Jis taip pat sako, kad vyriausybėje galbūt bus tik vienas kitas jo vadovaujamos partijos narys ir kad būsimų ministrų pavardžių neverta ieškoti nei valstiečių ir žaliųjų rinkiminiame kandidatų sąraše, nei tarp 56 išrinktų Seimo narių.

Apie prasidėjusias derybas dėl valdžios – žurnalistės Nemiros Pumprickaitės pokalbis su Ramūnu Karbauskiu ir socialdemokratų partijos vicepirmininku Algirdu Sysu.

– Pone Sysai, rinkimų naktį LRT studijoje jūsų partijos vadovas Algirdas Butkevičius sakė, kad 70 procentų, jog socialdemokratams reikėtų derėtis su valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir 30 procentų, kad nereikėtų. Tai buvo derinta su partija ar tik jo nuomonė?

A. Sysas: Negaliu pasakyti, nes kartu nebuvau. Partijoje buvo labai skirtingų nuomonių. Iš karto po rinkimų buvo daugiau manančių, kad reikėtų eiti į opoziciją. Tačiau pamačius, kaip vyksta derybos, kokią aroganciją demonstruoja antros vietos laimėtojai – konservatoriai – nuomonė mūsų partijoje kito. Partijos prezidiume nebuvo nė vieno, kuris sakytų, kad apskritai nereikia derėtis.

– Tą pačią rinkimų naktį A. Butkevičius taip pat sakė, kad jei partijos prezidiumas arba taryba pritars, kad derybos su valstiečių ir žaliųjų sąjunga turėtų prasidėti, jis tikrai nedalyvaus formuojant daugumą. O dabar jis ne tik formuotojas, bet ir derybų grupės vadovas. Kuo tai aiškinate?

A. Sysas: Jis yra partijos pirmininkas. Bet tai nereiškia, kad jis už mus visus ir visą partiją priims sprendimą. Yra taryba, mes penktadienį turėsime tarybos posėdį ir ji priims sprendimą dėl ėjimo į koaliciją. Iki tol mes dirbsime darbo grupėje, kuri bandys sudėlioti, sulieti į vieną dviejų partijų programas, pažiūrėti, kas mums priimtina, o kas ne.

Algirdas Sysas

– Ar gali būti, kad taryba nepritars koalicijos sudarymui?

A. Sysas: Buvo ir tokių atvejų, visko gali būti. Tačiau kol kas nematau priežasčių nepritarimui. Mes deramės, o ar bus pasirašyta koalicijos sutartis, priklausys nuo abiejų pusių geranoriškumo. Mes nekeliame jokių išankstinių reikalavimų, nereikalaujame jokių postų.

– Pone Karbauski, kokie jūsų įspūdžiai po pirmojo susitikimo? Ar jums pavyks susitarti?

R. Karbauskis: Džiaugiuosi, kad atsirado politikai, kurie valstybės interesus iškėlė virš partijos interesų. Patvirtinsiu, kad socialdemokratai jokių išankstinių sąlygų mums nekėlė ir dėl to mes kalbamės pragmatiškai. Aiškiai suprasdami, kad pirmiausia turime susidėlioti programinius dalykus. Tada jau galėsime kalbėti, kokia bus valdančioji dauguma.

– Kokios yra vertybės ir programiniai dalykai, dėl kurių jūs turite susiderėti?

R. Karbauskis: Turime padaryti viską, kad Lietuvoje būtų sustabdyta emigracija, išspręsti katastrofa tapusios demografijos problemas. Dar vienas svarbus dalykas – skurdo mažinimas. Dėl to mes sutariame, tačiau yra ir kitų labai svarbių klausimų: švietimas, sveikatos apsauga. Per savaitę mes turime visa tai sudėlioti, kad abi pusės suprastų, kaip mes matome problemas, kaip turėtų atrodyti sprendimai. Geranoriškumas iš socialdemokratų pusės rodo, kad jie supranta pokyčių svarbą. Buvo pasirinktas variantas dirbti pagal mūsų „Darnios Lietuvos“ programą.

– Būtų keista, jei dirbtumėte pagal socialdemokratų programą.

R. Karbauskis: Mūsų programa platesnė, galbūt dirbti bus paprasčiau. Mes tikrai nelaikome mūsų partnerių mažaisiais ar mažiau svarbiais. Svarbiausias dalykas būsimai valdžiai – girdėti Lietuvos žmones, ekspertus ir vieni kitus.

– Suprantu, kad svarbiausi klausimai derantis bus socialiniai dalykai, taip pat finansai, mokesčiai?

R. Karbauskis: Svarbiausia bus švietimas. Dabartinė švietimo sistema ir 1800 studijų programų, iš kurių daugelis nieko bendra su Lietuva neturi, ruošia jaunus žmones emigracijai. Daugybė problemų yra ir sveikatos apsaugos srityje. Mes turime neblogą gydymo sistemą, tačiau neturime ankstyvosios diagnostikos, ligų profilaktikos, šeimos gydytojo institucija gana silpna. Mes turime daug padaryti, kad žmonės kuo mažiau kreiptųsi į antro ar trečio lygio medicinos įstaigas, kad galėtume gydytojams mokėti didesnius atlyginimus.

– Pone Sysai, Ramūnas Karbauskis išvardino, ką turėtų padaryti būsimoji valdžia. Socialdemokratai 4 metus buvo valdžioje ir viso šito nepadarė? Dabar jūs vėl sėdate derėtis dėl to, ko patys nepadarėte?

A. Sysas: Kažkodėl pamirštama, ką padarėme. Labai daug padaryta makroekonominiame lygmenyje, Europoje Lietuva atrodo daug geriau nei prieš 4 metus. Tačiau mes užmiršome pagrindinį mūsų šūkį – „Svarbiausia – žmogus“, nes svarbiausia buvo Lietuva. Dabar viską, kas pasiekta makroekonomikoje, reikėtų priartinti prie žmogaus, kad jo gyvenimo kokybė gerėtų. Jau 8 metus kai kuriems biudžetininkams ir valstybės tarnautojams atlyginimas yra įšaldytas, dalis jų dėl to emigruoja.

– Pripažįstate, kad to nepadarėte?

A. Sysas: Taip. Net rinkėjai pripažino, kad mes to nepadarėme ir todėl turime tik tiek mandatų.

– Pone Karbauski, pacituosiu jūsų partijos rinkimų programą: „Ilgalaikėje perspektyvoje mažindami pajamų nelygybę, sieksime pertvarkyti mokesčių sistemą ir įvesti progresinius mokesčius, kai tam palanki bus visuomenės nuomonė.“ Kaip atrodys tas progresinis mokestis? Suprantu, kad jūs pripažįstate, jog dabar mokamas gyventojų pajamų ir „Sodros“ mokestis nėra progresinis mokėjimas?

R. Karbauskis: Progresyvumo tuose mokesčiuose jau yra, tačiau galbūt jis nepakankamas, mes apie tai diskutuojame. Esmė, kad didesnes pajamas gaunantieji galėtų mokėti didesnius mokesčius. Dėl to kalbėsime su koalicijos partneriais, jų programose toks įrašas yra buvęs. Mes tikrai nieko nedarysime per vieną naktį, diskutuosime su ekspertais.

– Dar viena citata iš valstiečių ir žaliųjų programos: „Sukursime nacionalinę gyventojų pajamų didinimo programą ir jai įgyvendinti reikalingą nacionalinių partijų bendrą susitarimą.“ Ar teisingai supratu, kad kalbate apie tokį susitarimą, kuris buvo pasirašytas dėl gynybos finansavimo?

R. Karbauskis: Mes kalbame ir su darbdaviais, ir su darbuotojais. Tai kompleksinis dalykas.

– Norite prie partijų įtraukti ir verslą?

R. Karbauskis: Visi sprendimai, liečiantys darbdavius ir darbuotojus, turi būti aptarti Trišalėje taryboje. Pagrindinė jau priimto Darbo kodekso problema, kad Seime jis buvo iškreiptas ir nutolo nuo Trišalėje taryboje patvirtinto varianto. Jei to nebūtų atsitikę, šiandien ta tema neklabėtume.

– Pone Sysai, ar pasirašytumėte tokį susitarimą?

A. Sysas: Mes neprieštaraujame dalykams, kurie pagerintų Lietuvos žmonių gyvenimą, tai būtų kvaila, tačiau reikia rasti mechanizmą. Andriaus Kubiliaus laikais taip pat buvo pasirašyta daug visokių susitarimų, tačiau rezultato nebuvo. Ne susitarimai lemia, o priimti sprendimai. Žmonės pažadais jau nelabai tiki.

– Valstiečių ir žaliųjų sąjunga ir toliau tvirtina, kad Darbo kodeksą reikės keisti. Ketvirtadienį Seime numatomas jo svarstymas. Pone Karbauski, ar jus tenkina socialdemokratų siūlomi pataisymai?

R. Karbauskis: Netenkina. Manau, kad reikia leisti Darbo kodeksui įsigalioti ir po to, atidavus Trišalei tarybai, parengti pataisas, kurios kompleksiškai spręstų visas naujajame kodekse užkoduotas problemas.

A. Sysas: Aš 20 metų esu Seime ir 20 metų yra nuolat registruojamos su Darbo kodeksu susijusios pataisos. Darbo jėgos pardavimas ir pirkimas yra nesibaigiantis procesas.

– Kaip jums pavyks susitarti dėl partnerystės instituto? Valstiečiai ir žalieji sako, kad tai yra perteklinis dalykas, tuo tarpu socialdemokratai teikė įstatymų pataisas dėl partnerystės. Kai kurie socialdemokratai su liberalais netgi registravo pataisas dėl tos pačios lyties asmenų partnerystės. Ką manote?

R. Karbauskis: Sutarėme, kad vertybinius klausimus paliksime Seimui. Nebūtinai turime rasti kompromisą. Vis dėlto manau, kad naujasis Seimas turės pakankamai valios sprendimo dėl partnerysčių nepriimti.

– Pakalbėkime apie personalijas. Ar socialdemokratai išsakė jums kokių nors pageidavimų dėl postų?

R. Karbauskis: Ne.

– Pone Sysai, ar turite iliuzijų, kad gausite kokių nors postų?

A. Sysas: Kol nesutarsime dėl esminių dalykų ir vyriausybės programos, apie postus nešnekėsime.

– Bet jūs turite kažkokį nusistatymą?

A. Sysas: Neturime specialiai. Po ankstesnių rinkimų mus kalė už tai, kad mes pirmiausia sprendėme dėl postų, o ne dėl programų.

– Tačiau bent kelių ministerijų norite?

A. Sysas: Tai kitas klausimas. Jei sutarsime, kad dirbame kartu, tada bus matyti. Yra tam tikros proporcijos pagal narių skaičių.

R. Karbauskis: Rinkimų metu mes kalbėjome apie profesionalų vyriausybę. Suprantu, kad daug kam neaišku, kas tai yra. Kol kas mes nekalbame apie jokias proporcijas, tačiau pabrėžiame, kad vyriausybėje dirbsiantys žmonės turi būti savo sričių profesionalai. Jie turi būti atsakingi ir veikti pagal vyriausybės programą. Tada nekils jokių problemų.

– Jums tas pats, ar jie bus pasiūlyti jūsų, ar socialdemokratų?

R. Karbauskis: Iš tų kandidatų, kuriuos mes matome, tik vienas yra mūsų partijos narys. Jei mes skirtume visus 14 vyriausybės narių, 13 būtų nepartiniai. Mes ieškome žmonių, kurie turi pakankamai kompetencijos, profesionalumo, patirties valstybės valdyme.

– Jūs jau turite tokių žmonių?

R. Karbauskis: Turime. Tačiau jeigu ieškosite jų mūsų partijos Seimo narių sąraše, ar rinkimų sąraše, tikrai nerasite. Tik vienas kitas iš jų gali būti siūlomi kandidatais į ministrus.

– Pone Sysai, jūsų partijos pirmininkas A. Butkevičius yra pasakęs, kad sunkiai įsivaizduoja vyriausybę iš žmonių, kurie net nedalyvavo rinkimuose, nes nežinia, kaip reikės su jais dirbti. Ką apie tai manote?

A. Sysas: Jei svorio centrą pernešame iš vyriausybės į Seimą ir Seimui suteikiame griežtesnes parlamentinės kontrolės galias, kodėl gi ne? Ministru bus asmuo, kuris vykdys vyriausybės programą ir nepolitikuos. Tai visai įmanoma, kodėl nepabandžius?

R. Karbauskis: Akivaizdu, kad šioje kadencijoje visų partijų vadovai bus Seime. Turėsime labai stiprų Seimą.