„Visame pasaulyje 140 šalių paskiepijo bent 10 proc. savo gyventojų“, – per virtualų Afrikos šalių sveikatos apsaugos ministrų susitikimą pareiškė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas.
„Tačiau mūsų žemyne tik keturios šalys sugebėjo pasiekti tą tikslą dėl šokiruojančios prieigos prie vakcinų nelygybės“, – pridūrė jis.

PSO generalinis direktorius nurodė, kad „vakcinų krizė iliustruoja pagrindinę pandemijos ištakose esančią silpnybę: visuotinio solidarumo ir dalijimosi stoką“.

Pasak jo, tai apima keitimąsi informacija ir duomenimis, biologiniais mėginiais, ištekliais, technologijomis ir įrankiais.

Anot PSO Afrikos padalinio direktorės Matshidiso Moeti, pagal pasaulinę programą COVAX, kurią remia PSO ir kuri stengiasi užtikrinti neturtingesnių šalių prieigą prie skiepų, į Afrikos šalis pristatyta 40 mln. dozių.

„Tai maža dalis dozių, reikalingų visame žemyne, siekiant apsaugoti žmones nuo sunkios COVID-19 ligos ir mirties“, – sakė ji.

„Labai apgailestaujame, kad vystantis pandemijai dėl nenumatytų veiksnių vėluojama ir sunku laikytis susitarimų. Mes tikrai išmokome daug pamokų“, – teigė M. Moeti.

Jos teigimu, COVID-19 pandemija „suteikia ir galimybę, ir griežtą įspėjimą dėl poreikio permąstyti neteisybę stiprinančias sistemas ir daugiau investuoti į sveikesnio, teisingesnio pasaulio kūrimą“.

PSO regioninio Afrikos komiteto trijų dienų susitikime taip pat numatyta aptarti kitas ligas, tokias kaip poliomielitas, gimdos kaklelio vėžys, tuberkuliozė, AIDS, lytiškai plintančios ligos, hepatitas ir meningitas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)