Nurodomas tikslas – medžiagos rinkimas ir naujų knygų rašymas. Lietuvos kultūros taryba paskelbė baigusi registruoti individualių ir edukacinių valstybės stipendijų konkursui pateiktas paraiškas. Atmetus administracinės patikros nepraėjusias iniciatyvas, ekspertų vertinimui pateiktos 688 paraiškos. Literatūros srities – 92.

Tarp šių pareiškėjų – ir R. Vanagaitė, kuri prašo skirti stipendiją 2018 m. medžiagos rinkimui ir knygos „Nedingę“ rašymui ir 2018–2019 m. knygos „Nusikaltimas ir tyla“ rašymui. Ji yra Kultūros ar meno kūrėjų paraiškų gauti individualias stipendijas sąraše.

„Lietuvos žinioms“ susisiekti su R. Vanagaite ir paklausti, apie ką ketina rašyti dvi knygas „Nedingę“ bei „Nusikaltimas ir tyla“, kokią medžiagą ir kur ketina rinkti, nepavyko.

R. Vanagaitė praėjusią savaitę pareiškė, kad vienas iš Lietuvos partizanų vadų Adolfas Ramanauskas - Vanagas „nėra joks didvyris“, nebuvo kankinamas ir galėjo bendradarbiauti su KGB. Ji sakė, kad rėmėsi KGB dokumentais.

R. Vanagaitė ir jos gyvenimo partneris, nacių medžiotoju prisistatantis Efraimas Zuroffas iš Simono Wiesenthalio centro taip pat prakalbo apie tariamą A. Ramanausko - Vanago vaidmenį per Holokaustą.

Lietuvos žydų bendruomenė savo ruožtu atsiribojo nuo viešai mestų kaltinimų, esą su sovietų okupacija kovojusių partizanų vadas A. Ramanauskas - Vanagas galėjo būti susijęs su Holokaustu. Bendruomenės pareiškime nurodoma, kad nėra duomenų, kurie patvirtintų tokius teiginius. Lietuvos istorikai vieningai sutaria, kad A. Ramanauskas - Vanagas dėl kovos už Lietuvos laisvę buvo žiauriai nukankintas sovietų pareigūnų, ir nėra jokių duomenų, kad jis būtų prisidėjęs prie Holokausto.

Viešai skelbiamos pažymos rodo, kad A.Ramanauskas -Vanagas per kankinimus buvo iškastruotas, išdurta jo akis, kankinimų metu jis buvo patekęs į komą. Vėliau partizanų vadas sovietų pareigūnų sprendimu buvo sušaudytas. Ne vieną R. Vanagaitės knygą išleidusi leidykla „Alma Littera“ rašytojos mestus kaltinimus partizanų vadui pavadino nepriimtinais ir nutraukė su ja bendradarbiavimą.

Lietuvos žydų bendruomenė nurodė gerbianti leidyklos teisę pačiai vykdyti ir plėtoto verslo strategiją, bet sprendimą išimti R. Vanagaitės knygas pavadino neproporcingu. Seimas 2018-uosius ketina paskelbti A. Ramanausko - Vanago metais, minint jo 100-ąsias gimimo metines.