Dar pernai lapkritį privačios klinikos ragino valdžią greičiau parengti tvarką, kad testuotis dėl koronaviruso būtų galima greitaisiais antigenų testais. Šių testų atsakymas būna po 15 minučių, bet jie nėra tokie tikslūs kaip PGR testas. Tvarka buvo parengta, tačiau vėliau paaiškėjo, kad valstybė greituosius testus perka už vieną mokėdama mažiau ne 2 eurus. O privačiose klinikose toks tyrimas, pridėjus medikų darbą ir pelną, klientui kainuoja 10 ar net 15 kartų brangiau.

Dar didesnis skirtumas matyti palyginus PGR testų kainas Lietuvoje ir užsienyje. Pavyzdžiui, PGR testas Lietuvoje kainuoja nuo 70–95 eurų, Prancūzijoje – 43–55 eurai, Latvijoje apie 50 eurų, o Belgijoje – 46–70 eurų.

Daugelis LNK kalbintų privačių įstaigų negali paaiškinti, kodėl Lietuvos tokios testų kainos atsisako, esą neturi tam laiko. Viena paaiškino raštu.

„Didžiąją testo savikainos dalį sudaro darbo užmokestis (visoje grandinėje) – nuo mėginio paėmimo, duomenų suvedimo į e.sveikatą, atlikimo laboratorijoje, vėlgi suvedimo į sistemą ir panašiai. Grandinėje dalyvauja mažiausiai 3–4 darbuotojai. Reikia paminėti, kad darbuotojai, dirbantys šioje grandinėje, turi gerokai didesnius lūkesčius darbo užmokesčiui nei tokios pačios kvalifikacijos darbuotojai, dirbantys su neužkrečiamais mėginiais ir panašiai“, – LNK aiškino „InMedica“ vykdančioji direktorė Laura Penikienė.

Testus medicinos įmonėms parduodančios bendrovės „GAPRO MEDICA“ vadovas Gediminas Lapkus kainų skirtumus aiškina taip.

„Reikia suprasti, kad tai yra dideli pinigai, visi nori atsiriekti savo pyrago gabaliuką ar gabalą“, – sakė G. Lapkus.

Testų tiekėjas tikina, kad pelnas nėra didelis – 15–20 procentų, kartais 30 procentų.

„Jeigu perka ne pats paslaugos atlikėjas, tai jam vis tiek lieka liūto dalis“, – kalbėjo G. Lapkus.

Tikintis, kad testai žmonėms bus pigesni nuo šių metų jiems panaikintas pridėtinės vertės mokestis. Tačiau to, anot Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje dalyvavusio Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovo Valdo Buginskio, žmonės nepajuto.

„Kiek mes paanalizavome įmonių, kol kas mes nepastebėjome kažkokio pokyčio. Kol kas vartotojo naudos mes nematome“, – sakė VMI atstovas.

„Pirminiais duomenimis matome, kad pritaikyta PVM lengvata nedavė jokios naudos vartotojams, testų kainos nesumažėjo. Ir nėra panašu, kad artimiausiu metu jos gali sumažėti“, – LNK sakė Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

Nepaisant nesumažėjusių kainų, naikinti PVM lengvatos politikai kol kas neplanuoja. Anot M. Majausko, mažesnių kainų tikimasi, kai rinkoje padaugės testų. O jų iš tiesų turėtų padaugėti.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) rengia tvarką, kad vaistinėse būtų galima nusipirkti nesunkiai padaromų testų, kuriais žmonės galėtų testuotis be medikų pagalbos.

Tačiau jei toks testas bus teigiamas, žmogui vis tiek reikės tirtis mobiliame patikros punkte.

„Netaps po teigiamo testo nei privaloma izoliacija, ar su tuo susijusios nedarbingumo išmokos“, – aiškino SAM viceministrė Živilė Simonaitytė.

Tvarką, kad vaistinėse būtų galima įsigyti testų savikontrolei ministerija žada patvirtinti iki kitos savaitės pabaigos.