Likimo ironija, bet praėjusį savaitgalį dalis tvoros, pastatytos Ratnyčios upelio pakrantės apsaugos zonoje, griuvo.

Ją, greičiausiai pabijojęs neįvykdyti neskundžiamos Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutarties, demontavo pats tvoros savininkas R. Malinauskas ir jo samdyti darbininkai.

Tačiau aplinkosaugininkams medinių tvoros skydų nuardymas iš upės pakrantės, neišmontuojant betoninių pačios tvoros pamatų, neatrodo tinkamai įvykdytu nurodymu, ir jie R. Malinausko ramybėje palikti, bent jau artimiausiu metu, sako nežadantys.

Skundė, bet nelaimėjo

2016-ų metų gruodžio 21-ą dieną Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija priėmė galutinę ir neskundžiamą nutartį administracinėje byloje, kuria paliko galioti dar 2015-ų metų birželio 30-s dienos sprendimą.

Šiuo sprendimu Ričardas Malinauskas buvo įpareigotas įvykdyti Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Druskininkų aplinkos apsaugos agentūros vedėjo Sigito Kvaraciejaus surašytą privalomąjį nurodymą – nugriauti sodyboje Latežeryje pastatytos tvoros su betoniniais pamatais dalį: tiek, kiek tvora pažeidusi penkių metrų upės pakrantės apsaugos juostos plotį.

Toks privalomasis nurodymas buvo surašytas dar 2014-ų metų gegužės 21-ą dieną. Tvora griūti turėjo iki tų pačių metų liepos vidurio.

Tačiau R. Malinauskas tokį vietos aplinkos apsaugos agentūros vadovo „įžūlumą“ apskundė – iš pradžių paties S. Kvaraciejaus tiesioginiam vadovui, vėliau – Kauno apygardos administraciniam teismui.

Abu sprendimai buvo nepalankūs tvoros savininkui – tvora Latežeryje turi griūti, upės pakrantės apsaugos juosta ir priėjimas visiems prie vandens – atlaisvintas.

Tokią pačią nutartį paliko galioti ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas. Ji – neskundžiama.

Pamatų neišardė

Terminas įvykdyti tokiai nutarčiai baigėsi šių metų vasario 21-ą dieną. DELFI žiniomis, dalį tvoros R. Malinauskas išardė praėjusį savaitgalį, vasario 18-ąją.

Druskininkų aplinkos apsaugos agentūros vedėjas S. Kvaraciejus DELFI patvirtino buvęs Latežeryje ir R. Malinausko tvorą matęs. Anot aplinkosaugininko, pradžia yra, tačiau nutartis iki galo – neįvykdyta.

„Kadangi artėjo teismo nutarties įvykdymo terminas, aš šios savaitės pradžioje nuvykau į Latežerį. Darbininkų neradau, tačiau tvoros ardymo darbai buvo pradėti: mediniai tvoros skydai nuimti tokiu atstumu, kiek reikalauja upės pakrantės apsaugos juosta. Tačiau betoniniai tvoros pamatai palikti, o taip neturės būti“, - sako S. Kvaraciejus.

Druskininkų aplinkosaugos agentūros vedėjas sako artimiausiu metu R. Malinauskui išsiųsiąs oficialų vietos apžiūros protokolą, kuriame bus ir prašymas paaiškinti, kodėl teismo nutartis įvykdyta tik iš dalies, ir kokie mero ir tvoros savininko planai dėl tolesnio tvoros, tiksliau, jos pamatų griovimo.

„Viską išsiųsiu raštu, tik raštu. Registruotu laišku, su įteikimu. Tada yra oficialu ir žinai, kad dokumentai įteikti, nes visaip čia būna“, - plačiau neaiškindamas sakė S. Kvaraciejus.

Su pačiu R. Malinausku susisiekti kol kas nepavyko: vasario 23-ąją politikas buvo komandiruotėje Briuselyje, o penktadienį, kaip skelbiama oficialioje Druskininkų savivaldybės interneto svetainėje, meras atostogauja. Tarnybiniu telefonu politikas neatsiliepė.