„Mielai dalyvausiu bet kokioje apklausoje, mielai atsakysiu į visus klausimus ir gal pagaliau pavyks padėti tašką šitose legendose. Tai yra melas, absurdas ir žinau, kieno sukurptas“, – BNS trečiadienį sakė R. Malinauskas, STT patvirtinus, jog jis bus apklausiamas byloje dėl nutarimo, galėjusio turėti reikšmės įteisinant statybas Druskininkų Vijūnėlės dvaro teritorijoje.

„Man visiškai nesvarbu, kokiu statusu, aš esu visiškai patenkintas, kad galėsiu atsakyti į bet kurį pateiktą klausimą“, – fakto, kad bus apklausiamas specialiojo liudytojo statusu, nesureikšmino R.Malinauskas.

Specialiojo liudytojo statusas suteikiamas asmeniui, jei byloje yra duomenų apie jo galimą nusikaltimą, tačiau šių duomenų nepakanka įtarimams pareikšti.

R. Malinauskas taip pat sakė nematantis pagrindo trauktis iš partijos vadovybės dėl kritusio korupcijos šešėlio, nes jokių pažeidimų tvirtina nepadaręs. Politikas tvirtina, jog iš partijos sulaukęs kokių nors signalų šiuo klausimu į juos atsižvelgsiantis, bet kol kas jokių tokių siūlymų negavęs.

Druskininkų meras tvirtino, jog Vyriausybėje tvirtinant nutarimą dėl kurortinių zonų naikinimo jokių pažeidimų negalėjo būti padaryta – jis rengtas beveik dvejus metus, derintas su daugeliu institucijų, tarp jų ir Druskininkų savivaldybe.

„Jokių pažeidimų nebuvo padaryta. Vyriausybės nutarimas buvo rengtas beveik dvejus metus, jis didelės apimties, apie 57 punktai, buvo derinta su 42 institucijomis, tarp jų ir Savivaldybių asociacija, per Ūkio ministeriją buvo derinamas prieš pusantrų metų, kadangi tai susiję su kurortais, gauti visi pritarimai, taip pat ir iš mūsų. Turiu raštą vyriausiojo architekto, kuris yra atsakęs – kadangi tas (ankstesnis) Vyriausybės nutarimas pasenęs, ir reglamentuojantis dalykus, kurių iš viso Lietuvos kurortuose nėra, kaip kurortinės zonos. Deja, nelabai kas nori apie tai girdėti, kad nei viename kurorte jokių kurortinių zonų nustatyta nebuvo“, - kalbėjo meras.

„Kadangi visa tai yra absurdas, gerai surežisuotas, gražiai pateiktas ir išplatintas, aš nematau jokio reikalo, bet jei kažkam bus toks noras, tikrai nesipriešinsiu (raginimams pasitraukti)“, – sakė R.Malinauskas.

STT kviečia į apklausą

STT pranešė, kad Druskininkų merą R. Malinauską kviečia į apklausą vasario 11 d. Politikas bus apklaustas specialiuoju liudytoju.

R. Malinauskas bus apklausiamas Kauno apygardos prokuratūros ir STT gruodį pradėtame ikiteisminiame tyrime dėl galbūt daryto poveikio, priimant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo.

Nutarimas, kaip skelbta žiniasklaidoje, galėjo turėti reikšmės įteisinant statybas Druskininkų Vijūnėlės dvaro teritorijoje.

Antradienį STT patvirtino, jog į apklausas bus kviečiami liudyti ir premjeras socialdemokratų vadovas Algirdas Butkevičius bei aplinkos ministras „tvarkietis“ Kęstutis Trečiokas, kuris taip pat turi specialiojo liudytojo statusą.

Specialiojo liudytojo statusas suteikiamas asmeniui, jei byloje yra duomenų apie jo galimą nusikaltimą, tačiau šių duomenų nepakanka įtarimams pareikšti.

K. Trečiokas: niekas jokio poveikio nedarė

Aplinkos ministras „tvarkietis“ K. Trečiokas teigia nepatyręs jokio poveikio, kad būtų pakeistas nutarimo projektas dėl kurorto apsaugos zonų panaikinimo.

„Man asmeniškai nei meras, nei premjeras jokio poveikio nedarė ir neklausė, ir neragino tokį sprendimą priimti“, – trečiadienį Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje sakė ministras.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo poveikio priimant Vyriausybės nutarimo pakeitimą, iš jo išbraukiant 16 skirsnį „Kurortų apsaugos zonos“.

Penktadienį dėl to pareigūnai planuoja apklausti K. Trečioką.

Kęstutis Trečiokas

Ministras tvirtino, kad šio Vyriausybės nutarimo pakeitimai rengti ir svarstyti nuo 2014 metų. Tačiau jis pripažino, kad skirsnis dėl kurorto zonų išimtas ir priimtas atskirai nuo kitų pakeitimų, nes, anot jo, buvo akivaizdu, kad kitų pakeitimų rengimas ir priėmimas užtruks.

Pasak K.Trečioko, dirbant darbo grupei, kuri rengė Vyriausybės nutarimo pataisymus, tas pats nutarimas dėl skirtingų dalykų keistas maždaug šešis kartus.

Ministras trečiadienį žurnalistams sakė apie atliekamą ikiteisminį tyrimą sužinojęs praėjusių metų pabaigoje, kai šis buvo pradėtas.

„Buvo kviečiami ir ministerijos darbuotojai, ir kancleris buvo kviečiamas apklausai“, – tvirtino K.Trečiokas.

Pats jis teigė penktadienį būsiąs apklaustas pirmą kartą. Jo šaukime parašyta, kad kviečiamas kaip liudytojas.

Tuo metu STT direktorius Saulius Urbanavičius antradienį BNS tvirtino, kad aplinkos ministras šiame ikiteisminiame tyrime turi specialiojo liudytojo statusą.

Specialiojo liudytojo statusas suteikiamas asmeniui, jei byloje yra duomenų apie jo galimą nusikaltimą, tačiau šių duomenų nepakanka įtarimams pareikšti.

Minėtas Vyriausybės nutarimas pakeistas pernai rugsėjo 23 dieną. Rugsėjo 22 dieną Druskininkuose lankėsi premjeras socialdemokratas Algirdas Butkevičius. Šios savivaldybės meras taip pat socialdemokratas Ričardas Malinauskas, anot K. Trečioko, jam yra anksčiau užsiminęs, kad Aplinkos ministerija ilgai rengia Vyriausybės nutarimo pakeitimą dėl kurorto apsaugos zonų.

Šios savivaldybės meras taip pat socialdemokratas Ričardas Malinauskas, anot K.Trečioko, jam yra anksčiau užsiminęs, kad Aplinkos ministerija ilgai rengia Vyriausybės nutarimo pakeitimą dėl kurorto apsaugos zonų.

„Buvo telefoninis pokalbis, gal koks pusmetis prieš tai. Jis minėjo tik patį nutarimą, kad toks yra, kad ilgai rengiamas. Man tada tas numeris nieko nesakė. Aš tada pasikviečiau darbuotojus, paklausiau, kas vyksta“, – trečiadienį Seime žurnalistams pasakojo ministras.

„Man atrodo jis R. Malinauskas minėjo, kad tai nesąmonė, kad žmonės ten negali gyventi, sakau, pažiūrėsime, kaip ten iš tikrųjų yra. Tas nutarimas buvo toks, kad daug buvo apribojimų kurortinėms zonoms. Tai buvo 1992 metai, kai kurortinė zona turbūt buvo įsivaizduojama tik kaip gydykla ir kažkas šalia jos, kokie nors mineraliniai šaltiniai ir pan. O išėjo taip, kad dabar visas kurortas yra kurortinė zona. Tas sprendimas liečia per 24 tūkst. sklypų ir atitinkamas skaičius juose pastatų yra. Žmonės negali ten gyventi. Toks juridinis nonsensas, seniena“, – pasakojo K.Trečiokas.

Jo teigimu, dėl minėto nutarimo skųsdavo ir kitų kurortų atstovai.

Naujienų portalo DELFI teigimu, šis staigus Vyriausybės sprendimas tapo papildomu motyvu Vilniaus apylinkės teismui pernai rugsėjo pabaigoje priimant palankų sprendimą dėl statybų Druskininkų Vijūnėlės dvaro teritorijoje.

Pagal dabar jau panaikintą Vyriausybės nutarimo dalį, jeigu teritorija priklauso pirmajai kurorto apsaugos zonai, tai yra jeigu ji apima teritoriją, kurioje yra mineralinio vandens ir gydomojo purvo telkiniai, upės, ežerai, jūra, paplūdimiai, kopos, ten draudžiama vykdyti darbus, nesusijusius su gamtinių gydomųjų išteklių eksploatavimu, nuolatos ir laikinai gyventi žmonėms, vykdyti statybos bei kasybos darbus, nesusijusius su mineralinio vandens ir gydomųjų durpių telkinių eksploatavimu.

Vijūnėlės dvaras, kur pastatytas gyvenamasis namas, pateko būtent į šią apsaugos zoną.

Statybos inspektorė melavo?

Parlamentinį tyrimą dėl galimų politikų ir verslo korupcinių ryšių atliekanti Seimo Antikorupcijos komisija trečiadienį apkaltino Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos viršininkę Laurą Nalivaikienę suteikus melagingą informaciją.

Laura Nalivaikienė

Komisijos pirmininkas liberalas Vitalijus Gailius per komisijos posėdį tvirtino, kad L.Nalivaikienė du kartus komisiją raštu informavusi, jog inspekcija negavo Vilniaus miesto apylinkės teismo 2014 metų gruodžio 3 dienos nutarties, kuria pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės statyboms Vijūnėlės dvaro teritorijoje Druskininkuose.

Tuo metu komisija iš „Lietuvos pašto“ ir Vilniaus apylinkės teismo gavo duomenų, kad šios inspekcijos raštinės darbuotoja priėmė teismo siųstus procesinius dokumentus.

„Ir komisijai, ir man teigėte, kad tas dokumentas nėra gautas. Jūs man asmeniškai melavote, kai buvau atvykęs pas jus ir bandžiau išsireikalauti šį dokumentą. Gal galėtumėte paaiškinti, ar tai yra elementarus nesusitvarkymas su pareigomis, ar piktybiškas melavimas komisijai?“ – trečiadienį per komisijos posėdį sakė V.Gailius.

„Jūs piktybiškai ir net raštu teikėte mums klaidinančią informaciją“, – kartojo politikas.

Jis priminė, kad melavimas ar informacijos nuslėpimas nuo parlamentinį tyrimą atliekančios komisijos užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

L. Nalivaikienė tvirtino parlamentarams pateikusi tokią informaciją, kokią jai pateikė pavaldiniai. Inspekcijos informacinėje bazėje toks dokumentas neregistruotas. Ji neigė sąmoningai melavusi parlamentinį tyrimą atliekančiai komisijai.

„Meluoti tikrai aš negalėjau, nes turėjau informaciją iš darbuotojų, kad yra negauta, specialiai darbuotojai skambino į teismą, kalbėjo su administracija, su raštine, raštinė patvirtino, kad neišsiųsta. Kai prasidėjo šitas tyrimas, staiga raštinės darbuotojai pradėjo nebekalbėti, negalėjo pateikti informacijos. Dabar iš jūsų sužinojau, kad išsiųsta“, – sakė inspekcijos vadovė.

Antikorupcijos komisija nutarė kreiptis į Aplinkos ministeriją, kad ši atliktų tyrimą dėl galimo dokumento praradimo arba nuslėpimo.

V. Gailius neatmetė galimybės, kad dėl to bus kreiptasi į teisėsaugą.

Jo teigimu, ši teismo nutartis buvo svarbi, nes ji turėjo sustabdyti statybas Vijūnėlės dvaro teritorijoje. Prokuratūra tuo metu jau buvo kreipusis į teismą dėl viešojo intereso gynimo. Iki šiol ji siekia panaikinti teritorijos detalųjį planą, negaliojančia pripažinti valstybinės žemės nuomos sutartį, panaikinti statybos leidimą ir pašalinti neteisėtos statybos pasekmes.

Kai buvo priimtas sprendimas dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo statyboms, jos buvo pradėtos, šiuo metu didžiulis gyvenamasis namas baigiamas statyti.

„Jūs mūsų komisijoje aiškinote, kad nekontroliavote statybų, kadangi neturėjote informacijos ir nereagavote į gyventojų pranešimus, kad pritaikius laikinąsias apsaugos priemones, toliau vykdomos statybos“, – tvirtino Antikorupcijos komisijos pirmininkas.

L. Nalivaikienė pabrėžė, kad teismo nutarties dėl statybų sustabdymo vykdymą privalėjo kontroliuoti ieškovas – Generalinė prokuratūra.

„Visus veiksmus, kas susiję su teismo nutarties vykdymu, turėjo atlikti ieškovas – prokuratūra. Mums galėjo ir nesiųsti tos nutarties“, – sakė Statybų inspekcijos vadovė.

Anot jos, sužinoję, kad statybos nesustabdytos, prokurorai turėjo kreiptis į antstolius, jog nevykdomas teismo sprendimas, o šie būtų nubaudę pažeidėjus.

V. Gailius tokius žodžius įvertino kaip „elementarų vengimą vykdyti savo pareigas“.

Druskininkų centre, kurortinėje zonoje, sudegusio valčių nuomos punkto vietoje, 2013 metais pradėtas statyti beveik 600 kvadratinių metrų gyvenamasis namas, vietos gyventojų pramintas Vijūnėlės dvaru. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai. Iš pradžių šis turtas priklausė Alytaus miesto gyventojui, vienos saugos firmos apsaugininkui Romui Baranauskui, vėliau – kauniečiams sutuoktiniams, verslininkui Žilvinui ir Zinai Poviloniams.

Anksčiau, 2011 metais, Druskininkų savivaldybė patvirtino detalųjį planą, kuriuo sujungė buvusio rekreacinio pastato – valčių nuomos punkto, rekreacinės paskirties žemės sklypą su Vijūnėlės parko teritorijos sklypu, kartu pakeisdama pastato žemės naudojimo paskirtį iš rekreacinės į gyvenamąją.

Vilniaus apylinkės teismas rugsėjo pabaigoje atmetė prokuratūros skundą dėl statybų Vijūnėlės dvaro teritorijoje. Ši nutartis apskųsta Vilniaus apygardos teismui.