„Tiems, kurie pavargo, linkiu gerai pailsėti, o tiems kurie nusiteikę nešti atsakomybę – eiti pirmyn“, - komentavo R. Paksas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Andrius Kubilius pirmadienį paskelbė, kad nebesieks būti perrinktas partijos vadovu. Antradienio rytą Seimo vadovė Loreta Graužinienė taip pat atsistatydino iš Darbo partijos pirmininkės pareigų. Ar tokiu keliu eis ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ „mohikanas“ R. Paksas?

R. Paksas partijai vadovauja nuo jos įkūrimo 2002 metais, tuomet ji vadinosi Liberalų demokratų partija, o 2006 metais buvo pervadinta į partiją „Tvarka ir teisingumas“. Pertrauką jis padarė tik kai ėjo prezidento pareigas 2003-2004 metais.

Tiek „Tvarka ir teisingumas“, tiek Darbo partija – dvi iš trijų valdančiosios koalicijos partijų – prastai pasirodė šiuo rinkimuose. Teigiama, kad prastas pasirodymas savivaldybių rinkimuose šias partijas gali paskatinti trauktis į opoziciją nacionalinėje valdžioje.

V. Bruveris: atsistatydinimas būtų logiškas

Politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris teigia abejojantis, kad R. Paksas gali atsistatydinti, nors tai esą būtų logiška po to, kai tokį žingsnį žengė A. Kubilius ir L. Graužinienė.

Naujienų portalo LRT.lt šaltiniai partijoje „Tvarka ir teisingumas“ tvirtino, kad apie tai net nediskutuojama. „Neturiu faktų, pagrindžiančių tokią prielaidą. Kol kas nėra tokių kalbų, kad jis ryžtųsi atsistatydinti. Jokių žingsnių, prielaidų ar kalbų, kad jis galvotų apie atsistatydinimą, kol kas negirdėjau“, – komentavo „tvarkietis“.

Pasak V. Bruverio, didesnė tikimybė, kad R. Paksas tikrai neatsistatydins iš partijos pirmininko posto.

„Neseniai įvyko šios partijos kongresas, buvo rinkimai, susirėmimas su V. Mazuroniu. Buvo akivaizdu, kad R. Paksas ir jam artima nomenklatūra, karjeristų ir pataikūnų publika, kuri yra apsupusi partijos vadovybę, įsikibę valdžios partijoje ir savo ateitį, politines karjeras sieja su tuo, kad R. Paksas būtų partijos vadovybėje“, – pažymi politikos apžvalgininkas.

Kita vertus, kaip teigia V. Bruveris, tuomet partijos perspektyvos atrodė gana šviesios, jai pavyko mobilizuoti nemažai elektorato. Tačiau savivaldos rinkimai esą viską pakeitė, partijos palaikymas krito, palyginti su praėjusiais rinkimais į Europos Parlamentą.

„Partijos „Tvarka ir teisingumas“ padėtis tam tikra prasme yra prastesnė už Darbo partijos. Praėjusiais metais ši partija kartu su liberalais pagal rinkėjų prieauglį buvo sparčiausiai kylanti į viršų. Šiemet, palyginus su pasirodymu EP, ji gavo 100 tūkst. mažiau balsų. Tai yra žiauru, net pats nerandu atsakymo, kokios priežastys tai lėmė. Formalios priežastys aiškios: vidinės rietenos, Mazuronių pasitraukimas iš partijos, galimos korupcijos skandalas. Liūto dalį, matyt, nusiurbė visuomeniniai komitetai“, – skaičiuoja V. Bruveris.

R. Paksas: nestoviu eilėje

R. Paksas teigė nestovintis eilėje atsistatydinti. „Savivaldos rinkimų rezultatus vertinu prastai, esu nusiteikęs išanalizuoti priežastis ir padaryti sprendimus, kad rezultatai būtų geresni. Bet nestoviu toje eilėje [atsistatydinti]“, – komentavo europarlamentaras.

„Įsivaizduoju, kad pražydo žibutės, šviečia saulė, pavasaris, todėl atsirado nauja mada pasitraukti, atsistatydinti. Vienas kitą paramstydami galbūt ir daugiau turėtų pasekti šiuo keliu. Man tai yra nebūdinga ir nepriimtina, mane gruodžio mėnesį perrinko.

Noriu priminti, kad Europos Parlamento rinkimuose partija gavo 100 tūkst. daugiau balsų, nei prieš tai buvusiuose rinkimuose. Savivaldos rinkimuose buvo padaryta objektyvių ir subjektyvių klaidų. Tas klaidas mes tuoj staigiai išanalizuosime, pradedant rytojaus prezidiumo posėdžiu. Pasistengsime parodyti gerą rezultatą 2016 m. rinkimuose“, – kalbėjo R. Paksas.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas tiems, kurie pavargo, palinkėjo gerai pailsėti. „O tiems, kurie nusiteikę nešti atsakomybę – eiti į priekį“, – sakė politikas.