Tai DELFI patvirtino FNTT direktorius Kęstutis Jucevičius. Specialiojo liudytojo statusą turintis asmuo bet kada gali tapti įtariamuoju.

Pasak K. Jucevičiaus, FNTT atlieka didžiulį tyrimą dėl europinės paramos pasisavinimo, tačiau kratos atliktos ne tik dėl šio tyrimo – kai kurie jų yra vėlesni nei neteisėtas bandymas gauti beveik 4 mln. eurų vertės Europos Sąjungos ir Lietuvos biudžeto paramą pagal Kaimo plėtros programą.

„Nenoriu tyrimo detalių komentuoti, bet tyrimas apima ne tik ankstesnius dalykus, bet ir ne tokius senus europinius projektus", - sako K. Jucevičius.

E. Bėrontas teigia, kad jo vadovaujama Nacionalinė mokėjimo agentūra bendradarbiauja su teisėsauga, bet, neatskleisdamas tyrimo detalių, DELFI sakė, kad tai susiję su „vienu žiniasklaidoje aprašytu objektu“.

„Šį trečiadienį į Nacionalinę mokėjimo agentūrą atvykusiems FNTT pareigūnams pateikėme duomenis: dokumentus – elektroninius ir popierinius dėl objekto, kuris viešoje erdvėje jau aptarinėjamas“, - sakė E. Bėrontas.

„Agentūra dėl šito objekto yra pradėjusi tyrimus, bendradarbiauja praktiškai nuo 2014 m.“, - tęsė agentūros vadovas, nors tyrime įtariamas ir pačios Nacionalinės mokėjimo agentūros darbuotojų įsitraukimas.

FNTT atlieka didžiulį tyrimą dėl bandymo pasisavinti europinę ir Lietuvos biudžeto paramą. Turimais duomenimis, į grupę susibūrę asmenys vykdė nusikalstamą veiką ir naudojo Baltijos šalyse registruotas įmones: „Italtools“, „Loritex“, „PGD“, P-System OU, „Žagarės inžinerija“, „Rorio statyba“, „Rovaltra“, „Biržų žemtiekimas“, „SV technika“.

Žiniasklaidos dėmesio labiausiai sulaukė įmonė „Biržų žemtiekimas“, kuriai vadovauja buvęs Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovas Saulius Silickas ir kuri iš dalies priklauso Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio pavaduotojui, Seimo nariui Viktorui Rinkevičiui.

S. Silickas, DELFI duomenimis, byloje yra specialusis liudytojas.

„Registrų centro“ duomenimis, „Biržų žemtiekimas“ priklauso 22 akcininkams, tarp jų yra V. Rinkevičius, jo žmona Birutė Rinkevičienė, sūnus Robertas Rinkevičius, pats S. Silickas, bet liūto dalis priklauso bendrovei „Intechim“.

V. Rinkevičius, kuris vos netapo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininku, taip pat iki pernai lapkričio, jos paties teigimu, ėjo valdybos pirmininko pareigas.

„Intechim“ akcininkas – dar viena įmonė „Agroterra“, kuri priklauso Domui Mikalauskui ir Donatui Vainai.

Turimais duomenimis, pasisavinti paramos pinigus padėjo ir pačios Nacionalinės mokėjimo agentūros bei Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai, kurie dokumentuose galimai fiksavo melagingą informaciją.

Aiškėja, kad dalies įsigyjamos įrangos kainos galėjo būti dirbtinai pakeltos, klastojant tikrąjį gamintoją, dalis įrangos net nepirkta, nors kontrolės institucijoms buvo demonstruojama neveikianti arba įmonėms nepriklausanti technika, klastoti dokumentai, organizuoti fiktyvūs viešieji konkursai, paramos lėšos legalizuotos finansuojant kitus projektus, perkant transportą ir nekilnojamąjį turtą asmeniniam naudojimui. Dalis lėšų buvo išgryninta.

Galimai taikyta tokia schema: pavyzdžiui, įmonė turi sumontuoti vaisių ir daržovių surinkimo, apdorojimo ir perdirbimo cechą, ji deklaruoja įsigyjanti įvairios rūšies įrangą, bet tik ant popieriaus. Tuomet palankūs Nacionalinės mokėjimo agentūros ir Ukmergės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojai popieriuje nurodo, kad įranga įsigyta ir sumontuota, nors jos iš tiesų nėra.

Be to, neoficialiais duomenimis, „Biržų žemtiekimo“ direktorius ir akcininkas, buvęs Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovas S. Silickas galėjo naudotis savo pažintimis Nacionalinėje mokėjimo agentūroje ir Žemės ūkio ministerijoje bei daryti įtaką Europos Sąjungos paramos lėšų skirstymui ūkininkams – norėta, kad parama atitektų tiems, kurie žemės ūkio techniką perka iš „Biržų žemtiekimo“.

V. Rinkevičius šiuo metu yra mažasis įmonės akcininkas ir teigia detaliai nesidomėjęs įmonės veikla net kai buvo valdybos pirmininkas.

„Jokių įtarimų tikrai nekilo, nežinau, pirmą kartą girdžiu iš jūsų tokią hipotezę, nesu apie tai girdėjęs", - sako Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotojas.

„Čia vadybininkai dirba savo darbą", - teigia V. Rinkevičius ir sako su įmonės direktoriumi S. Silicku neaptaręs esamos situacijos.

V. Rinkevičius aiškina, kad „Biržų žemtiekime" yra mažasis akcininkas, todėl neturi didelės įtakos įmonės valdymui.

Politikas 1992-2000 m. pats buvo „Biržų žemtiekimo" direktorius, tuomet dvi kadencijas dirbo Seime, o 2008 m. sugrįžo į įmonės generalinio direktoriaus ir valdybos pirmininko pareigas.