„Seimo Teisės departamentas taip pat pritarė, kad tai yra Konstitucijai prieštaraujančios pataisos. Todėl, kad Lietuvos Respublikos Konstitucija gina žmogaus integralumą, jo fizinę neliečiamybę ir nerūšiuoja skausmo į žymų arba nežymų. Taip pat ir žmogaus orumo nerūšiuoja į šiurkštų arba nešiurkštų orumo pažeidimą. Visas žmogaus orumas yra ginamas, visa žmogaus neliečiamybė yra ginama. Lygiai taip pat ir Baudžiamasis kodeksas (tą gina). Todėl tokios pataisos įteisintų lengvą smurtą“, – laidoje „DELFI diena“ kalbėjo D. Šakalienė.

Parlamentaras M. Puidokas gynėsi, kad jo pataisos esą neleidžia jokio smurto.

„24 straipsnio 3 punkte aiškiai įvardinta, kad jokios fizinės bausmės nėra galimos. Bet pavyzdžiui Europos žmogaus teisių teismo išaiškinimus, pagal Europos žmogaus teisių konvenciją, pagal tarptautinės teisės hierarchiją galioja proporcingumo principas“, – kalbėjo M. Puidokas.

Pasak jo, pritarus jo siūlymams baudžiamasis persekiojimas ir kraštutinė priemonė – paimti vaiką, atsirastų tik tais atvejais, kada yra tiesioginė ir reali grėsmė vaiko sveikatai arba gyvybei.

„Šiuo metu daugybė (…) žmonių kreipiasi, ir iš jų atvejų matome, kad problema yra sisteminė, ir kad yra daug atvejų, kad šeimos, kurios neturėtų patekti į akiratį, kad jos susiduria su tokiais sprendiniais, kada vaikai paimami, bylos vilkinamos ir žala neišmatuojama“, – kalbėjo M. Puidokas.

DELFI primena, kad socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis atvirame laiške kvietė neteisinti smurto prieš vaiką ir neskirstyti jo į menkesnį ar stipresnį.

„Smurtas yra smurtas, o bet koks menkesnis smurtas, kuriam neužkertamas kelias, turi tendenciją augti. Neįsivaizduoju, kad galėtume diskutuoti, jog pliaukštelėjimas ar trinktelėjimas su liniuote mūsų vaikui mokykloje yra nieko baisaus, nes taip mokytojas neva auklėjo neklaužadą!“, – rašė L. Kukuraitis.

Premjeras Saulius Skvernelis irgi sakė, kad fizinis smurtas prieš vaikus negali būti įteisintas.