Jo nuomone, kilusi problema rodo politinės sistemos nebrandumą, prie kurio prisideda ir Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Lietuva, anot R. Valatkos, jau kelias dienas aptarinėja problemą, kuri demokratinėse Vakarų šalyse sprendžiama užkulisiuose.

„Nei jūs turėtumėte dėl to rūpintis, nei aš. Mes turėtume rūpintis dėl to, kad DP prastai atlieka savo pareigas kaip valdančiosios koalicijos partnerė. Jeigu taip pasakysime, jie sakys – mums trukdo, mums neleido pasiskirstyti tų ministrų, kuriuos mes turėjome. Tada mes nueiname į kampą, iš kurio nėra išeities, nėra kaltų“, – teigia R. Valatka.

„Ir vieni, ir kiti šneka niekus. Bet kurioje vakarietiškos demokratijos valstybėje visiems yra aišku, kaip žmogus tampa ministru. Kaip D. Pavalkis tapo ministru? D. Pavalkis ministru tapo dėl to, kad to panorėjo DP. [...] Jeigu DP panorėjo, kad ministras nebebūtų ministru, tai taip ir turi būti. Tokia tvarka yra demokratijoje, bet vargšė ta partija, kurios neklauso jos paskirti ministrai, – LRT Radijo laidai „60 minučių“ sakė R. Valatka. – Paprastai, jeigu partija ministrui pasako „tu turi trauktis“, tai kiek turėtų užtrukti tas procesas? Tiek, kiek žmogus užtrunka parašyti atsistatydinimo pareiškimą“.
Darius Pavalkis

Jis pastebi, kad tiek DP, tiek Rolando Pakso vadovaujama partija „Tvarka ir teisingumas“ į ministrus pasirinko žmones, kurie su partija turi tiek pat bendro, kiek, anot R. Valatkos, kiaulė su debesimis.

„D. Pavalkis, kuris su DP turbūt irgi ne daug ką bendro turi, norėjo būti ministru, o DP negalėjo prastumti „saviškesnio“ ministro. Todėl tokia situacija – ministrai skiriami neaišku kaip, už ką ir kodėl, ir atstatydinimas tampa problema“, – atkreipia dėmesį R. Valatka.

Jis teigia, kad šiuo atveju D. Grybauskaitė turėtų nebent pareikšti savo nuomonę.

„Prezidentė čia visiškai ne prie ko. (...) Lietuvos Konstitucija parašyta ne pagal amerikietišką modelį. Lietuvos Konstitucija iš tiesų yra parlamentinės respublikos konstitucija. Prezidentė gali tik pareikšti nuomonę, kad jai tas ministras patinka, kad ji labai jį myli, bijo jo netekti, bet ji neturėtų kištis į valdančiosios koalicijos reikalus, ar tas ministras liks, ar neliks“, – LRT Radijui sakė R. Valatka.

Darbo partijai sekmadienį nusprendus atšaukti jos deleguotą D. Pavalkį iš švietimo ministro pareigų, premjeras Algirdas Butkevičius pareiškė kol kas nematantis tam pagrindo. Tuo metu Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmiausiai pareiškė, kad yra ir blogiau dirbančių ministrų, o trečiadienį teigė, kad DP „demonstruoja grynai kriminalinio pasaulio metodus“ ir „šokdina premjerą“.

V. Gapšys apie Prezidentę: „protingai patylėsiu“

„Apibūdinti Prezidentės veiklai galėčiau surasti dar daugiau būdvardžių, daiktavardžių ir kitų žodžių, bet manau, protingai patylėsiu, nes šią istoriją reikia pabaigti. Politinėje logikoje, demokratinėje valstybėje tai labai aiškiai apibrėžta. [...] Galbūt kažkas kažkam neaišku. Toliau gali analizuoti politologai, jeigu reikia – teisininkai. Manau, kad bet kuriam Lietuvos piliečiui labai aišku – politinė partija turi prisiimti atsakomybę pateikdama programą ir lygiai taip pat – už savo pateiktus kandidatus“, – LRT laidai „60 minučių“ sakė Darbo partijos vicepirmininkas Vytautas Gapšys.

Jo teigimu, partijos, formuodamos koaliciją, siūlo kandidatus į ministro portfelius ir lygiai taip pat dalyvauja juos atšaukiant, jei šie netinkamai vykdo pareigas.
Vytautas Gapšys

Politikas tvirtina nevertinantis D. Grybauskaitės žodžių, kad partija mėgina šokdinti premjerą, naudoja šantažą, grasina.

„Jeigu Prezidentė nori padiskutuoti apie Vyriausybės programos įgyvendinimą, esame tai diskusijai pasiruošę, galime ją pakviesti į partijos tarybos posėdį. Jeigu tik Prezidentė atvyks, manau, argumentų jai užteks“, – įsitikinęs V. Gapšys.

Jis sako pasigendantis Prezidentės įvardijamos nors vienos programinės nuostatos, kuri, jos manymu, švietimo ir mokslo ministro būtų tikrai gerai įgyvendinta.

„Galiu pasakyti, kad, peržiūrėjus Vyriausybės programą, 44 proc. nuostatų net nėra pradėti įgyvendinti, 4 proc. įgyvendinami vangiai, daugiau kaip 30 proc. – programinės nuostatos, kuriose pradėta kažkas daryti“, – vardija politikas.