Tokią nuomonę Lietuvos diplomatas išsakė tarp Kijevo ir Vakarų tvyrant įtampai dėl dabartinės Ukrainos valdžios vykdomo ir Europoje nusižengimu demokratijai laikomo ekspremjerės Julijos Tymošenko teisinio persekiojimo.

"Tos bylos, kurios dabar iškeltos buvusiems Ukrainos vadovams - be abejo, visi sutinka, kad teisingumą vykdo teismas ir tik teismas, tačiau to teismo procedūros gali būti ir yra nagrinėjamos Europos Sąjungoje, Europos Taryboje, įvairiose komisijose. Yra išsakoma tam tikra kritika, į kurią Ukrainos pusė, manau, turėtų atsižvelgti", - interviu BNS sakė buvusioje Vyriausybėje užsienio reikalų ministro pareigas ėjęs P.Vaitiekūnas.

Paklaustas, kaip įsivaizduoja Lietuvos vaidmenį padedant Ukrainai išlaikyti europinę orientaciją, diplomatas sakė, jog Ukrainos nereikėtų skirstyti pagal jos prezidentus.

"Reikia suprasti, kad nė vieno žmogaus likimas nėra toks svarbus kaip pačios Ukrainos likimas. Ukraina yra viena, nėra vieno prezidento, ar antro, ar trečio prezidento, ar kokio kito veikėjo Ukrainos. Yra viena Ukraina ir ji akivaizdžiai yra proeuropietiška ir deklaruojanti savo siekius tapti Europos civilizacijos sudėtine dalimi. Iš čia kyla ir uždaviniai, ir priemonės, kurias Lietuva gali naudoti padėdama Ukrainai siekti jos tikslų", - kalbėjo ambasadorius.

"Pasidalinti savo patyrimu, pasidalinti savo ekspertine pagalba. Mes turime ekspertų, mes turime teigiamą ir neigiamą patirtį integruojantis į Europos Sąjungą. Mes galime savo pavyzdžiu parodyti, kur mums pasisekė, kur mums nepasisekė, kad jie išvengtų tų žingsnių, kurie buvo ne patys racionaliausi ar tikslingiausi", - sakė jis.

Pasak diplomato, Lietuva taip pat gali burti "draugų grupes įvairiuose formatuose, kurie suprastų Ukrainos reikšmę Europos likimui".

P.Vaitiekūnas pažymėjo, kad vienas iš jautrių su Ukraina susijusių klausimų yra rudenį vyksiantys šios šalies parlamento rinkimai. Anot diplomato, būsimi rinkimai "svarbūs Ukrainai žengiant europietišku keliu".

"Dabar yra tokiu jautrių klausimų, kuriuos būtina vienu ar kitu būdu spręsti. Pavyzdžiui artėjančių rinkimų klausimas yra labai svarbus. Rinkimai turi būti laisvi ir demokratiški - teisingi rinkimai. Europa į šitą klausimą žiūrės labai atidžiai. Manau, kad laisvų ir demokratinių rinkimų klausimas ir tų rinkimų pripažinimo klausimas yra tiek valdžios, tiek opozicijos interesas", - sakė ambasadorius Kijeve.

Paklaustas, ar Ukraina turi kitų alternatyvų be integracijos į Europą, jis pabrėžė, jog Lietuva mato Ukrainą kaip europietišką valstybę.

"Aišku, neoficialiai politologai, politikai kalba apie daug ką, tačiau oficialiame lygmenyje yra įtvirtina proeuropietiška kryptis. Tiesiog reikia laikytis tam tikrų gyvensenos europos civilizacijoje taisyklių", - teigė P.Vaitiekūnas.

"Ukraina yra parafavusi asociacijos sutartį, reiškia aiškią politinę valią, deklaruoja, kad yra europietiška valstybė, kad jos kelias vienareikšmiškai susijęs su integracija į Europos struktūras. Tai deklaruojama pačiu aukščiausiu lygiu, pradedant prezidentu, kuris turi labai aiškias nuostatas dėl integracijos į Europos Sąjungą, įskaitant ir vykdomąją, įstatymų leidžiamąją valdžią, poziciją ir opoziciją. Man atrodo, kad oficialiai jokių kitų diskusijų nevyksta dėl kitų kelių", - kalbėjo jis.

Diplomato teigimu, Europoje esama "visokių požiūrių ir visokių veiksmų ir įvairių nuomonių Ukrainos atžvilgiu".

"Tačiau aš dar kartą noriu pabrėžti, kad Ukraina yra viena ir mes turime padėti tai Ukrainai, kuri yra šiandien, tokiai Ukrainai, kokia ji yra šiandien, išlaikyti proeuropietišką vektorių. Kad proeuropietiškas vektorius nesilpnėtų, o stiprėtų, įveikiant tas kliūtis ir nesklandumus, kurie šiuo metu yra iškilę, padedant suprasti Europai Ukrainos realijas ir padedant Ukrainai suprasti tas taisykles ir normas, kuriomis gyvena Europos Sąjunga", - sakė Lietuvos ambasadorius.