Portalui DELFI R. Karbauskis pateikė pirminę ir patikslintą deklaraciją už 2015 metus. Šių metų vasario 4 dieną patikslintoje deklaracijoje politikas nurodė, kad iš Ispanijoje veikiančio banko „Banco Popular Espanol" jis ėmė 629 tūkst. eurų paskolą.

Kaip teigia pats R. Karbauskis, paskola paimta privataus namo statybai: „Aš ją buvau pamiršęs įrašyti".

R. Karbauskis taip pat teigia, kad visas turtas, tai yra įmonių akcijos ar kitas turtas, yra deklaruojami tik jo paties vardu. Linos Karbauskienės vardu deklaruojamo turto nėra. Tai nurodoma ir viešai prieinamuose metiniuose gyventojo duomenų išrašuose.

Paklaustas, ar žmona neturi nė automobilio, R. Karbauskis DELFI sakė, kad L. Karbauskienė naudojasi įmonės automobiliu. Politikas teigia, kad galbūt jo žmona savo vardu valdo tik pusę namo Kaune, kur gyvena močiutė, bet R. Karbauskis dėl to nebuvo tikras.

„Viskas registruojama mano vardu. Absoliučiai", - sako R. Karbauskis.

„Jeigu koks nors turtas būtų deklaruotas ne mano vardu (o aš esu politikas, viešas asmuo), tai kiltų dar daugiau klausimų nei kad dabar, kai jis visas deklaruotas mano vardu. Jai (žmonai - DELFI) priklauso 50 proc. viso turto, mes nesame jokių sutarčių pasirašinėję", - aiškina R. Karbauskis, patikslindamas, kad su žmona nėra pasirašęs priešvedybinės sutarties.

Tai reiškia, kad skyrybų atveju pusė turto, įgyto santuokoje, galėtų tekti sutuoktiniui.

Ispanijoje L. Karbauskienė vadovauja baldų prekyba užsiimančiai įmonei „Corporation Mobiliaria del Baltico", kurios akcininkas yra R. Karbauskis.

„Kodėl mano žmona užsiima šiuo verslu? Ji užsiima tuo, kuo sugeba užsiimti", - aiškina R. Karbauskis.

Deklaracijoje taip pat nurodoma, kad užsienio valstybėje, tai yra Ispanijoje, R. Karbauskis turi du butus ir du gyvenamuosius namus.

Vieno buto vertė siekia 146 tūkst. eurų, kitas – 238 tūkst. eurų. Vieno gyvenamojo namo vertė – 118 tūkst. eurų, antro – 329 tūkst. eurų. R. Karbauskio pateiktoje deklaracijoje ši informacija buvo nurodoma ir 2016 m. balandžio 6 dieną.

Paklaustas apie sąskaitas užsienio bankuose, R. Karbauskis teigė tokių sąskaitų neturintis, tik pažymėjo, kad sąskaitą užsienio banke turi jo žmona L. Karbauskienė. Kalbėdamas apie du sūnus, kurie abu jau pilnamečiai, politikas pažymėjo, kad pajamas ir turtą Lietuvoje deklaruoja vienas sūnus, kuris yra ūkininkas.

R. Karbauskio turto deklaracijoje, kuri visa viešai nėra prieinama, nurodoma, kad politikas savo vardu valdo daug žemės ūkio paskirties žemės, taip pat turi miško žemės, valdo įmonių akcijas, kurių visų bendra vertė 9,37 mln. eurų, du gyvenamuosius namus Lietuvoje, vieną butą Lietuvoje, du namų valdos paskirties žemės sklypus, vieną garažą, vieną pagalbinio tipo patalpą, du namus ir du butus užsienyje.

Ką R. Karbauskis yra deklaravęs

VYRIAUSIOSIOS RINKIMŲ KOMISIJOS (VRK) puslapyje matomoje turto ir pajamų deklaracijoje nurodyta:

1. Privalomas registruoti turtas 2,050 mln. Eur.
2. Vertybiniai popieriai, meno kūriniai, juvelyrika 9,376 mln. Eur.
3. Piniginės lėšos 103 tūkst. Eur.
4. Suteiktos paskolos: 0 Eur.
5. Gautos paskolos: 0 Eur (nedeklaruota 629 tūkst. Eur paskola).

Gautų pajamų suma už 2015 m.: 3,844 mln. Eur.
Sumokėta pajamų mokesčio suma už 2015 m.: 62 tūkst. Eur.

VRK nurodomoje privačių interesų deklaracijoje R. Karbauskis nurodo savo ryšius su juridiniais asmenimis. Jis yra uždarųjų akcinių bendrovių „Agrokoncerno grupė", „Agrokoncernas", „Agrokoncerno grūdai", „Šiaulių agrocentras", „Ūkininko patarėjas", „Naisių vasara" akcininkas, taip pat žemės ūkio bendrovės „Bridai" dalininkas bei Ispanijoje registruotos bendrovės „Corporation Mobiliaria del Baltico" akcininkas.

R. Karbauskis, be kita ko, nurodo, kad vykdo individualią ūkininko veiklą, tai yra turi savo vardu registruotą ūkininko ūkį.

Apie savo žmonos L. Karbauskienės veiklą ir turtą VRK pateiktoje informacijoje politikas nenurodė nieko.

VALSTYBINEI MOKESČIŲ INSPEKCIJAI (VMI) už 2015 metus pateiktoje deklaracijoje matyti tokie duomenys apie R. Karbauskio valdomą turtą:

1. NT registre registruotinų patalpų, statinių vertė: 1,044 mln. Eur.
2. Žemės sklypų vertė: 1,006 mln. Eur.
3. Akcijų vertė: 8,918 mln. Eur.
4. Dalių/pajų vertė: 458 tūkst. Eur.
5. Kredito įstaigose ir ne jose turimų pinigų vertė: 103 tūkst. Eur.

R. Karbauskio žmona L. Karbauskienė taip pat yra pateikusi deklaraciją VMI, bet nurodė, kad jokio turto neturi. Tai reiškia, kad deklaracijas sutuoktiniai teikė atskirai kaip du atskiri asmenys, mat jei tai būtų šeimos deklaracija, duomenys turėtų būti identiški.

Remiantis Lietuvos įstatymais, jeigu L. Karbauskienė yra deklaravusi savo išvykimą gyventojų registre ir pranešusi mokesčių inspekcijai, kad nėra Lietuvos mokesčių mokėtojas, tokiu atveju asmuo neturi teikti turto deklaracijos, o sutuoktinis deklaruoja tik savo turtą.

VYRIAUSIAJAI TARNYBINĖS ETIKOS KOMISIJAI (VTEK) pateiktoje deklaracijoje, kuri patikslinta šių metų sausio 19 dieną, atsirado daugiau juridinių asmenų, su kuriuo R. Karbauskį sieja ryšiai. VTEK pateiktoje deklaracijoje nurodoma, kad R. Karbauskis dar yra žemės ūkio bendrovės „Klaipėdos agrocentras" narys, dalininkas arba pajininkas. Ši bendrovė VRK pateikiamoje informacijoje nefigūruoja.

Taigi iš viso R. Karbauskis, kaip fizinis asmuo, valdo devynias bendroves: „Agrokoncerno grupę", „Agrokoncerną", „Agrokoncerno grūdus", „Šiaulių agrocentrą", „Ūkininko patarėją", „Naisių vasarą", „Bridus", „Klaipėdos agrocentrą" bei yra „Corporation Mobiliaria del Baltico" akcininkas.

VTEK deklaracijoje nurodoma, kad nuo 2016 m. vasario R. Karbauskio ūkininko ūkį tvarko Laima Spaustinaitienė.

Seimo nario atlyginimas, kaip nurodoma, pervedamas labdaros ir paramos fondui „Švieskime vaikus".

Deklaracijoje taip pat rašoma, kad bankams už „Agrokoncernui" ir „Agrokoncerno grūdai" suteiktus kreditus R. Karbauskis laiduoja asmeniniu turtu.

Galiausiai, pateikta ir informacija apie nusipirktą automobilį „Cadilac Escalade", pirktą pagal 2016 m. gruodžio 27 d. pirkimo-pardavimo sutartį.

Kas deklaracijose neatsispindi?

Tačiau deklaracijose atsispindi ne viskas, nes kai kurios įmonės yra valdomos ne paties R. Karbauskio, bet patenka po jam priklausančių įmonių „skėčiu". Iš viso „Agrokoncerno“ įmonių grupę sudaro apie 50 įvairaus dydžio bendrovių.

Yra keturios pagrindinės „Agrokoncerno“ grupės įmonės: „Agrokoncernas“, „Agrokoncerno grūdai“, „Agrokoncerno technika“, „Latagrokoncerns“. Pastaroji įmonė registruota ir veikia Latvijoje. Jos R. Karbauskis nėra deklaravęs.

Koncernas turi daugybę žemės ūkio įmonių: „Kėdainių agrokoncernas“ „Anykščių agrocentras“, „Joniškio agrocentras“, „Šiaulių agrocentras“, „Vilkaviškio agrocentras“, „Klaipėdos agrocentras“, „Pakruojo agrocentras“, „Marijampolės agrocentras“, „Radviliškio agrocentras“, „Pasvalio agrocentras“, „Vadoklių agrocentras“, „Žvirblonių agrocentras“, „Agroekologija“, „Biomasės centras“, „Agrokoncerno grupė“.

Koncernas taip pat valdo ir kita veikla užsiimančias įmones: „Gargždų agrochemija“, „Kėdainių agrochemija“, „Rapsų centras“, „Raseinių grūdai“, „Gintaro pasaulis“, „Žemės ūkio inovacijų centras“, „Miežaičių valda“.

Registrų centro duomenimis, tai yra visos įmonės, kurios turi tik vienintelį akcininką – tai yra, „Agrokoncernas“ turi ar turėjo 100 proc. šių įmonių akcijų.

Registrų centro duomenimis, „Angrokoncerno grūdai“ yra vienas iš akcininkų įmonių: „Žemaitijos grūdai“, „Jonavos grūdai“, „Rokiškio grūdai“.

"Agrokoncerno" valdomos įmonės