijos apsaugojimo darbai truks ilgai.

Šiuo metu dirbančios gaisro gesinimo pajėgos: 60 ugniagesių, dvidešimt karių, devynios autocisternos, du automobilinių kopėčių keltuvai, trys siurblinės stotys, du žarnų automobiliai, sraigtasparnis, šalia įvykio vietos stovi priešgaisrinio traukinio sąstatas.

Radviliškio rajono sveikatos priežiūros įstaigos praneša, kad į medikus kreipėsi keli asmenys, pajutę panašius į apsinuodijimo dūmais simptomus. Gyvenamieji namai, esantys šalia gaisravietės, šiuo metu yra saugūs. Paimti oro mėginiai išsiųsti tirti dėl keliamo pavojaus radviliškiečių sveikatai. Įvykio vietoje vakar apsilankė LR Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius.

Apie gaisrą Bendrajam pagalbos centrui bendruoju pagalbos telefonu buvo pranešta trečiadienio naktį 4 val. 8 min. Į įvykio vietą pasiųsti ugniagesiai gesino užsidegusį žaliavos kalną, kurio aukštis – apie 16 metrų, plotas – apie 500 kv. m.

Gyventojams informacija apie susidariusią ekstremalią situaciją išsiųsta gyventojų perspėjimo ir informavimo sistema, policijos patruliai informuoja labiausiai dūmais užterštų gatvių gyventojus apie susidariusią situaciją, dalija respiratorius ir informuoja juos apie galimybę evakuotis.

Antanas Čepononis, Radviliškio rajono savivaldybės meras, sako, kad susidariusi situacija yra sudėtinga, bet valdoma. Šalia gaisravietės gyvenantys žmonės yra evakuoti, jie apgyvendinti Radviliškio technologijų ir verslo mokymo centre.

Informacija apie dūmų kenksmingumą

Gaisro metu veikia gaisro sukelti pavojingi veiksniai. Pirmiausia tai karštis (šiluma), kuris išsiskiria dideliais kiekiais, nuodingi degimo produktai, galima sudegusių konstrukcijų ir pastatų griūtis.

Degant natūralioms degiosioms medžiagoms išsiskiria trys pagrindinės degimo produktus sudarančios medžiagos: anglies dioksidas (CO2 ), anglies monoksidas (CO arba smalkės) ir suodžiai (kietosios degimo produktų dalelės).

Oro taršai jautriausios gyventojų grupės :

∙ Kūdikiai, vaikai (ypač iki 5 metų amžiaus);

∙ Nėščiosios;

∙ Vyresnio amžiaus žmonės;

∙ Asmenys, sergantys astma bei kitomis kvėpavimo bei kraujotakos sistemos ligomis;

∙ Asmenys, paveikti kitomis toksinėmis medžiagomis, kurios sustiprina oro teršalų poveikį arba sąveikauja su oro teršalais;

∙ Asmenys, gyvenantys nepalankiomis socialinėmis ekonominėmis sąlygomis.

Susidarius nepalankiai sveikatai situacijai gyventojams patartina:

∙ Riboti darbinę veiklą ir fizinį aktyvumą lauke;

∙ Neatidarinėti orlaidžių, langų ir durų;

∙ Sandariai uždaryti visas vėdinimo angas;

∙ Patalpų vėdinimui naudoti oro kondicionierius;

· Jei nėra kondicionieriaus ir būtina išvėdinti, prieš vėdinant patalpas natūraliu būdu, langus ir orlaides rekomenduotina uždengti drėgnu audeklu;

· Būtina atsisakyti sportinių užsiėmimų lauke, bėgiojimų ar vaikščiojimų su mažamečiais vaikais;

∙ Važiuojant autotransporto priemonėmis sandariai uždaryti langus;

∙ Blogėjant situacijai, rekomenduojama šeimoms, auginančioms vaikus iki 1 metų, sergantiems lėtinėmis kvėpavimo sistemos ligomis, alerginiais susirgimais, išvykti iš užterštų zonų;

∙ Blogai pasijutus, kreiptis į gydytoją;

∙ Saugoti kvėpavimo takus, pridengiant juos respiratoriumi ar marlės kauke. Respiratorių ar medicininių kaukių galima nusipirkti vaistinėse, statybinių medžiagų parduotuvėse ar parduotuvėse, prekiaujančiose darbo apsaugos priemonėmis. Galima marlines kaukes pasigaminti patiems.

ANGLIES MONOKSIDAS – medžiaga pasižyminti tiesioginiu toksiniu poveikiu įkvėpus orą, kuriame jo yra labai didelės koncentracijos. Patekęs į žmogaus organizmą per plaučius, anglies monoksidas reaguoja su hemoglobinu (deguonį nešančiąja molekule kraujyje), sudarydamas karboksihemoglobiną. Pirmiausiai pažeidžiamos sistemos, kurios jautrios deguonies badui. Esant didelėms anglies monoksido koncentracijoms yra blokuojamas deguonies pernešimas, žmogus gali netekti sąmonės.

Simptomai: apsinuodijus anglies monoksido dujomis, žmogus jaučia silpnumą, jam skauda galvą, jį pykina. Į padidėjusį CO kiekį ore ypač jautriai reaguoja širdies ir kraujagyslių ligomis sergantys ligoniai. kvėpavimo takų dirginimas, kosulys, dusulys, ašarojimas. Anglies monoksido poveikyje suaktyvėja širdies ir kraujotakos sistemos ligos, suprastėja koordinacija ir laiko suvokimas, stebimas neigiamas poveikis vaisiaus vystymuisi.

AZOTO DIOKSIDAS – medžiaga, pasižyminti tiesioginiu toksiniu poveikiu įkvėpus. Patekęs į kraują su hemoglobinu, sudaro ilgalaikį junginį methemoglobiną, kuris neperneša deguonies, todėl sunkių apsinuodijimų atvejais įvairios organizmo sistemos pažeidžiamos dėl deguonies trūkumo. Simptomai: akių, nosies ir gerklės dirginimas, dusulys, kosulys (gali būti su gleivėmis), padidėja kvėpavimo takų jautrumas medikamentams, mažinantiems bronchų spindį, susilpnėja plaučių funkcija (ypač sergantiems lėtine obstrukcine plaučių liga), padidėja kvėpavimo takų imlumas kvėpavimo takų infekcijoms (ypač vaikų), paūmėja kvėpavimo takų alerginės uždegiminės reakcijos, sergantieji kvėpavimo ir kraujotakos sistemos ligomis pajunta sveikatos pablogėjimą.

SIEROS DIOKSIDAS – atmosferos teršalas, susidarantis degimo proceso metu (dažniausiai deginant iškastinį kurą, kuriame yra sieros junginių), taip pat naftos produktų perdirbimo, sieros rūgšties gamybos metu. Sieros dioksidas kartu su dulkėmis neigiamai veikia kvėpavimo takus, dirgina odą ir gleivinę, sukelia kvėpavimo sutrikimus.

Simptomai: priklausomai nuo koncentracijų, poveikis sveikatai gali būti ūmus ir lėtinis. Ūmus poveikis pasireiškia stipriu viršutinių kvėpavimo takų, odos ir gleivinių sudirginimu, nosies ir gerklės deginimu, dusulio priepuoliu, bronchu spazmais (ypač sergantiems astma). Dėl lėtinio poveikio, gali išsivystyti atrofinis rinitas, toksinis bronchitas bei plaučių sklerozė.

KIETOSIOS DALELĖS. Jų koncentracija aplinkos ore padidėja dažniausiai tuomet, kai nėra vėjoir oro srautai apatiniuose atmosferos sluoksniuose juda nepakankamai, kad išsklaidytų besikaupiančius teršalus. Kuo mažesnis dalelių skersmuo, tuo gilesnius kvėpavimo takus jos pasiekia ir ten nusėda. Didesnės dalelės sulaikomos viršutiniuose kvėpavimo takuose ir dažniausiai čiaudint ar kosint iš jų pašalinamos. Smulkesnės dalelės nusėdusios gilesniuose kvėpavimo takuose gali išbūti nuo 2 savaičių iki 1 metų. Tokiu būdu susiformuoja palanki terpė išsivystyti lėtinei ligai. Be to, kietųjų dalelių savybė absorbuoti toksines medžiagas bei mikroorganizmus ir pernešti juos į gilesnius kvėpavimo takus, gali sąlygoti lėtinius apsinuodijimus, alergines organizmo reakcijas. Simptomai: priklausomai nuo kietųjų dalelių koncentracijos, jos gali sukelti kvėpavimo takų sudirginimo reiškinius, dėl ko gali paūmėti lėtinių kvėpavimo takų ligų (ypač bronchinės astmos, obstrukcinio bronchito ir kt.) eiga.