Iš pradžių nenorėjęs atskleisti informacijos apie sąlygas, kuriomis Seimo narė G.Kildišienė naudojasi automobiliu „Range Rover“, kiek vėliau šeštadienį R. Karbauskis BNS pranešė, jog „Agrokoncernas“ išperkamosios nuomos būdu šį automobilį nuomoja kitam neįvardijamam privačiam asmeniui. O pastarasis, anot R.Karbauskio, teisėtais būdais leidžia juo naudotis Seimo narei G. Kildišienei. Kaip dažnai parlamentarė naudojasi šiuo automobiliu, „valstiečių“ lyderis sakė nežinantis. Jis tikino, kad įstatymams šiuo atveju nenusižengiama.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ šeštadienį rašo, jog „valstietė“ G. Kildišienė į darbą Seime atvyksta „Agrokoncernui“, kurio savininkas yra R. Karbauskis, priklausančiu visureigiu „Range Rover“.

R. Karbauskis: tokią informaciją draudžiama teikti

Su Seimo nare G. Kildišiene BNS šeštadienį nepavyko susisiekti. Jos mobilus telefonas buvo išjungtas.

Viešai skelbiamoje G. Kildišienės viešųjų ir privačių deklaracijoje nėra jokių įrašų.

Šeštadienį BNS paklaustas, ar tiesa, kad G. Kildišienė naudojasi „Agrokoncerno“ automobiliu, R. Karbauskis iš pradžių primygtinai tvirtino negalįs teikti tokios informacijos, nes neturįs tokios teisės.

„Seimo narė laikosi visų įstatymų. (...) Šitos informacijos joks portalas gauti negalėtų, niekada. Jie tiesiog provokuoja vienokius ar kitokius dalykus. Nes nėra nieko. Negali Seimo narys naudotis kokiomis nors priemonėmis, kuriomis negali naudotis. Noriu pasakyti viena, Seimo narė naudojasi tuo, kuo ji gali naudotis teisiškai. Viskas“, - šeštadienį kalbėjo R. Karbauskis.

Dar kartą kelis kartus perklaustas, ar G .Kildišienės naudojamas automobilis priklauso jo valdomam „Agrokoncernui“, R. Karbauskis toliau kartojo žinąs situaciją, tačiau negalįs jos atskleisti, nes gali būti paduotas į teismą.

„Juk tai gali patikrinti bet kas, jei būtų kažkos pažeidimas. Seimo narė nepažeidžia jokių įstatymų, ji negali važinėti kokios nors įmonės automobiliu, jei ji neturi teisės. Negalima sakyti informacijos, kurios nesako pats žmogus“, - aiškino R. Karbauskis.

„Šiuo atveju aš žinau tiksliai, kad Seimo narė naudojasi automobiliu teisiškai, teisėtai. (...) Tokia informacija neteikiama, aš negaliu tokios informacijos teikti, kaip ir niekas negali teikti. Tai teiginiai, kurių neįmanoma patikrinti, nes tai yra draudžiama. (...) Teisiškai bandau jums pasakyt, jei tai bandyčiau padaryt dabar, aš galėčiau būti paduotas į teismas. Tai yra faktas, aš tą žinau tiksliai. (...) Galėtų bet kas paduoti į teismą, kas yra šio automobilio savininkas“, - teigė „valstiečių“ lyderis.

R. Karbauskis taip pat tikino, nenorįs sukurti precedento, kad ateityje netektų aiškintis ir kitiems parlamentarams.

„Aš žinau tą situaciją, žinau tik tiek, kad Seimo narė gali nepažeisdama jokių viešųjų ir privačių interesų vairuoti šį automobilį. Aš tą žinau ir dėl to esu ramus. O klausimas koks santykis su tuo automobiliu yra - aš neprivalau tekti informacijos ir negaliu jos teikti. Nes gausis precedentas. Aš pasakysiu kažką ir tada parašys apie bet kurį kitą Seimo narį, bet kurį kitą žmogų ir kažkas turės teikti informaciją, kurios jis neprivalo teikti. (...) Jei aš pradėsiu teikti informaciją, kurią draudžiama teikti, tai mane ta pati Seimo narė, ar bet kuris kitas gali paduoti į teismą. Jūs to nesuprantat?“, - svarstė R. Karbauskis.

Tuo metu pats Valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas interesų deklaracijoje yra pateikęs išsamius duomenis apie savo nuomojamą automobilį „Cadilac“ - nurodydamas ir nuomos sutarties numerį, ir automobilio valstybinį numerį.

Priminus, kad Seimo nariai yra vieši asmenys, informacija apie jų ryšius su verslo grupėmis visuomenei svarbi žinoti, ir tai, jog pats „valstiečių“ lyderis ne kartą yra pabrėžęs skaidrumo siekį, R. Karbauskis galiausiai teigė turintis pasitarti su advokatais dėl informacijos pateikimo apie G. Kildišienės naudojamą automobilį.

„Agrokoncerno“ automobilis nuomojamas ne G. Kildišienei

Pasitaręs su teisininkas, vėliau šeštadienį R. Karbauskis informavo BNS, kad „Lietuvos ryto“ publikacijoje minimas automobilis, kuriuo naudojasi G. Kildišienė, priklauso „Agrokoncernui“. Pastarasis išperkamosios nuomos būdu automobilį nuomoja kitam privačiam asmeniui, kurio tapatybė neatskleidžiama.

„Automobilis naudojamas išperkamosios nuomos būdu. Šio automobilio turėtojas nėra Semo narė G. Kildišienė. Šis žmogus, kuris nuomoja šį automobilį yra tokiame ryšyje su Seimo nare, kad ji gali naudotis šiuo automobiliu nedeklaruodama kažkokių interesų. O tas žmogus (nuomininkas - red.) nėra viešas asmuo, jis yra privatus asmuo“, - sakė R. Karbauskis.

Jis užsiminė, kad G. Kildiešienę ir automobilio nuomininką sieja giminystės ryšiai.

Anot R. Karbauskio, „Agrokoncerno“ ir neįvardijamo privataus asmens sutartis dėl automobilio išperkamosios nuomos pasirašyta prieš metus. G. Kildišienei tapus viešu asmeniu svarstoma automobilio nuosavybę perrašyti jį siekiančiam išsipirkti asmeniui.

„Kadangi ji dar nebuvo Seimo narė, kai ta sutartis pasirašyta ir išperkamosios nuomos būdu buvo ta mašina išnuomota, būtų teisinga perduoti nuosavybės teisę tam žmogui ir išperkamają nuomą toliau vykdyti pagal tą sutartį, bet kad būtų ne įmonės vardu tas automobilis. Nes mes esame darę, verslo praktika tokia yra“, - aiškino R .Karbauskis.

Vienas pirmųjų naujojo Seimo valdybos priimtų sprendimų buvo sprendimas Seimo nariams neleisti už parlamentinei veiklai skirtas lėšas nuomoti automobilių. Tačiau Seimo nariai šiomis lėšomis toliau gali dengti kuro, automobilių remonto išlaidas.

R Karbauskis tokį siūlymas tuomet aiškino būtinybe skaidrinti parlamentinei veiklai skiriamų lėšų naudojimą.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ šeštadienį be kita ko rašo, kad G. Kildišienė galėjo teikti netikslius duomenis kandidatės į Seimą anketoje apie savo mokslus. Pasak dienraščio, G. Kildišienė šios informacijos nekomentavo.

R. Karbauskis teigia, kad publikacijos apie apie jo pavaduotoją G. Kildišienę yra iškraipančios tiesą ir užsakytos interesų grupių, mat Seimo narė rengia Medžioklės įstatymo pataisas, kurios gali užkabinti medžiotojų interesus: „Kitą savaitę darysime spaudos konferenciją ir pasakysime, kas čia vyksta. Seimo narė, mano pavaduotoja frakcijoje palietė labai skaudų reikalą - palietė medžioklės įstatymą ir santykį tarp medžiotojų būrelių ir žemės savininkų“.