Iš naujienų agentūros ELTA sužinojęs apie "darbiečių" pareiškimą atnaujinti derybas, R. Paksas sakė, kad dar ketvirtadienį kalbėjęs su Viktoru Uspaskichu, tačiau šis tokių ketinimų neišreiškęs.

Darbo partija (leiboristai) penktadienį pranešė, jog Darbo partijos pradėtos derybos su partija Tvarka ir teisingumas galėtų baigtis per porą savaičių.

"Bet kokiu atveju tai yra kažkoks žingsnis. Kai tiktai prisėsiu prie kompiuterio ar gausiu tekstą, būtinai paanalizuosiu esmę. Kaip ir aną kartą sakiau - svarstysime. Jeigu bus grįžta prie pirminio susitarimo, jeigu tai pasirodys rimta, jeigu pasirodys, kad yra pasimokyta iš klaidų, kokios buvo padarytos aną kartą, - gyvenimas parodys (ar jungsis - ELTA)", - sakė R. Paksas.

Pasiteiravus, ar poros savaičių terminas, kurio tikisi "darbiečiai", yra pakankamas atnaujinti deryboms, politikas atsakė, kad "ir didelis karas kartais laimimas per dvi savaites, jeigu yra sutarimas, bendri principai ir tikslas".

"Čia laikas - ne esminis dalykas. Esminis dalykas yra, ar pajudėsime ta kryptimi, ar ne", - teigė Tvarkos ir teisingumo pirmininkas.

ELTA jau skelbė, kad Darbo partijos (leiboristų) valdyba posėdyje dar kartą patvirtino, kad visi reikiami įgaliojimai derybinei grupei yra suteikti, o svarbiausi klausimai derybose yra aptarti.

"Esame pasiryžę baigti derybas per trumpiausius terminus. Darbo partijos (leiboristų) valdyba pažymėjo, kad susijungiant partijoms būtų galima išlaikyti pariteto principą, formuojant valdymo organus, bet skyrių pirmininkai ir partijos pirmininkas turi būti renkamas skyriuose ir visuotiniame suvažiavime - iš stipriausių kandidatų", -penktadienį išplatintame pranešime cituojamas V. Gapšys.

V. Gapšys pasisakė, kad jei Darbo partijos (leiboristų) derybinės pozicijos sutaptų su partijos Tvarka ir teisingumas pozicijomis, derybos galėtų baigtis labai greitai, o rezultatai būtų perduoti partijų taryboms.

Partija Tvarka ir teisingumas praėjusią savaitę pareiškė stabdanti derybas su Darbo partija dėl jungimosi. Tokį sprendimą priėmė partijos Tvarka ir teisingumas taryba, po gegužės 8 d. sušaukto neeilinio "tvarkiečių" partijos valdybos ir prezidiumo posėdžio. "Tvarkiečių" teigimu, pagrindinės priežastys, dėl kurių sustabdytos derybos, - nepasiekti rezultatai, grafiko ir nuostatų nesilaikymas.

ELTA primena, kad informacija apie dviejų politinių partijų - Darbo bei „Tvarkos ir teisingumo“ - galimą jungimąsi viešojoje erdvėje pasirodė vasario 18-ąją.

Vasario 24-ąją įvyko abiejų partijų prezidiumų ir tarybų posėdžiai, per kuriuos pritarta jungimuisi.

Balandžio pabaigoje Darbo partija susijungė su Leiboristų partija. Balandį planuotas ir abiejų partijų jungiamasis kongresas, tačiau jo data nuolat buvo nukeliama.

Politologų vertinimu, tai, kad partija Tvarka ir teisingumas sustabdė derybas su Darbo partija, buvo tikėtinas sprendimas - "darbiečiams" susijungus su antrine Leiboristų partija "tvarkiečiai" tapo nereikalingi. Politikos apžvalgininkai derybų atnaujinimo galimybes vertino miglotai.