Taip atstumas nuo ginčijamo statinio pakrantėje iki upės pakrantės apsaugos zonos padidėjo ir atitinka reikalaujamus penkis metrus.

Visai įmanoma, kad toks faktas gali turėti įtakos ir teismo sprendimui, mat prokurorų ginčijami sprendiniai grindžiami tuo, kad juos išduodant buvo nepaisoma aplinkosauginių atstumų ir kitų reikalavimų.

Merui talkino jo pavaldiniai

Praėjusį penktadienį, kovo 24-ąją, nuo popietės iki vėlaus vakaro prie Ratnyčios upės, ties R. Malinausko sodybos sklypu, darbavosi nemažai talkininkų: tarp akmenis į upę verčiančiųjų DELFI žurnalistai užfiksavo mero R. Malinausko patarėją, valstybės tarnautoją Aivarą Kadziauską, Druskininkų savivaldybės tarybos narį, Druskininkų savivaldybės įsteigtos „Saulės“ pagrindinės mokyklos direktoriaus pavaduotoją ugdymui Algį Bolį.

Pakrantėje matėsi ir daugiau R. Malinausko įkurto judėjimo „Už Druskininkus“ atstovų, kurie, pamatę žurnalistus, skubėjo slėptis sodybos kieme.

Čia taip pat buvo ir verslininku prisistatantis Leipalingio miestelio gyventojas Egidijus Vasylius, žinomas „Pieštuko“ pravarde. Šis asmuo yra laikomas mero R. Malinausko artimu bičiuliu - be kita ko, E. Vasylius dalyvavo R. Malinausko 50-mečio puotoje, prieš porą metų surengtoje Druskininkų savivaldybei priklausančioje slidinėjimo arenoje.

„Pieštukas“ Ratnyčios paupyje užfiksuotas už statybinio krautuvo su akmenimis vairo. Tai, kad nuotraukose užfiksuotas būtent šis asmuo, DELFI patvirtino mažiausiai trys vienas nuo kito nepriklausomi šaltiniai, vienas iš jų - teisėsaugoje.

Pats E. Vasylius, žurnalistei paprašius paneigti arba patvirtinti, kad jis užfiksuotas dirbantis R. Malinausko sodybos kieme Ratnyčios pakrantėje, teigė nieko nekomentuosiantis.

Ratnyčios pakrantėje praėjusį penktadienį taip pat buvo ir politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojas, Druskininkų mero patarėjas Aivaras Kadziauskas. Iš filmuotos medžiagos galima nuspėti, kad jis vadovavo darbams.

DELFI žurnalistai keletą valandų fiksavo darbų eigą. Upės užvertimo akmenimis procesas prasidėjo vidurdienį, darbo metu, ir tęsėsi iki sutemų, o gal, tikėtina, ir savaitgalį.

Pirmadienį, kovo 27-ą dieną, DELFI fotografas ties R. Malinausko sodyba esančioje Ratnyčios upės atkarpoje užfiksavo akmenimis užverstą nemažą plotą pačios upės vagos.

Tą pačią kovo 27-ąją į Druskininkų savivaldybę paskambinus pačiam mero R. Malinausko patarėjui A. Kadziauskui, šis teigė, kad „penktadienį pusę dienos aš buvau pasiėmęs atostogas“.

„O aš čia privalau kažkam dėl kažko teisintis ar aiškintis? – klausimu į klausimą, ką darbo metu veikė R. Malinausko sklype ir kieno prašymu vertė akmenis į Ratnyčios upę, atsakė valstybės tarnautojas. - Tai nebuvo mano darbo metas. Aš penktadienį pusę dienos buvau pasiėmęs atostogas. Ir aš neprivalau čia niekam teisintis ar aiškintis“.

Paklaustas, ar daugiau nenori nieko pridurti, A. Kadziauskas atsakė, kad ne ir padėjo telefono ragelį.

2017.03.24 Popietė. Verčia akmenis

Mero atsakymų – laukiama

Pats Druskininkų meras ir sodybos Latežeryje savininkas R. Malinauskas pirmadienį buvo nepasiekiamas: mobiliuoju telefonu politikas neatsiliepė, o savivaldybės sekretorė skambinančios žurnalistės atsiprašinėjo, kad „meras pasitarimuose salėje“.

Susisiekus su Druskininkų savivaldybės atstove spaudai Diana Sinkevičiūte, savivaldybės administracijos darbuotoja paprašė klausimus merui R. Malinauskui apie jo asmeninį sklypą ir darbus jame atsiųsti savivaldybės viešųjų ryšių specialistei.

DELFI išsiuntė šiuos klausimus:

1. Kieno nurodymu ar prašymu Jūsų sklype vyko darbai?

2. Ar pažįstate p. Egidijų Vasylių ir ar prašėte jo pagalbos darbams Jūsų sklype?

3. Ar prašėte/nurodėte Jūsų asmeninio politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojui, Druskininkų mero patarėjui Aivarui Kadziauskui darbo metu atlikti kokius nors darbus Jūsų sklype Latežerio kaime?

4. Ar už darbus minėtiems asmenims buvo sumokėta, jei taip, kas sumokėjo ir kokiu pagrindu?

5. Ar upės užvertimo akmenimis darbai buvo vykdomi gavus Aplinkos apsaugos agentūros prie Aplinkos ministerijos leidimus/suderinimus, projekto (jei toks buvo reikalingas) patvirtinimus?

6. Kaip paaiškintumėte, kad upės vagos pločio sumažinimo darbai vykdomi vykstant teisminiam procesui, kuriame prokuratūra ginčija Jūsų sodybos Latežeryje rekonstrukcijai išduotų leidimų teisėtumą? Vienas iš prokurorų ieškinio motyvų yra ir tai, kad buvo nesilaikoma upės pakrantės apsaugos juostos reikalavimų. Užvertus upės vagą, teoriškai minėtas atstumas nuo vandens paviršiaus iki Jūsų namo padidėja ir formaliai atitiktų prokurorų ginčijamą atstumą iki vandens telkinio paviršiaus. Ar tokiais veiksmais nebandote išvengti atsakomybės teisme?

7. Galite parašyti papildomą informaciją, kurią manote esant reikalingą prie minėtų klausimų.
Klausimai buvo nusiųsti viešai nurodomais Druskininkų savivaldybės mero R. Malinausko ir Druskininkų savivaldybės viešųjų ryšių specialistės D. Sinkevičiūtės elektroniniais adresais.
Beveik už valandos gavome atsakymą: „Laba diena, komentaro Jums nepateiksiu – prašome nemaišyti darbinių ir asmeninių reikalų. Pagarbiai, Diana Sinkevičiūtė“.

Atsakymų iš R. Malinausko DELFI redakcija dar nesulaukė. Gavus atsakymus, tekstas bus papildytas.

Vieną teismo sprendimą dėl tvoros R. Malinauskas jau įvykdė

DELFI jau rašė apie tai, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas neskundžiamu sprendimu įpareigojo R. Malinauską įvykdyti Druskininkų aplinkos apsaugos agentūros vedėjo Sigito Kvaraciejaus privalomąjį nurodymą – nugriauti sodyboje Latežeryje pastatytos tvoros su betoniniais pamatais dalį: tiek, kiek tvora pažeidusi penkių metrų upės pakrantės apsaugos juostos plotį.
2017.03.24 Nuardyta tvora

Toks privalomasis nurodymas buvo surašytas dar 2014-ų metų gegužės 21-ą dieną. Tvora griūti turėjo iki tų pačių metų liepos vidurio.

Tačiau R. Malinauskas tokį vietos aplinkos apsaugos agentūros vadovo „įžūlumą“ apskundė – iš pradžių paties S. Kvaraciejaus tiesioginiam vadovui, vėliau – Kauno apygardos administraciniam teismui.

Abu sprendimai buvo nepalankūs tvoros savininkui – tvora Latežeryje turi griūti, upės pakrantės apsaugos juosta ir priėjimas visiems prie vandens – atlaisvintas.

Tokią pačią nutartį paliko galioti ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas. Ji – neskundžiama. Terminas įvykdyti tokiai nutarčiai baigėsi šių metų vasario 21-ą dieną.
Prieš keletą savaičių, baigiantis teismo nutarties įvykdymo terminui, R. Malinauskas tvorą pradėjo ardyti, tačiau pilnai teismo sprendimo tuomet neįvykdė.

Penktadienį DELFI žurnalistai užfiksavo, kad aplinkosaugininkų nurodymas, kurį teismas paliko galioti, įvykdytas pilnai: R. Malinauskas ne tik nuardė medinius tvoros skydus, bet ir išmontavo betoninius tvoros pamatus taip, kaip numatyta reikalavime.

Kaip DELFI sakė Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Stasys Vanagas, kol kas aplinkosaugininkai nėra užfiksavę, kad teismo sprendimas įvykdytas. Tai žadama padaryti šią savaitę.

„R. Malinauskas buvo pateikęs prašymą atidėti patikrinimo akto dėl įvykdyto privalomojo reikalavimo surašymą. Nuo tos dienos, kai baigėsi terminas tokiam reikalavimui įvykdyti, iki momento, kai aplinkosaugininkai tai surašys oficialiai raštu ir įteiks R. Malinauskui susipažinti, bus paskaičiuota pradelsto įvykdyti privalomojo nurodymo metu gamtai padaryta žala ir paskirta administracinė bauda, kurias turės apmokėti R. Malinauskas“, - sakė S. Vanagas.

R. Malinauskas siekia nušalinti visą teisėjų kolegiją

Aplinkosaugininkų reikalavimų byla – ne vienintelė, kurioje nagrinėjami R. Malinausko sodybos Latežeryje ir statybų joje reikalai. Šiuo metu dar vieną bylą nagrinėja Kauno apygardos teismo Civilinių bylų teisėjų kolegija.

Šioje byloje viešąjį interesą ginantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Marijus Šalčius siekia panaikinti Druskininkų merui Ričardui Malinauskui priklausančios sodybos Latežerio statybų ir rekonstrukcijos sprendinius bei statybų leidimą, kurį išdavė Druskininkų savivaldybės administracija.

Prokuroras siekia, kad dėl galimai neteisėtai išduotų leidimų iš ūkinio pastato į gyvenamąjį namą rekonstruotas pastatas, kartu su kitais kiemo statiniais, būtų nugriautas.

Vyriausiojo administracinio teismo sprendimas ir tai, kad R. Malinauskas buvo priverstas nugriauti dalį tvoros, šioje byloje yra svarbus prokurorų ieškiniui ir jų pozicijoms sustiprinti.

Tačiau praėjusią savaitę jau trečią kartą nepavyko bylos nagrinėjimo pradėti iš esmės. Atsakovu šioje byloje esantis Druskininkų meras Ričardas Malinauskas teisme pareiškė teisėjų kolegiją esant šališka, neobjektyvia, turinčia išankstinę nuostatą dėl bylos baigties ir pareikalavo nušalinti visą teisėjų kolegiją.

Tokią R. Malinausko poziciją unisonu palaikė ir kitas atsakovas – Druskininkų savivaldybės, kurios vadovu yra meras R. Malinauskas, administracija, atstovaujama advokato bei savivaldybės teisininkų.

Beje, į šios bylos posėdį praėjusios savaitės trečiadienį Kaune kartu su R. Malinausku atvyko ir savaitgalį upės užvertimo akmenimis darbus vykdęs mero patarėjas A. Kadziauskas.

Išsigando liudytojos parodymų?

Viešąjį interesą byloje ginantis prokuroras M. Šalčius tokius R. Malinausko bei jo interesus atstovaujančio advokato Gintaro Černiausko prašymus pavadino neturinčiais teisinio pagrindo, o atsakovų elgesį – siekiu vilkinti bylą.

Visos teisėjų kolegijos šališkumu R. Malinauskas suabejojo dėl to, kad teisėjų kolegija viename iš ankstesniųjų posėdžių priėmė sprendimą į bylą iškviesti liudytoja projektuotoją Lolitą Šeduikytę.
Šios moters parašas, kartu su dar kelių Gintaro Kalyčio projektavimo įmonės darbuotojų parašais, yra R. Malinausko sodybos Latežeryje statybų projekto dokumentuose ir jų derinime su Druskininkų savivaldybe išduodant statybos leidimą ūkinio pastato rekonstrukcijai į gyvenamąjį namą.

Pati L. Šeduikytė teigia jokių R. Malinausko sodybos projektų nepasirašiusi, tik atlikusi pirminius projektavimo sprendinius, po kurių esą užsakovas brėžinius atsiėmė, ir ji apie jų tolesnį likimą nieko nežinanti. Tai L. Šeduikytė DELFI žurnalistei patvirtino ir teisme.

Tačiau prokuroras M. Šalčius sako, kad L. Šeduikytės ir dar kelių projektą esą rengusių ir derinusių projektuotojų parašai yra ant statybų leidimo suderinimo, kurį išdavė Druskininkų savivaldybės administracija.

Mažiausiai vienas iš jų – architektas Ramūnas Kaupas DELFI sakė nieko apie R. Malinausko sodybos Latežeryje projekto derinimą nežinantis. Pasak jo, jis dalyvavo rengiant projektą, eskizus, brėžinius, viską derino su R. Malinausku, tačiau nuolatinei statybų Komisijai prie Druskininkų savivaldybės administracijos, kuri išduoda statybų leidimą, jis jokių dokumentų nepateikė, nes R. Malinauskas nesugebėjo pateikti nei projektavimo sąlygų, nei sodybos toponuotraukų. Projektavimo sąlygas išduoda vietos savivaldybių administracijos Architektūros skyriai. R. Kaupas sako, kad nežino, kas ir kaip teikė projektą statybų leidimą išduodančiai komisijai, tačiau jis pats tokių dokumentų nei pasirašė, nei teikė.

Paradoksas, bet kalbėdamas su žurnalistais R. Kaupas nepaneigė, kad už jo tuometinius darbus su juo nebuvo atsisakaityta.

Ar gali būti, kad būtent dėl teisėjų kolegijos priimto sprendimo į posėdį liudytoja kviesti L. Šeduikytę, kurios liudijimo metu gali paaiškėti, jog moters parašas dokumentuose buvo suklastotas, R. Malinauskas ir siekia nušalinti bylą nagrinėjančią teisėjų kolegiją?
Net nespėjus užduoti klausimo, R. Malinauskas teismo salėje žurnalistus išvadino nesąžiningais, vagimis, aferistais, o prokurorą – politinių užsakymų vykdytoju. „Tai – politinė byla!” – sakė R. Malinauskas.

Žurnalistus apkaltino meškerių vagystėmis

R. Malinauskui pradėjus ardyti tvorą Latežeryje ir vienai televizijos laidai parengus reportažą iš atlaisvinamos Ratnyčios upės pakrantės ir parodžius ardomą mero tvorą, R. Malinauskas parašė pareiškimą policijai, esą iš jo sodybos Latežeryje dingo trys meškerės su ritėmis.

Kaip vagystę įvykdyti galėjusius asmenis politikas nurodė jo sodybą filmuojančiuose vaizdo kamerų įrašuose matytą reportažą rengusią žurnalistų grupę, personaliai išskirdamas šio teksto autorės pavardę.

Praėjusią savaitę DELFI žurnalistė dėl galimai iš R. Malinausko sodybos pavogtų meškerių buvo apklausta kaip liudytoja Prienų rajono policijos komisariate atliekamame ikiteisminiame tyrime.
Šis komisariatas priklauso Alytaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui, kuriam šiuo metu vadovauja Alvydas Jurgelevičius.

Pastarojo žmona Vilma Jurgelevičienė eina Druskininkų savivaldybės administracijos direktorės pareigas.

Druskininkų savivaldybei vadovauja meras R. Malinauskas.

Užgaidoms įteisinti – didžiulės pajėgos

Siekis ir pastangų mastai bet kokiu būdu įteisinti ir pateisinti savo tailandietiškąją svajonę – sodybą, po kurios terasa čiurlentų vanduo, kaip ir būdai tam pasiekti – nestebina. Keičiami teisės aktai, ieškoma pažinčių ir užtarimo ministerijose, vyriausybėse, įjungiami pavaldiniai, turintys derinti įvairius leidimus ir kita.

Panašus metodas kaip penktadienį Latežeryje jau buvo išbandytas ir vadinamojoje Vijūnėlės dvaro istorijoje. Čia, aplinkosaugininkams suabejojus pastato atstumu iki vandens paviršiaus, krantinė buvo sutvirtinta betoniniais luitais, krantas užpiltas tiek, kad pakrantės apsaugos juostos atstumui užtektų.

DELFI pateikia chronologiją įvykių, kaip ir kas buvo daroma, siekiant įteisinti tiek statybas Latežeryje, tiek kitas R. Malinauskui svarbias statybas Druskininkų mieste. Neteigiame, kad teisės aktai buvo keičiami ar priimami nauji išimtinai tik dėl su R. Malinausku siejamais klausimais, tačiau tokie pakeitimai turėjo įtakos ir šioms statyboms.

• 2000 m. - Ričardas Malinauskas išrenkamas Druskininkų savivaldybės meru ir šias pareigas be pertraukos eina iki šiol.

• 2006 m. – Druskininkų savivaldybės administracija išduoda leidimus R. Malinausko močiutės Zosės Miliauskienės vardu registruotos sodybos Latežeryje rekonstrukcijos darbams. Kultūros paveldo saugomoje teritorijoje Latežerio kaime esantis ūkinis pastatas rekonstruojamas į gyvenamąjį namą.

• 2008 m. – Alytaus apskrities viršininko administracija pripažįsta statinius Latežeryje (ir naują tvorą) tinkamais naudoti. Viršininko administracijai vadovauja Eugenijus Palavinskas, buvęs Druskininkų savivaldybės vyriausias architektas, buvęs Druskininkų savivaldybės tarybos narys. Aktą pasirašo jo pavaduotoja, tuometinė R. Malinausko bendražygė Lietuvos socialdemokratų partijoje Ona Balevičiūtė, dabartinė Vyriausybės atstovė Alytaus apskrityje.

• 2014 m. vasario 28 d. – Valstybinės statybų priežiūros inspekcija surašo aktą dėl Latežerio tvoros, kuri pažeidžia Ratnyčios upės pakrantės apsaugos juostos reikalavimus.

• 2014 m. gegužės 5 . – Nacionalinė žemės tarnyba konstatuoja, kad namas Latežeryje pastatytas per arti vandens ir pažeisti aplinkosauginiai reikalavimai.

• 2014 m. gegužės 21 d. - Druskininkų aplinkos apsaugos agentūra surašo aktą dėl R. Malinausko tvoros Latežeryje.

• 2014 m. kovo 10 d. – prokuratūra kreipiasi į teismą dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro statybų leidimų išdavimo teisėtumo.

• 2014 m. birželio 27 d. – R. Malinauskas kreipiasi į teismą dėl Latežerio tvoros negriovimo.

• Tą pačią 2014 m. birželio 27 d. prokurorai kreipiasi su nauja byla dėl statybų Latežeryje, Ratnyčios upės pakrantėje, leidimų išdavimo teisėtumo.

Nuo tada teisės aktų priėmimai, kuriais remiantis galima būtų pateisinti, palengvinti ir/ar įteisinti su R. Malinausku siejamas statybas Druskininkų savivaldybėje, įgauna pagreitį.

• 2014 m. liepos 9 d. – Vyriausybė priima nutarimą Nr. 662 „Dėl specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų pakeitimo“, kurio esmė – pakeisti pakrantės apsaugos juostose galiojančių draudimų reikalavimus. Nutarime po pakeitimo vietoje draudimo tverti tvoras vandens telkinių pakrantėse ir jų apsaugos juostose, atsiranda lengvinanti sąlyga „draudžiama tverti tvoras, išskyrus aplinkos ministro patvirtintuose saugomų rūšių veiksmų planuose numatytų teritorijų, atskirųjų želdynų valstybinėje ir savivaldybių žemėje, botanikos, zoologijos sodų, dendrologinių kolekcijų, paveldo objektų aptvėrimą ir kitus atvejus, kai aptverti numatyta normatyviniuose dokumentuose dėl eksploatavimo saugumo“. Vyriausybės nutarimo projektą teikia aplinkos ministro pareigas laikinai einantis socialdemokratas susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius. Posėdyje dalyvauja Ūkio ministras socialdemokratas Evaldas Gustas, kultūros ministras „darbietis“ Šarūnas Birutis, viceministras Žimantas Pacevičius ir kt. Vyriausybės nutarimą pasirašo premjeras Algirdas Butkevičius, LSDP pirmininkas.
2014 gegužė. Druskininkų kurorto šventė

• 2014 m. liepos 17 d. – aplinkos ministru pradeda dirbti „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas.
• 2014 m. rugsėjo 15 d. – aplinkos ministras K. Trečiokas pasirašo įsakymą dėl darbo grupės sudarymo, kuri vėliau parengia ir Vyriausybei pateikia garsųjį „zadanijų“ nutarimo projektą Nr. 1025 „Dėl kurorto specialiųjų zonų panaikinimo“.

• 2014 m. lapkričio 12 d. - kultūros ministras Šarūnas Birutis pasirašo įsakymą Nr. IV – 813 „Nekilnojamųjų kultūros vertybių vertinimo, atrankos ir reikšmingumo lygmens nustatymo kriterijų aprašo patvirtinimo“. Šis aprašas reglamentuoja nekilnojamųjų kultūros vertybių vertinimą, atranką, reikšmingumo lygmens nustatymą, jų kriterijus bei šių kriterijų taikymą, nustatant kultūros paveldo objektų ar vietovių vertingąsias savybes ir jų reikšmingumą, atrenkant nekilnojamąsias kultūros vertybes, kurioms reikalinga apsauga, apibrėžiant kultūros paveldo objektų teritorijų bei apsaugos zonų ar vietovių ribas ir teikiant juos įregistruoti į Kultūros vertybių registrą bei tikslinant duomenis Registre įrašytoms nekilnojamosioms kultūros vertybėms.

• 2014 m. gruodžio 2 d. - Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, remiantis aukščiau minėtu Š. Biručio nutarimu, priima sprendimą dėl kultūros paveldo objekto Nr. 0339, t.y. saugotinu kultūros paveldo obejktu nuo 1980 m. esančio 18-os sodybų gatvinio Latežerio kaimo paveldo apsaugos sugriežtinimo, įtraukdamas į saugotinų sąrašą ne tik Latežerio tvoras, bet ir „istorines sklypų ribas“.

• 2014 m. gruodžio 16 d. – aplinkos ministras K. Trečiokas pasirašo įsakymą Nr. D1-1038, kuriuo patvirtina „Paviršinių vandens telkinių tvarkymo reikalavimų aprašą“. Šiuo aprašu nustatomi aplinkosaugos reikalavimai paviršinių vandens telkinių (toliau – vandens telkiniai) tvarkymo ir jų pakrančių tvarkymo darbams atlikti: iki 1-o aro tvarkant pakrantes galima darbus daryti laisvai, nuo 1-o iki 4-ių arų – reikalingas minimalus pranešimas Aplinkos apsaugos agentūrai prie Aplinkos ministerijos.

DELFI pirmadienį užklausė Aplinkos apsaugos agentūros prie Aplinkos ministerijos, ar 2016 – 2017-ais metais buvo išduoti leidimai ar gauti pranešimai dėl Ratnyčios upės ar jos pakrančių valymo ar tvarkymo darbų. Agentūros Hidrografinio tinklo skyriaus vedėjo Gintauto Sabo atsiųstame atsakyme nurodoma, kad tokių prašymų ar pranešimų agentūra neturi.

Tačiau, pasitelkiant jau minėtą K. Trečioko įsakymą, gali būti, kad R. Malinausko ir jo talkininkų darbai užverčiant dalį Ratnyčios upės akmenimis bus aplinkosaugininkų pripažinti teisėtais, jei nebus nustatyta, kad darbai atlikti ne didesniame nei 1-o aro plote.

• 2015 m. kovo 16 d. – tas pats Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos staiga persigalvoja dėl Latežerio kaimo apsaugos ir priima aktą Nr. KPD – AV – VT2/15, kuriuo Latežerio kaimas iš viso išbraukiamas iš Kultūros paveldo saugotinų objektų sąrašo „kaip netekęs saugotinų savybių, t.y. praradęs autentiškumą“. DELFI redakcija užklausė Kultūros ministeriją, prašydama pateikti abiejų šių dokumentų rengimo medžiagą: kieno iniciatyva buvo inicijuoti pakeitimai, kas dalyvavo svarstyme, kas teikė pasiūlymus, kokius, kaip vyko balsavimas. Tačiau iš Kultūros ministerijos gautame atsakyme prašytų dokumentų, tame tarpe ir posėdžių garso įrašų, nepateikta.
• 2015 m. rugsėjo 23 d. – A. Butkevičiaus Vyriausybė priima nutarimą Nr. 1025 „Dėl kurorto specialiųjų zonų panaikinimo“.

• 2015 m. rugsėjo 29 d. Vilniaus teisme nagrinėjama vadinamoji Vijūnėlės dvaro byla. Kyla vadinamasis Vijūnėlės dvaro skandalas.

• 2016 m. – 2017 m. m. – aplinkosaugininkai ir prokurorai teismuose kovoja su R. Malinausku ir Druskininkų savivaldybės administracija dėl galimų pažeidimų aplinkosaugos ir statybų bei teritorijų planavimo srityse Latežerio, Vijūnėlės ir R. Malinausko gyvenamojo namo Turistų g. 11, Druskininkuose bylose.