„Mes šnekėjome apie koalicijos darbą", - aiškina R. Karbauskis, pridurdamas, kad susitikimas vyko Prezidentūros iniciatyva.

Ar tai reiškia, kad prezidentė regi kažkokių problemų? „Ne, prezidentė labai patenkinta mūsų darbu", - aiškino parlamentaras.

Apie R. Karbauskio susitikimą su prezidente paskelbta trečiadienį vykusiame Sveikatos reikalų komitete, kur diskutuota apie Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas.

„Tvarkos ir teisingumo" pirmininkas Remigijus Žemaitaitis pareiškė, kad R. Karbauskis yra bailių bailys, bet padėkojo jam, kad jis atsitraukia į protingus sprendimus. Politikas darė prielaidą, kad tai įvyko dėl Prezidentūros įtakos, nors komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė replikavo, kad vienas R. Karbauskio pasiūlymų registruotas pirmadienį, tai yra prieš susitikimą.

R. Karbauskis kalbėdamasis su žurnalistais pripažįsta, kad susitikime aptartos ir Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos, ir sako susidaręs nuomonę, jog prezidentė jų nevetuos.

Pasak Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko, prezidentės pirminis tikslas buvo susitikti labiau su A. Palioniu, bet kartu pakvietė ir jį.

Paklaustas, kas konkrečiai kalbėta apie Alkoholio kontrolės pataisas, politikas teigia, kad kalbėta aptakiai: „Mes taip nešnekėjom ir kažkokių nurodymų niekas nedavė. Mes tiesiog aptarėme tą situaciją".

Nors susitikime su prezidente apie tai nekalbėta, R. Karbauskis taip pat pasipiktino, kad Lietuvoje diskredituojama Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), kuri paskelbė dramatiškesnius duomenis apie alkoholio vartojimą Lietuvoje nei Lietuvos statistikos departamentas. Vienas iš paaiškinimų, kodėl taip nutiko, yra tas, jog Statistikos departamentas neįvertina nelegalaus ir neapskaityto alkoholio vartojimo, tačiau skirtumas vis tiek gana žymus.

Pagal Lietuvos statistikos departamentą, 2016 m. vienam 15 metų ir vyresniam gyventojui teko 13,2 litro suvartoto legalaus absoliutaus alkoholio, o pagal PSO projekcijas - 18,2 litro legalaus ir nelegalaus gryno alkoholio vienam 15 metų ir vyresniam gyventojui, bet Lietuvoje viešėjęs PSO atstovas Gaudenas Galea minėjo, kad Lietuvoje alkoholio suvartojimas viršija 16 litrų.

Ekspertai teigia, kad esminis skirtumas yra tarp tendencijų: Lietuvos statistikos departamento vertinimu, alkoholio vartojimas nežymiai mažėja, o PSO vertinimu kažkodėl auga.

„Nežinau, ar reikia ginčytis dėl to skirtumo", - svarstė politikas.

R. Karbauskis aiškina, kad netrukus į Lietuvą atvyks PSO misija, kuri planuota anksčiau: „Tiems, kurie bandė diskredituoti šią organizaciją, bus didelė gėda".

Jis aiškina nesuprantantis, kodėl visi mano, kad sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga daro įtaką PSO vertinimams.

„Gėda jau prieš pasaulinę organizaciją, kurios nariai esame ir kuriai priklauso daug valstybių visame pasaulyje. Ir manyti, kad kažkoks ministras iš kažkokios šalies gali daryti įtaką tokiai organizacijai ir jos išvadoms, yra daugiau nei juokinga", - piktinosi R. Karbauskis.