„Reikia pripažinti, kad tai yra žydų kapinių teritorija ir akivaizdu, kad Vilniuje, kuriame 40 tūkstančių žydų gyveno prieš Antrąjį pasaulinį karą, dėl asociacijų krematoriumas žydų kapinių teritorijoje yra elementariai netinkamas. Jau vien dėl to krematoriumo toje vietoje neturėtų būti“, – BNS sakė meras.

Jis tvirtino, kad kitą savaitę tarybai bus teikiamas sprendimas nepritarti krematoriumui Olandų gatvėje. Meras taip pat patikino, kad artimiausiu metu bus pristatyti visuomenės apklausos dėl galimos krematoriumo vietos ir poreikio Vilniuje rezultatai.

„Man atrodo, kad daliai vilniečių poreikis yra – mes esame užsakę apklausą vilniečių, kuri leistų identifikuoti, kokio tipo vietose labiausiai tikėtina, kad krematoriumą vilniečiai norėtų matyti“, – sakė meras.

Po apklausos, anot mero, ketinama priimti galutinius sprendimus, „kur paskatinti investuotojus“ bei į kurias miesto dalis juos nukreipti.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky BNS sakė, kad judaizmas kategoriškai pasisako prieš palaikų naikinimą bet kokiu būdu, todėl „statyti krematoriumą istorinių žydų kapinių viduryje būtų neetiškas ir neprotingas sprendimas“.

Tuo metu vadinamajai kolumbariumų komisijai, kuriai pavesta spręsti ir krematoriumo klausimus, vadovaujantis tarybos narys konservatorius Vidas Urbanavičius tvirtina, jog R. Šimašiaus vadovaujami liberalai, nepavykus įtikinti koalicijos partnerių dėl galimo krematoriumo Olandų gatvėje, siekia numatyti kitą vietą – prie Žirnių gatvės, greta Liepynės kapinių.

Anot V. Urbonavičiaus, vicemeras liberalas Linas Kvedaravičius pavedė administracijai parengti konkretų projektą, pagal kurį minėta teritorija būtų skirta ne kapinėms, o krematoriumo statyboms.

„Dėl Žirnių gatvės - buvo Kvedaravičiaus pavedimas administracijai, kuriam nepritarė mūsų komisija, nes teritorija yra skirta kapinėms. Mes svarstėme ir nusprendėme, kad ta vieta visiškai netinkama“, – sakė jis.

Komisijos pirmininkas taip pat tikino, kad būtent komisija, atsižvelgdama į Vietos savivaldos įstatymą, buvo iniciavusi ir visuomenės apklausą dėl galimos krematoriumo vietos. Tačiau tokį siūlymą komisija atsiėmė.

„Mes šį klausimą atsiimame, nes jis nebetenka prasmės parengus sprendimą nepritarti krematoriumui Olandų gatvėje. O ką daro meras, tai yra daugiau viešųjų ryšių akcija - apklausa turi būti vykdoma ne taip, kad ji būtų pripažinta. Jei jis nori vykdyti gyventojų nuomonės tyrimą - gerai, bet tegu tada nevadina to apklausa“, – kalbėjo tarybos narys.

Anot jo, kad apklausa būtų pripažįstama teisiškai ir leistų priimti sprendimus tarybai, klausimų formuluotes bei apklausos būdą turi patvirtinti taryba, turi būti paskirtas atitinkamas laikas jai vykdyti, rezultatus taip pat turėtų tvirtinti taryba.

„Šiuo atveju nebuvo nieko“, – piktinosi jis.

Ketinimą statyti krematoriumą Olandų gatvėje yra pareiškusi bendrovė „Vilniaus laidojimo rūmai“, ji palaikų deginimui pritaikytų savo valdomas patalpas. Krematoriumui Olandų gatvėje priešinasi Lietuvos žydų bendruomenė, taip pat Vilniaus savivaldybės opozicija, paraginusi valdančiuosius priimti sprendimus, kurie užkirstų parengiamąsias procedūras rengiant krematoriumą.

Šiuo metu Lietuvoje mirusiųjų palaikai kremuojami tik Kėdainių krematoriume.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (336)