Įvykio vietoje budintys policijos patruliai BNS sakė, kad akcija yra sankcionuota, nebuvo jokių incidentų.

Pliaupiant lietui ir aikštėje skambant pramoginei muzikai stovėjo daugiausia garbaus amžiaus "darbiečiai", jie laikė plakatus su užrašais lietuvių ir anglų kalbomis: "Ne teisiniam nihilizmui", "Stop political suppression". Protestuotojų rankose taip pat laikomi įvairių Lietuvos miestų ir savivaldybių užrašai.

"Darbo partijos byloje nėra jokių įrodymų, tik kaltinimai", - BNS sakė plakatą su užrašu "Neverskite protestuoti Briuselyje" laikanti "darbiete" iš Pagėgių prisistačiusi Virginija Kubilienė.

Kaltinamasis Darbo partijos "juodosios buhalterijos" byloje buvęs partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas Vilniaus apygardos teisme pirmadienį tardamas paskutinį žodį kritikavo prokurorą ir teigė, kad teismas gali sulaukti daugiatūkstantinės protestuotojų minios.

"Jūs galite išprovokuoti neramumus, nepasitikėjimą valstybe ir teisėsaugos institucijomis, tai ateičiai. Kaip teisėjai reagapskituos į kaltinimus dešimčiai tūkstančiui žmonių? Dėl šitų baisių kaltinimų (..). Prie teismo rūmų jūs galite sulaukti daugiatūkstantinių minių", - teismui sakė kaltinamasis V.Uspaskichas.

Jis piktinosi prokuroro Sauliaus Versecko teiginiu, kad tai - politinės korupcijos byla ir grėsmė nacionaliniam saugumui.

Pasak kaltinamojo, jam advokatai paaiškino, kad grėsmė nacionaliniam saugumui prilygsta Tėvynės išdavimui ir grėsmei nepriklausomybei.

"Kalbėta, bet nepateikta jokių įrodymų. (..) Prokuroras pripažįsta, kad nėra įrodymų, galvoja, kad grėsmingai jo žodžiai skambės, nereikės teikti faktų ir įrodymų. Darbo partija buvo kuriama iš nuoširdžios idėjos padėti žmonėms, sukūrė verslą, darbo vietų", - aiškino V.Uspaskichas.

Jis teigė, kad prokuroro žodžiai liečia dešimtį tūkstančių partijos narių, kurie gali iškelti bylą dėl nepagrįstų kaltinimų.

"Mažeikių naftos" privatizacija buvo didelė išdavystė, o jūs, prokurorai, pasislėpėte kabinetuose", - sakė politikas.

Pirmadienį Vilniaus apygardos teismas surengė paskutinį posėdį Darbo partijos "juodosios buhalterijos" byloje. Jame paskutiniojo žodžio teise ketina pasinaudoti kaltinamieji - Viktoras Uspaskichas, Vitalija Vonžutaitė, Vytautas Gapšys ir Marina Liutkevičienė.

Darbo partijos byla teisme buvo nagrinėjama penkerius metus.

V.Uspaskicho, V.Gapšio ir V.Vonžutaitės advokatai teigė, kad jų ginamieji turėtų būti išteisinti, buvusios iždininkės Marinos Liutkevičienės gynėjas prašė savo klientei švelnesnės bausmės. Juridinio asmens Darbo partijos gynėja ragino bylą Darbo partijai nutraukti.

Prokuroras Saulius Verseckas iš Darbo partijos siūlo konfiskuoti daugiau nei 25 mln. litų nelegalių pinigų bei skirti 1 mln. 250 tūkst. litų baudą. Jai taip pat gali tekti padengti maždaug 3,8 mln. ieškinį Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) ir "Sodrai" - šie ieškiniai yra pareikšti partijos vadinamosios juodosios buhalterijos byloje.

Už dvigubos buhalterinės apskaitos organizavimą, sukčiavimą ir kitus nusikaltimus buvusiam partijos pirmininkui V.Uspaskichui siūloma skirti šešerių metų laisvės atėmimo bausmę pataisos namuose. Penkerius metus kalėti prokuroras siūlo Seimo narei V.Vonžutaitei. Pirmąjį Seimo vicepirmininką Vytautą Gapšį siūloma įkalinti dvejiem metams.

Buvusią partijos iždininkę M.Liutkevičienę, kuri ikiteisminio tyrimo metu atskleidė kai kurias "juodosios buhalterijos" vedimo aplinkybes, prokuroras siūlo bausti vienerių metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant tam pačiam laikotarpiui.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.