DELFI gavo Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos sąskaitą faktūrą, iš kurios matyti, kad jaunimo organizacija 2014 m. sudarė viešinimo sutartį su asociacija „Marijampoliečiai“. Viešinimo paslaugos apibūdinamos kaip pranešimų žiniasklaidai rengimas ir platinimas.

Iš sąskaitos faktūros matyti, kad tokių pranešimų kiekis siekė 4 vienetus, o bendra kaina – 4000 litų. Tai reiškia, kad už vieną pranešimą spaudai mokėta 1000 litų, pavertus į eurus tai būtų 289 eurai.

Viešųjų ryšių agentūros „Nova media“ vyresnysis partneris Arijus Katauskas sako, kad tai didelė suma, kokią už vieną pranešimą spaudai ima pačios garsiausios ir brangiausios agentūros. „Brangoka, tikrai brangoka. Rinkoje verslas tiek nesutinka mokėti dažnai“, - sako A. Katauskas.

Atrodytų, viskas būtų gerai, išskyrus kainą ir faktą, kad tuo metu Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungai vadovavo dabartinis ūkio viceministras Ramūnas Burokas, o sutartis buvo sudaryta su tuometinės draugės, dabar jau žmonos, Vaidos Kelerytės-Burokienės vadovaujama asociacija „Marijampoliečiai".

Asociacijos „Marijampoliečiai" sąskaita-faktūra LSDJS

V. Kelerytė-Burokienė 2012-2016 m. dirbo „Arvi kalakutų“ komanditinėje ūkinėje bendrijoje. Taip nurodoma R. Buroko viešųjų ir privačių interesų deklaracijoje. Sename interviu, kurį dabartinė R. Buroko žmona davė mususavaite.lt, rašoma, kad moteris buvo viešųjų ryšių ir personalo projektų koordinatorė „Arvi“ įmonių grupėje.

Asociacijai „Marijampoliečiai“ V. Kelerytė pradėjo vadovauti 2014 m. sausio 1 dieną, tuo metu nerealaus brangumo viešinimo paslaugų sąskaita-faktūra išrašyta 2014 m. birželio 19 dieną.

Sąskaitą-faktūrą Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungai išrašė asociacijos finansininkė Vaida Burbienė. Registrų centro duomenimis, V. Burbienė kartu su V. Keleryte-Burokiene ir R. Buroku yra asociacijos „Marijampoliečiai“ steigėja. Sąskaitos išrašas rodo, kad suma buvo sumokėta.

Sąskaitos išrašas

Jaunimo reikalų departamento direktorius Vydūnas Trapinskas DELFI patvirtino, kad sąskaita-faktūra yra tikra ir kad ji buvo apmokėta iš projektinių, tai yra valstybės skirtų, lėšų.

Socialdemokratinio jaunimo sąjungoje sąskaitą gavo biuro vadovė Agnė Goldbergaitė – ji yra dabartinė Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos pirmininkė. Tačiau A. Goldbergaitė DELFI sakė, kad finansinius jaunimo sąjungos reikalus tvarkė R. Burokas.

„Ramūnas turėdavo visą prieigą prie bankinių pavedimų ir labai dažnai jis juos atlikdavo pats", - sakė A. Goldbergaitė, pridūrusi, kad net ir šiuo metu ji vis dar neturi prisijungimų prie sąskaitų, nes nėra sutvarkyti formalumai.

Kodėl R. Buroko tuo metu vadovaujama jaunimo sąjunga pasirašė viešinimo sutartį su savo gyvenimo draugės V. Kelerytės-Burokienės vadovaujama asociacija, kurios steigėjas jis pats irgi yra. Kitaip tariant, ar nebuvo taip, kad R. Burokas sumokėjo 4000 litų savo širdies draugei už 4 pranešimus spaudai?

R. Burokas DELFI patvirtino, kad tokia paslauga buvo pirkta, bet esą 1000 litų už vieną pranešimą buvo mažiausia pasiūlyta kaina.

„Taip, tokia paslauga buvo suteikta veiklos viešinimui ir tai buvo mažiausia pasiūlyta kaina. Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjunga yra perkančioji organizacija, registruota Perkančiųjų organizacijų registre. Visas Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos išlaidas tvirtina valdyba, finansinę ataskaitą tvirtina konferencija", - sako R. Burokas.

Jaunimo reikalų departamento direktoriaus pavaduotojas, buvęs direktorius Juozas Meldžiukas DELFI komentavo, kad situacija kelia klausimų.

„Tokie dalykai visuomet kelia klausimą, ar nebuvo pažeisti vieši ir privatūs interesai. Reikia pasižiūrėti, ar pats pirmininkas tuo metu dalyvavo svarstant tą klausimą, ar ne, kas pasirašė tą sutartį: pats su žmonos vadovaujama įstaiga. Šiaip mano akimis žiūrint aš gal taip ir nedaryčiau“, - svarsto J. Meldžiukas.

Jaunimo organizacijos paprastai finansuojamos per Jaunumo reikalų departamento konkursus.

Pavyzdžiui, viešai prieinamais duomenimis, 2013 m. Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungai per departamentą skirta 27 400 litų. Tokia pat suma – 27 400 litų – skirta ir 2014 m.

2015 m. finansavimas siekė 13 153 eurus. 2016 m. pervesta tokia pat suma. Taip yra dėl to, kad jaunimo organizacijos finansuojamos dvejiems metams: kaip sakė direktoriaus pavaduotojas J. Meldžiukas, jei pirmais projekto vystymo metais nepadaroma jokių nusižengimų, tuomet tokia pat suma skiriama antrais metais.

2017 m. Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungai skirta 22 917 eurų. Ši suma turėtų būti skiriama ir 2018 m.