Viešai nieko neskelbė

Esą siekdama sumažinti šilumos išlaidas Vilniuje, Vilniaus savivaldybė per išvažiuojamąjį tarybos posėdį surengė susitikimą su konsultacijų įmonės UAB „KPMG Baltics“ ekspertais. Šie mažai daliai valdininkų pateikė savo Vilniaus šilumos ūkio raidos viziją, siūlymus, ką daryti, kad mažėtų šildymo kainos.

Kvietimus į uždarą nuo visuomenės akių tarybos posėdį gavo tik tarybos nariai ir aukščiausieji administracijos vadovai. Tačiau į jų sąrašą kažkaip pateko ir nuo tarybos nario bei vicemero pareigų nušalintas R.Adomavičius.

Tai, kad renginio būta „ne visai viešo“, paliudijo ir tarybos narys Vidas Urbonavičius. Pasak pašnekovo, buvo pranešta, kad posėdis skirtas tik tarybos nariams, o dalyvauti jame, be tarybos narių, galėjo tik suinteresuotos šalys: konsultacijų įmonės, „Vilniaus energijos“ bei Vilniaus šilumos tinklų atstovai.

„Tyčia stebėjau, tačiau posėdyje nebuvo paprastų vilniečių. O jų per tarybos posėdžius atvyksta nemažai. Tai ir visuomenininkai, ir šiaip aktyvią poziciją turintys žmonės. Šį kartą nebuvo nė vieno“, – pasakojo tarybos narys.

Ėjo kaip pilietis?

Informacija visuomenei apie šilumos ūkio raidos vizijos pristatymą pateikta tik renginiui pasibaigus. Penktadienį vykęs posėdis Vilniaus savivaldybės puslapyje buvo anonsuotas tik pirmadienį.

Vis dėlto kai kuriems eiliniams mirtingiesiems, kaip antai paprastam vilniečiui R.Adomavičiui, kažkoks geradarys pakuždėjo į ausį apie renginį. Ir buvęs, šiuo metu nuo pareigų nušalintas, vicemeras kaip senais gerais laikais suskubo į svarbų miesto ūkio pasitarimą.

„O ką aš? Ten dalyvavo daug ne tarybos narių. Kaip normalus pilietis, kaip vilnietis atėjau į šį renginį. Buvo papasakota situacija. Be to, esu žmogus, kuris daug metų tuo domėjosi, todėl ir atėjau“, – dėstė „paprastas vilnietis“.

Tiesa, kažkodėl salėje jis užėmė tarybos nario kėdę ir sėdėjo greta savo partijos bičiulio Vilniaus tarybos nario socialdemokrato Vytauto Milėno.

„Pirmiausia, keista, kaip šis “paprastas vilnietis„ sužinojo apie tarybos posėdį, kaip į jį pateko ir kaip atsidūrė tarybos nario kėdėje, nors joje sėdėti jam dabar ne visai gražu“, – svarstė V.Urbonavičius.

Liūdi dėl viešumo trūkumo

R.Adomavičius pasidžiaugė, kad turėjo progą susipažinti su specialistų pasiūlytais miesto šilumos ūkio raidos variantais, 3-iosios šiluminės elektrinės likimo perspektyvomis, šilumos poreikio miestui analize.

„Jie nepateikė galutinės išvados, bet buvo aptarti labai aktualūs klausimai. Pavyzdžiui, 3-ioji elektrinė nuo 2016 m. nebeatitiks keliamų ekologinių reikalavimų, reikės ką nors daryti. Ar didės šilumos suvartojimas? Kas bus 2020 m.?“ – įspūdžiais iš pristatymo dalijosi vilnietis Romas.

Nušalintasis vicemeras apgailestavo, kad apie renginį neskelbta daug informacijos ir į jį nesusirinko daugiau vilniečių.

„Čia daugeliui buvo naudinga, ir manau, kad reikėjo išplatinti informaciją, nes žmonių ir daugiau būtų ėję. Turėtų visi labai gerai tuos dalykus išsianalizuoti. Čia nereikia daryti politikos, o reikia skaičiuoti. Manau, ateityje apie tokius renginius turėtų būti geriau informuojama“, – dėstė nuo pareigų nušalintas mero pavaduotojas.

Įžvelgė iškalbingą faktą

Buvęs Valstybinės tarnybinės etikos komisijos (VTEK) narys, ekspertas ir visuomenininkas Rytis Juozapavičius teigė, kad toks nušalinto vicemero poelgis teisiškai galbūt ir yra nepriekaištingas, tačiau tikrai vertas visuomenės dėmesio.

„Pats faktas, kad nušalintas vicemeras atsidūrė viešai neanonsuotame renginyje, yra iškalbingas. Jei ten nebuvo jokių balsavimų, jokių sprendimų, dėl tokio R.Adomavičiaus apsilankymo lyg ir nebūtų nieko bloga. Šiuo atveju net nereikia pateikti teisinio įvertinimo. Tiesiog nuostabą kelia valdininkas, kuris yra nušalintas nuo pareigų, bet kažkokiu būdu dalyvauja valdyme, gauna informaciją“, – kalbėjo R.Juozapavičius.

Įtarimų R.Juozapavičiui sukėlė ir R.Adomavičiaus kalbos apie tarybos posėdžio viešumą bei atvirumą.

„Sunku pasakyti. Jeigu renginys atviras, bet apie jį viešai neinformuojama, kyla klausimas, kiek tas renginys yra atviras. Juk R.Adomavičius apie jį turbūt ne laikraštyje perskaitė? Aišku, galima spėti, jog tai jis sužinojo todėl, kad kažkada dirbo toje įstaigoje. Kas joje nedirbo, tas ir nesužinojo, greičiausiai“, – savo poziciją pateikė pašnekovas.

Įtariamas kyšininkavimu

R.Adomavičius įtariamas padaręs nusikalstamą veiką – pasinaudodamas savo tarnyba, įgaliojimais, pažintimis ir kita tikėtina įtaka valstybės tarnautojui, savo naudai tiesiogiai reikalavęs, provokavęs ir paėmęs iš asmens 40 tūkst. litų kyšį.

Už šią sumą R.Adomavičius turėjo daryti įtaką Vilniaus miesto savivaldybės įmonės darbuotojams, kad šie nesudarytų sąlygų asmens atstovaujamai bendrovei sutrukdyti būti pripažintai minėtos įmonės vykdomo 8 mln. vertės darbų viešojo pirkimo konkurso laimėtoja ir kad šių darbų vykdymo sutartis su ja būtų pasirašyta.