Ji su darbo grupe įregistravo dar praėjusią kadenciją parengtą Rinkimų kodekso projektą. Pasak R.Baškienės, šio projekto pagrindu parlamentas pradės svarstymus dėl rinkimų pertvarkos, tačiau jo turinys turėtų keistis iš esmės.

„Kadangi buvo sudaryta darbo grupė, ir jos darbinė veikla negalėjo pasibaigti niekuo, yra didžiulis teisės aktas, kuriame labai daug nuostatų. Mes pateiksime, kad galėtų Seimo nariai išsakyti savo nuomones, registruoti pasiūlymus, nes tai buvo anos kadencijos Seimas, šios kadencijos Seimo nariai turi kitų pastebėjimų ir matymų“, – BNS sakė R.Baškienė.

Anot jos, tikėtina, kad svarstyti projektą iš esmės Seimas pradės pavasario sesijoje.

„Pateikimo stadija kada įvyks, matysime pagal darbų eigą. Sesija baigsis iki gruodžio 23 dienos, ir laukia ypač sudėtingas laikotarpis, biudžetas, Vyriausybės programa, daugybė teisės aktų, kurie įpareigoja sudėlioti sėkmingą Seimo veiklą, komitetai, komisijos, delegacijos“, – sakė R.Baškienė.

Seimo vicepirmininkės teigimu, vienas iš „valstiečių“ siūlymų bus draudimas ministrui išlaikyti Seimo nario mandatą, tačiau ji sakė, kad keblumų čia kyla tuo atveju, kai ministru norima siūlyti vienmandatėje apygardoje išrinktą Seimo narį.

„Nuostata tokia (draudimas ministrui būti Seimo nariu) išlieka, ir tai reikia įteisinti naujajame rinkimų kodekse, bet iškyla problema vienoje vietoje – tiesiogiai išrinktas Seimo narys vienmandatėje apygardoje. Jei jis tampa ministru, atsiranda problema, kad vėl reikia rengti naujus Seimo rinkimus, šitoje vietoje mes turime nemalonią žinią rinkėjams“, – sakė R.Baškienė.

Kitas „valstiečių“ siūlymas būtų saugikliai, kad savivaldos rinkimuose nedalyvautų politikai, neketinantys dirbti taryboje dėl nesuderinamų pareigų.

„Reikia svarstyti, kaip padaryti, kad negalėtų apgaudinėti rinkėjų, gal didinti užstatą, kai savivaldos rinkimuose nesuderinamos funkcijos, kad nebūtų atsisakoma mandatų ir apgaudinėjami rinkėjai“, – sakė R.Baškienė.

Šiemet Seimo rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis formuodamas valdančiąją koaliciją yra sakęs, kad partija siūlo keisti Seimo rinkimų laiką, perkeliant juos į pavasarį, kad biudžetą formuotų naujasis Seimas, taip pat – mažinti parlamentarų skaičių. Tačiau dėl konkretaus skaičiaus, anot jo, turėtų spręsti visas Seimas.

Idėja visus rinkimų įstatymus sudėti į vieną – Rinkimų kodeksą – kilo dar prieš kelias Seimo kadencijas. Prieš dvi kadencijas darbo grupė buvo parengusi Rinkimų kodeksą, tačiau jį sukritikavo Seimo kanceliarijos Teisės departamentas, projekte įžvelgęs daugybę prieštaravimų Konstitucijai.

Tuomet praėjusią kadenciją buvo sudaryta nauja darbo grupė kodeksui parengti. Į rinkimų kodeksą būtų sujungti keli rinkimų tvarką apibrėžiantys įstatymai: Prezidento, Seimo, Europos Parlamento, savivaldybių tarybų rinkimų, Vyriausiosios rinkimų komisijos bei Politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės.