Valstiečiams derybose atstovaus Ramūnas Karbauskis, Povilas Urbšys ir Saulius Skvernelis, pranešė partijos lyderis R. Karbauskis. Pirmadienį jie trise posėdžiavo maždaug valandą.

„Pradėsime derybas su būsima Seime socialdemokratų frakcija dėl galimos koalicijos sukūrimo. Mūsų nuostatos nesikeičia - manome, kad, kaip atsakomybė, ir premjero, ir Seimo pirmininko postai turėtų tekti LVŽS, dėl ministrų pozicijų šnekėsime po to, kai susitarsime dėl visų vertybinių, programinių dalykų“, – sakė jis.

Vėliau, tikino R. Karbauskis, bus sudarytos ir darbo grupės, kurios nagrinės klausimus, derybose keliančius diskusijų.

Įvardijo, kur kompromiso nesieks

Anot partijos pirmininko, kai pozicijos išsiskirs, tarkime, partnerystės klausimu, kompromiso jie nesieks, paliks tai spręsti Seimui.

„Akivaizdu, kad šio Seimo dauguma turi vienas aiškias pozicijas. Tad, šiuo atveju, mums ieškoti kompromisų nereikės. Dėl socialinės, mokesčių politikos mums būtinai reikia surasti bendrą matymą“, – tikino politikas.

„Kad koalicija bus stabili, esu tikras. 56+17 skaičiaus nereikėtų laikyti galutiniu. Skaičius tikrai padidės prisijungiant ir pavieniams asmenims - nepriklausomiems, kitų partijų nariams. Tikiuosi, palaikymas labai didelis bus ir iš mažų partijų, kurios nebus koalicijos partneriai“, – tikino partijos pirmininkas.

Jis nepanoro įvardyti, kokių ministrų postų derybų metu sieks. R. Karbauskis taip pat nepasakė, kas gali būti siūlomas tapti Seimo pirmininku.

Tuo metu P. Urbšys patikino, kad jo kandidatūra į Seimo pirmininko postą tikrai nebuvo svarstoma, nepaisant to, kad jis buvo kviečiamas į šiandienos susitikimą.

S. Skvernelis: yra numatytos pavardės

„Yra numatytos pavardės - ir ne po vieną, po kelias. Pasirinksime kartu, kalbėsime ir su galimais partneriais. Norime, kad ministrai būtų tokie, kurie galėtų įgyvendinti pokyčius, reikalingus mūsų valstybei“, – kalbėdamas apie būsimą ministrų kabinetą sakė S. Skvernelis.

Jo teigimu, labai svarbu kuo skubiau pertvarkyti viešąjį sektorių, sutvarkyti valstybės įmones.

„Per 4 metus proveržio šioje srityje nebuvo“, – konstatavo jis.

S. Skvernelis aiškino besitikintis, kad derybos ilgai netruks, nes reikia pradėti dėlioti Vyriausybės programą, kibti į darbus.

Susitiks su socialdemokratais

Savo ruožtu R. Karbauskis sakė, kad pavyzdį šioje srityje ketina imti iš Estijos. Jis taip pat pasidžiaugė atsinaujinusiu Seimu.

„Seimas labai atsinaujino, gerokai atjaunėjo. Džiaugiuosi, kad daug tėvų pateko. Seimo kanceliarija nežino net kaip apgyvendinti atvykstančius iš regionų - jų daugiau nei butų. Tai rodo, kad mes turime Seimą, kuris bus jautrus regiono politikos klausimais“, – pasakojo R. Karbauskis.

Pirmadienio popietę, numatoma apie 14:45 val., valstiečių atstovai derybose susitiks su socialdemokratų paskirtaisiais.

Pažėrė kritikos konservatoriams

Paklaustas, kaip mano, ar konservatorių partija dėl esamų derybų gali skilti, R. Karbauskis įvardijo, kad jei taip ir nutiks, tai tik dėl vertybinių skirtumų.

„Galimas skilimas ten nėra dėl to, ar būti valdžioje, ar ne. Nereikėtų taip supaprastinti šio klausimo. Paprasčiausiai labai stipriai išsiskiria vertybės žmonių. Iš pirmininko girdime labai liberalias idėjas, kurios tikrai daliai partijos narių nepriimtina vertybine prasme. Jei įvyks koks skilimas, tai ne dėl koalicijos, o vertybine prasme“, – svarstė politikas.

Tačiau kartu jis aiškino, kad mielai bendradarbiaus su tais asmenimis, kurie norės dirbti valstybei ir rinkėjams.

„Ten tikrai yra puikių Seimo narių, kurie turi didelę patirtį, galėtų labai sustiprinti koaliciją. Tikiuosi, galbūt taip ir atsitiks“, – neslėpė R. Karbauskis.

Daug tikisi iš opozicijos

Jis sakė besitikintis, kad Vyriausybės bus puiki ir gerai kontroliuojama. Jei susiklostys taip, kad opozicijoje bus ir konservatoriai, ir liberalai, R. Karbauskis mano, kad ji bus labai aktyvi.

„Esu tikras, kad kuo stipresnė bus opozicija, tuo lengviau mums bus dirbti. Mes norime ne bėgti nuo bėdų, nuo vieno skandalo iki kito, o daryti tai, kas būtina“, – lūkesčiais dalijosi R. Karbauskis.

Partijos pirmininkas prisiminė, kad Seimo nariu tapo 26-erių, tad nemato pagrindo kalbėti, kad jo komanda kuo bloga dėl to, kad jauna, nepartinė ir nauja politikoje.

„Mes neturime tokių principinių skirtumų pozicijose, kokie dabar matomi konservatorių partijoje“, – aiškino jis.

Konservatoriai nesiderės, kol valstiečiai derėsis su socialdemokratais

DELFI primena, kad tuoj po rinkimų LVŽS atstovai taip pat sudarė darbo grupes deryboms. Tuomet pašnekesiams su konservatoriais vadovavo Rima Baškienė, o su socialdemokratais – Stasys Jakeliūnas.

Savo ruožtu konservatoriai derybose dėl galimos koalicijos su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga pranešė nedalyvausiantys, kol šie derėsis su socialdemokratais. Vis dėlto jie tikina būsiantys atviri pasiūlymams, jeigu „valstiečiams“ ir socialdemokratams dėl koalicijos susitarti nepavyktų.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga per Seimo rinkimus užsitikrino 56 parlamentarų mandatus iš 141, konservatoriai Seimo rinkimuose iškovojo 31 mandatą, socialdemokratai – 17 mandatų.

Liberalų sąjūdis laimėjo 14 mandatų. Po aštuonis mandatus teko Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai bei partijai „Tvarka ir teisingumas“. Kadangi vienas „tvarkietis“ į Seimą kandidatavo kaip save išsikėlęs kandidatas, „tvarkiečių“ Seime greičiausiai bus devyni. Du mandatus laimėjo Darbo partija, po vieną – Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“. Dar vieną mandatą gavo save išsikėlęs buvęs „darbietis“ Darius Kaminskas.