Kęstučiui Pūkui grėsė būti išmestam iš Seimo, bet paskutinę minutę jis pareiškė atsistatydinąs, o galiausiai ir formalus jo pasitraukimas neapsiėjo be siurprizų, Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) jis pareiškė apsigalvojąs. Bet apsigalvoti galimybės jam įstatymai nenumato, Seime į jo vietą ateina Ona Valiukevičiūtė.

„Šiandien VRK sprendė klausimą dėl to, kad atsirado laisva Seimo nario vieta ir ją suteikti kitam kandidatui sąraše. Tai yra pirmam kandidatui, kuris yra negavęs mandato, tai šiuo atveju partijos Tvarka ir teisingumas keltame kandidatų sąraše pirmasis mandato negavęs kandidatas buvo Ona Valiukevičiūtė, ir VRK, pripažinusi, kad yra laisva Seimo nario vieta šios partijos kandidatų sąraše tiesiog suteikė O. Valiukevičiūtei Seimo nario mandatą“, - sakė VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Pasak VRK pirmininkės, šiuo metu K. Pūkas jau nėra Seimo narys. Ji priminė, kad 2018 metų sausio 12 dieną Seimas nutarimu patenkino pono K. Pūko pareiškimą atsistatydinti ir nedelsiant nutraukė jo, kaip Lietuvos Respublikos Seimo nario įgaliojimus.

K. Pūkas visaip bandė nukelti formalų atsisveikinimo su Parlamentu procesą.

„Į VRK K. Pūkas rašė raštus atidėti VRK posėdį šios dienos, ir buvo pasirašoma, kaip LR Seimo narys, ir buvo siunčiami laiškai iš LR Seimo nario elektroninio pašto dėžutės“, - sakė L. Matjošaitytė.

Nors pats K. Pūkas buvo sugalvojęs atsiimti prašymą dėl atsistatydinimo, pasak VRK vadovės, įstatymai tokios galimybės nenumato.

„Šiuo metu galiojantys LR teisės aktai – tiek Seimo statutas, tiek rinkimų įstatymai, tiek Konstitucija nenumato tokio Seimo nario pareiškimo atsisakymo ar atšaukimo“, - sakė L. Matjošaitytė.

K. Pūko, apkaltinto seksualiniu priekabiavimu, atsistatydinimo pareiškimas Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) buvo įteiktas sausio 15 dieną. Tačiau pirmadienį atvykęs į VRK posėdį, kur turėjo būti svarstomas jo mandato panaikinimo klausimas, šis politikas pareiškė, kad atsiima savo atsistatydinimo prašymą.

Prieš tai jis prašė nukelti VRK posėdį, teigdamass, kad jo advokatė Aušra Ručienė yra išvykusi į Argentiną. Jis sakė, kad advokatė grįžta sausio 30-ąją, tad posėdis turėti vykti po šios datos.

K. Pūkas paskelbė atsistatydinantis Seimui pradėjus svarstyti jo apkaltą. Politikas šį žingsnį žengė prieš pat planuotą balsavimą dėl jo mandato panaikinimo.

Seimas priėmė jo atsistatydinimo prašymą ir nutraukė apkaltos procesą, bet galutinį sprendimą dėl nutrūkusių įgaliojimų turi priimti VRK.

Atsistatydindamas pats K. Pūkas išsaugojo galimybę kandidatuoti kituose rinkimuose. Konstitucija šiuo metu per apkaltą pašalintiems asmenims draudžia kandidatuoti į Seimą ir prezidentus.

Pats K. Pūkas tuo metu tvirtino atsistatydinantis, nes neužtikrinama jo teisė į gynybą. Seimas jo mandato panaikinimo klausimą ketino svarstyti be politiko advokatės A. Ručienės, išvykusios į užsienį.

Praėjusių metų gruodžio viduryje Konstitucinis Teismas K. Pūką pripažino sulaužius priesaiką ir pažeidus Konstituciją. Įtariama, kad Seimo narys seksualiai priekabiavo prie jo padėjėjomis norėjusių įsidarbinti ar šias pareigas ėjusių merginų.

Prokuratūra K. Pūkui yra pateikusi įtarimus dėl seksualinio priekabiavimo ir netinkamo ginklo laikymo. Dėl seksualinio priekabiavimo nukentėjusiaisiais pripažinti keturi asmenys.