Vladimiro Putino „virėju“ pramintas oligarchas Jevgenijus Prigožinas, artimas Kremliui, išplatino vaizdo įrašą, kaip jis, esą, pačiame fronte, prie artilerijos pabūklo ir tikina, kad yra pasirengęs susitikti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kad ir prie Bachmuto.

Bet karo analitikai sako, kad tyčia, ar netyčia, „Wagner“ smogikų finansininkas J. Prigožinas pakenkė V. Putinui, kai pats ir metė pirštinę V. Zelenskiui. Juk sklandė gandai, kad šis rusų oligarchas yra pakeitinis į paties V. Putino vietą.

O Rusijos propaganda vis bando kelti smunkantį autoritetą, platindama, kad V. Putinas vis šaukia generolus strateguoti specialiosios operacijos.

Trečiadienį V. Putinas aukščiausio rango kariškiams kartojo apie savo šalies iliuzinę pergalę, kaip prieš Napoleoną. Ir reikalavo spartesnio armijos ginklavimo.

„Pas mus nėra jokių finansavimo ribų, šalis duoda viską, ko prašo armija. Tikiuosi, kad rezultatai bus. Man viskas yra raportuojama. Neabejoju, kad visi mūsų išsikelti tikslai bus įgyvendinti“, – kalbėjo V. Putinas.

Karas Ukrainoje

Bet Ukrainai iš okupantų pavyksta susigrąžinti ne tik žemes, bet ir vertybes. Lietuvos garbės konsulas Viktoras Popovas atgavo ikonas, kurias iš jo namų Chersone, prasidėjus invazijai, išnešė rusai. Jų buvo virš 120.

Išlaisvinus Chersoną, ikonas rado Ukrainos saugumiečiai Maskvos patriarchato cerkvėje, pats šventikas slapstosi.

Ukrainos pajėgos praneša apie progresą rytų fronte.

Luhansko srities gubernatorius patvirtino – kad gynėjai artėja prie Kreminos – pagrindinio regiono miesto. Įšalusi žemė leis tankams daugiau judėti į priekį, bet kontrpuolimas nebus lengvas ir greitas.

„ Ten vyksta sunkūs mūšiai. Bet po truputį, žingsnis po žingsnio, mūsų pajėgos juda į priekį. Tai labai sunku, nes rusų okupacinės pajėgos kruopščiai ruošėsi – jie ten pastatė gynybinius įtvirtinimus, pritraukė rezervą ir techniką, bei viską užminavo. Todėl judėjimas vyksta, bet jis yra lėtas“, – kalbėjo Luhansko srities gubernatorius Serhij Haidai.

Kol vakarai ginkluoja Ukrainą gintis, Maskva vaidina, kad nėra visai viena. Buvęs Rusijos prezidentas, dabartinis saugumo tarybos vicepirmininkas Dmitrijus Medvedevas netikėto vizito nuskrido į Kiniją, susitiko su šalies prezidentu.

Bet vis dėl to, galiūnė Kinija agituoja už taiką, nors dabar Rytų Kinijos jūros vandenyse kinų ir rusų kariniai laivynai rengia bendras pratybas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: