L. Linkevičiaus teigimu, jau atsiranda kritinė masė rusų, sakančių, kad karas nevyksta taip, kaip tikimasi.

„Mes matysime vis daugiau tokios isterijos, nes situacija eina tik blogyn. Pavyzdžiui, Lymanas sugadino Putinui šventę – ir asmeninę, ir prisijungimo. Tai buvo šaltas dušas, o dabar matome, kad vėl per parą pasistūmėta Šiaurės Chersono srityje ir tai dar ne pabaiga“, – pirmadienį „Žinių radijuje“ konstatavo pašnekovas.

Jo teigimu, Putino sistema pagrįsta lojalumu, bet ne profesionalumu ir kompetencija.

„Kaip tai yra, vadai, ko gero, bijo net ir bijo raportuoti realią padėtį, kuri yra apgailėtina“, – sakė L. Linkevičius.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad niekas netiki ir žodžiais esą mobilizacija – tik dalinė.

„Ima visus, ką gali, kad išpildytų rodiklius, skaičius. Visuomenei tai irgi kelia įtampą, tai tikinčių tuo, kad kalti tik vadai, ko gero, mažės. Manau, kad ta įtampa didėja ir ta situacija tvinksta“, – tęsė buvęs ministras.

Be to, pasak jo, prastą situaciją mato ir armijos vadai.

„Kai tu palieki techniką, tankus, šarvuočius, amuniciją – tai sunku pavadinti persigrupavimu, tai rodo visišką fiasko, todėl ir propagandistų pašūkvaimai, natūralu, kad turi prasidėti. Beje, tai nesikeis, bus tik blogiau“, – pabrėžė L. Linkevičius.

Linas Linkevičius

Tad Rusija, jo teigimu, tiesiog eina į aklavietę.

„Dabar tai, ką sako Zelenskis, vedasi į tai: patraukite tą žmogų, nes kitaip visi žūsit. Jie tą irgi girdi šalia visų mobilizacijų. Tai varo į kampą ir tą žmogų, ir Rusijos visą vadovybę“, – sakė laidos dalyvis.

L. Linkevičius taip pat pastebėjo, kad taktinio branduolinio ginklo panaudojimas taip pat tik pablogintų Rusijos situaciją ir padidintų jos izoliaciją.

„Jei dar likę kažkiek suprantančių, ką Rusija daro, tai jų mažėja akyse“, – pastebėjo buvęs ministras.

Jo vertinimu, dabar svarbu ne tik stebėti situaciją Kryme, bet ir nesusvyruoti Vakarams.

„Putinas vis tiek skaičiuoja ir tikisi, kad galbūt susvyruos, nes žiema. Dabar jis taps kone taikdariu, nes kalbės daugiau apie derybas ir tą situacijos fiksavimą, aišku, be Donbaso ir Krymo, bet jis norės paliaubų ir sakys, jog gana karo. Jam tikrai reikia pauzės, (…) jam gyvybiškai dabar reikia atgauti jėgas“, – sakė L. Linkevičius.

V. Putinas, pasak jo, iki dabar mano, kad Vakarų susvyravimas yra įmanomas, o dėl to ir grasina branduoliniu ginklu.

„Paliaubos dabar neatneštų jokios taikos, būtų pauzė kare ir karas tęstųsi“, – pabrėžė buvęs ministras.

„Jų „derybinė“ taktika yra blefavimas ir gąsdinimas. Tol, kol bijos, tol ir gąsdins. (…) Tas nesikeičia nuo senų laikų“, – priminė L. Linkevičius.

Visgi, pašnekovo manymu, Vakarai neturėtų susvyruoti, tačiau žiema tai parodys geriausiai. Volodymyro Zelenskio kreipimasis į NATO su prašymu priimti Ukrainą į aljansą, pasak jo, yra logiškas žingsnis.

„Praktinį įrankį jie turi. Jei žiūrėtume faktiškai ir lygintume su mumis, tai mums yra sakę į akis, kad mes niekada nebūsime NATO. (…) Dabar Ukrainos atveju yra kitaip. (…) Maža to, jie turi atskirą tarybą su NATO, turi paramos paketą – politinės, karinės ir panašiai“, – pastebėjo L. Linkevičius.

Vladimiras Putinas

Tad, anot jo, reikia aljanso politinio sprendimo, kurio, kol vyksta karas, tikrai nebus.

„Čia akivaizdu, nes tada jau prasidėtų pasaulinis karas. Niekas to nenori, bet kai baigsis karas, tai ukrainiečius reikia priimti kuo greičiau, jei jie dar norės į tą aljansą“, – akcentavo buvęs ministras.

Jo teigimu, Lietuva gali siekti pašalinti veiksmų plano reikalavimą Ukrainai kitąmet, kai NATO viršūnių susitikimas vyks Vilniuje.

„Kad neatrodytų, jos tas pagreitintas priėmimas jau rytoj, bet kad būtų mažiau reikalavimų tai šaliai kelyje į aljansą“, – paaiškino L. Linkevičius.

„Galų gale, yra ir skola Ukrainai. Mes čia poetiškai kalbame, kad jie kariauja už mus visus, bet tai yra faktas. Jie iš tikrųjų su neonaciais kariauja vieni. Mes padedame ginklais, tas yra tvarkoje ir tai turime daryti dar nuosekliau, bet jie žūva, jie moka tą kainą. Moka ir už mus. Tai turime jausti tą karinę, politinę, galų gale, moralinę skolą. Todėl jei pradėsime svyruoti, tai bus nenuoseklu, o jie turi teisę to reikalauti, mūsų pareiga juos palaikyti“, – pabrėžė laidos dalyvis.

Visgi L. Linkevičius neslėpė, jog yra šalių, kurios itin jautriai žiūri į ES ar NATO plėtrą. Pavyzdžiui, Nyderlandai.

„Galbūt dabar nepopuliaru prieštarauti viešai, bet tai nereiškia, kad tų žmonių nėra. Reiėktų objektyviai žiūrėti į situaciją, bet, jei vėl žiūrėtume objektyviai, jei karas baigsis taip, kaip mes įsivaizduojame, tai reikėtų ryžtingų veiksmų, kad jie neatnaujintų karinių veiksmų, kad jie neatnaujintų ambicijų, kurios niekur nedings“, – pabrėžė buvęs ministras.

Tad, kaip akcentavo L. Linkevičius, vadinamosios derybos dėl taikos nieko gero neatneštų, o tai tik būtų pauzė kare.

„Apie tai taip pat reikia kalbėti. Ukrainiečiai tą labai gerai supranta, tai mūsų užduotis, kad mes tą supratimą perkeltume savo sąjungininkams, todėl pauzių čia negali būti, jokio atokvėpio negalime duoti. Matome, kad jau dabar katastrofiškos pasekmės, sugadino šventę Putinui Lymanas. Bus daugiau tokių dalykų“, – konstatavo laidos dalyvis.