„Tikiuosi, kad demokratijos kokybė Jungtinėse Amerikos Valstijose yra tokia, kad iš principo užsienio politika nesikeis ir Lietuvos santykiai su JAV nesikeis. O visais demokratiškų rinkimų atvejais reikia gerbti žmonių pasirinkimą“, – BNS sakė „valstiečių“ pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Tiek jis, tiek į premjero postą naujosios kadencijos Vyriausybėje pretenduojantis Valstiečių ir žaliųjų sąrašo lyderis Saulius Skvernelis neatmeta galimybės, jog aštrus D.Trumpo tonas tebuvo rinkiminė retorika ir pasibaigus rinkiminei kampanijai – sušvelnės.

„Manau, kad prezidento bus pirmas pareiškimas sutaikyti visus ir veikti vardan valstybės“, – sakė R.Karbauskis.

S.Skvernelis taip pat sako esąs įsitikinęs, jog nepaisant skambios rinkiminės retorikos, JAV ir toliau išliks tvirta Lietuvos sąjungininke.

„Aišku, yra tam tikras nuogąstavimas, susijęs su atskirais pareiškimais, kas susiję su gynybiniais reikalais, tam tikru požiūriu į Rusiją, tačiau kol kas reikia tikėtis, kad tai yra daugiau rinkimų kampanijos dalis“, – sakė jis.

S.Skvernelio teigimu, rengiamoje Vyriausybės programoje didelis dėmesys yra skiriamas krašto gynybai ir įsipareigojimui iki 2018 metų pasiekti 2 procentų Bendrojo vidaus produkto šiai sričiai skyrimą, todėl rinkimų metu išsakyti D.Trumpo samprotavimai, jog sprendimą dėl Baltijos šalių gynimo nuo Rusijos priimtų įvertinęs, ar šalys vykdo savo įsipareigojimus, Lietuvai nėra grėsmingi.

„Mes tą tikrai esame numatę ir pasieksime, taip pat mūsų programoje pasisakyta apie visuotinės gynybos koncepciją, kas susiję tiek su profesionalios kariuomenės, tiek su šauktinių dalies stiprinimu. (...) Iš esmės mes tikrai turime daryti viską žiūrėdami į save, kad galėtume gintis ir, aišku, žiūrint, kokie pokyčiai bus užsienio politikoje, daug Europos valstybių, priklausančių NATO, turės susitelkti ir daryti tuos namų darbus, vertinant tam tikrą riziką ir pareiškimus, kurie buvo pasakyti dėl amerikiečių galimo dalyvavimo kolektyvinės gynybos projektuose“, – sakė S.Skvernelis.

Naujausiais išankstiniais duomenimis, D.Trumpas yra surinkęs 265 iš 270 reikiamų laimėti rinkikų balsų. Rinkikų kolegiją sudaro iš viso 538 nariai. Demokratė Hillary Clinton (Hilari Klinton) dabar turi 218 rinkikų balsų.