Trečiadienį Seimo narys, kandidatas į Respublikos Prezidentus M.Puidokas kreipėsi į LRT vadovybę prašydamas, kad agitacines Prezidento rinkimų laidas vestų nebe E. Jakilaitis, o kitas laidų vedėjas, nes 2019 m. balandžio 15 d. LRT vykusioje prezidento agitacinėje rinkimų laidoje galėjo atrodyti, kad vienas iš kandidatų, premjeras Saulius Skvernelis, iš anksto žinojo užduodamus klausimus.

Seimo nario M. Puidoko teigimu, kreiptis į tarybą paskatino neįtikinantys debatų laidų vedėjo E. Jakilaičio vieši paaiškinimai dėl to, kad S. Skvernelis neva iš anksto neturėjo klausimų, o tik darė užrašus. Dėl galimo laidų vedėjo šališkumo įtarimus sustiprina ir jo galimi ryšiai su S.Skvernelio buvusiu ar esamu neformaliu įtakingu konsultantu Dariumi Gudeliu, apie ką ne kartą rašė spauda.

„Kokiu teisiniu pagrindu privatus verslininkas, ne LRT darbuotojas E. Jakilaitis veda kandidatų į Respublikos Prezidentus debatų agitacines laidas? Kaip jis buvo atrinktas? Kokia vyko procedūra? Ar LRT mano, kad transliuotojas neturi nė vieno tinkamo laidų vedėjo, kuris atitiktų reikalavimus vesti šias debatų laidas?“,– visuomeninio transliuotojo tarybos klausia Seimo narys M.Puidokas.

Taip pat prašoma informuoti „ar tiesa, kad buvo sudaryta sutartis pagal kurią šias laidas rengia E. Jakilaičiui priklausanti bendrovė? Su kuria jo bendrove sudaryta sutartis, ir ar vyko viešas konkursas? Jei vyko, kas kiti dalyviai ir kodėl pasirinktas šis?“

Seimo narys M. Puidokas laiške LRT tarybai pabrėžia, kad kreipiasi su paklausimu kaip kandidatas ir tik dėl rinkimų agitacinių laidų, kadangi juose dalyvauja.

M. Puidokas prieš E. Jakilaitį stojo po LRT surengtos debatų laidos, kurioje, kaip teigia kandidatas, vienas iš kandidatų žinojo ir buvo pasiruošęs į laidos vedėjo užduodamus klausimus.

Jakilaitis kaltinimus vadina „visiška nesąmone“, Skvernelis pasišaipė

Trečiadienį DELFI susisiekus su Edmundu Jakilaičiu, šis M. Puidoko įtarimus, kad esą S. Skvernelis galėjo žinoti klausimus iš anksto, pavadino „visiška nesąmone“.

„Niekada niekas jokių klausimų nežinojo ir nežinos, – teigė žurnalistas. – Negaliu atsakyti už tai, kokie kam kyla įtarimai.“ Jis teigė, kad net techniškai tai būtų neįmanomas dalykas.

„Žinau, kaip jie buvo rašomi, tikrai žinau, kur buvo mano kompiuteris ir niekas jų nematė. Neįmanoma“, – kalbėjo E. Jakilaitis. Savo nuomone apie tokius įtarimus E. Jakilaitis pasidalijo ir „Facebook“ tinkle.

„Trumpai paaiškinu apie „Skvernelis žinojo klausimus“: Skvernelis dažniausiai skaitė užrašus, kuriuos rašė studijoje kitiems kandidatams kalbant. Jis visą laiką rašė. Skverneliui iš kraštų stovėjo Puteikis ir Šimonytė, todėl matė geriausiai. Kiek aš mačiau, jis neatsinešė jokių paruoštukų, turėjo tik užrašų knygelę.

Jokių klausimų, jokių užuominų, bent žodžiu daugiau nei nurodyta TV programoje, niekas negavo, negaus ir niekaip negalėjo susiveikti“, – socialiniame tinkle teigė E. Jakilaitis. „Nė vienas kandidatas ar jo atstovas klausimų ir neprašė“, – pabrėžė žurnalistas.

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį su pašaipa taip pat sureagavo į jam mestus kaltinimus neva LRT debatų klausimai jam yra žinomi iš anksto.

„Po truputį pradedu ruoštis rytojaus LRT debatams saugumo ir gynybos temomis. Klausimus, be jokios abejonės, aš žinau, atsakymus – juo labiau“, – feisbuke parašė S. Skvernelis.

Jis taip pat „paviešino“ savo „paruoštuką“ iš pirmųjų debatų. „Klausimas apie tai, ką pasakyčiau JAV Prezidentui Donaldui Trumpui“, – rašė S. Skvernelis.