Projekto autoriai siūlo, kad Vyriausioje rinkimų komisijoje (VRK) nebeliktų politinių partijų pasiūlytų asmenų. Šiuo metu partijos ir koalicijos, gavusios Seimo narių mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje, nuo vieno apygardoje iškeltų kandidatų sąrašo turi teisę pasiūlyti po vieną VRK atstovą.

R. Karbauskis, T. Langaitis, A. Širinskienė ir R. Baškienė siūlo, kad VRK pirmininku ir nariais negalėtų būti skiriami buvę politinių partijų nariai, jeigu nuo jų narystės partijose nutraukimo dienos nėra praėję mažiau kaip treji metai. Šiuo metu paskirtiems į VRK asmenims pakanka sustabdyti savo narystę partijose ir nedalyvauti jų veikloje.

Jeigu pataisoms bus pritarta, VRK neliks ir Teisingumo ministerijos deleguotų atstovų, o vietoje jos komisijos narius galės siūlyti Teisėjų taryba.

2016 m. gruodį Seimas jau kartą nesutiko iš VRK pašalinti partijų atstovų. Tuomet nebuvo pritarta panašioms liberalo Eugenijaus Gentvilo parengtoms Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo pataisoms. Už jo projektą balsavo 44, prieš – 12, susilaikė 54 parlamentarai. Dauguma pasisakiusių prieš teigė, kad skirtingų partijų atstovų dalyvavimas VRK veikloje užtikrina geriausią jos veiklos kontrolę.

Seimas naują VRK sudėtį turėtų paskirti anksčiausiai kovo, vėliausiai – gegužės viduryje. Dabartinis VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas komisijai vadovauja jau daugiau kaip 20 metų, nuo 1994-ųjų. Po 2016 m. Seimo rinkimų jis teigė, kad naujoje komisijoje jo tikrai nebus.

Nepaisydamos pasiūlymų depolitizuoti VRK kai kurios partijos jau spėjo išsirinkti atstovus, kurie joms atstovautų komisijoje.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovu VRK pasiūlytas šios partijos Druskininkų skyriaus pirmininkas Vilius Semeška, paprašytas pakomentuoti naująjį Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymo pakeitimo projektą, sakė:

„Pagrindiniai komisijos principai yra skaidrumas, nešališkumas ir nepriklausomumas nuo bet kokio politinio manipuliavimo visose rinkimų proceso etapuose. Manyčiau, kad politinių organizacijų atstovų dalyvavimas Vyriausioje rinkiminėje komisijoje yra vienas iš pliuralistinės demokratijos garantų. Rinkimų proceso organizavimas nedalyvaujat partijų deleguotiems atstovams – tai lyg guliašas be mėsos“.