Prezidentė Dalia Grybauskaitė, ketvirtadienį Seime skaitydama metinį pranešimą, sakė, jog apsivalymas nuo korupcijos būtų greitesnis, jei, pavyzdžiui, „Vyriausioji tarnybinės etikos komisija taptų politinės sistemos moralės sergėtoja, o ne susitepusių balintoja“.

Pasak R.Valentukevičiaus, VTEK vykdo plačią prevencinę veiklą, o tirdama skundus neturi įgaliojimų konstatuoti etikos pažeidimų.

„Aš tikrai nematau čia personalinės kritikos ar kritikos komisijos adresu. Nes komisija tikrai yra nepolitizuota, mums visiškai tas pats tie partiniai reikalai, o dabar, rinkiminiais metais, politikai sujudę, mes gauname kasdien iš įvairiausių politikų įvairiausius kreipimusis, ir mes jiems atsakome ar išaiškinam, ar patariam, tai darbas vyksta“, — BNS sakė R.Valentukevičius.

Anot jo, komisija gali nustatyti tik interesų supainiojimo atvejus, tačiau ne nusižengimus etikos normoms.

„Mes atliekame tyrimus vadovaudamiesi įstatymais, bet įstatymuose nieko nekalbama ir mes negalime svarstyti etinių pažeidimų (...). Tikrai mes neužsiimame tiktai prasižengusiųjų balinimu, bet prezidentės kritika vietoje ir aš čia matau, kad galbūt reikia pagalvoti, kad VTEK įstatyme būtų atkreiptas dėmesys į etinius pažeidimus. Dabar mes negalime šitų dalykų svarstyti vien dėl to, kad (mūsų sprendimus) apskųs administracinam teismui ir visus sprendimus mūsų panaikins, nes mes būsime išėję už įstatymo rėmų. Tai aš sutinku su prezidentės pasakymu, kad gal veiklą reikia išplėsti, jeigu etiniai pažeidimai būtų įtraukti į įstatymą kažkokiu būdu, ta problema būtų sprendžiama“, — aiškino R.Valentukevičius.

Jis pabrėžė, kad pastaruoju metu VTEK daug dirba sistemindama medikų interesų deklaracijas.

„Čia tos virtuvės niekas nežino, bet, pavyzdžiui, koks ažiotažas kilo iš medikų pasaulio, jų yra per 12 tūkst., kad tai sukontroliuotume, mes turėjome atlikti titanišką darbą - nebijau to žodžio pasakyti. Mums reikėjo gauti prieigas per „Sodrą“, per Mokesčių inspekciją, per Registrų centrą - keliose darbovietėse jie dirba, dabar analizuojame jų deklaracijas, ir tikrai, kaip mes ir planavome, visą šitą liepos mėnesį pateiksime visuomenei“, — žadėjo VTEK vadovas.