Išankstiniais Statistikos departamento duomenimis, šių metų pradžioje Lietuvoje gyveno 1 mln. 739 tūkst. moterų. Tai - 234 tūkst. daugiau negu vyrų. Moterys sudarė 53,6 procento visų gyventojų, 100 vyrų teko 116 moterų.

Šiuo metu Lietuvoje vyrų daugiau 15-19, 20-24, 25-29, 30-34 amžiaus grupėse. 35-39 metų amžiaus grupėje vyrų jau mažiau nei moterų. Šioje amžiaus grupėje vyrų mažiau maždaug 3000, toliau šie skaičiai dramatiškai mažėja vyrų nenaudai. Štai 45-49 metų amžiaus grupėje šiuo metu gyvena 124,5 tūkst. vyrų ir 136,3 tūkst. moterų. 85-erių ir vyresnių asmenų amžiaus grupėje šiuo metu skaičiuojama 9805 vyrai ir 33,1 tūkst. moterų.

Beje, Lietuvos tendencijos – europinės. Štai 2010 m. pradžioje Europos Sąjungos (ES) valstybėse narėse gyveno 256,5 mln. moterų, arba beveik 12 mln. daugiau negu vyrų. Moterys sudarė 51 procentą visų gyventojų, 100 vyrų teko 105 moterys. Iš ES valstybių narių daugiausia moterų 100 vyrų teko Estijoje ir Latvijoje – po 117. Airijoje ir Švedijoje gyventojų sudėtis pagal lytį beveik vienoda – 100 vyrų teko 100–101 moteris.

Dairytis vyrų pataria kuo anksčiau

Psichologas T. Lagūnavičius problemą mato ne tik skirtingame vyrų ir moterų skaičiuje. „Problema – kad nėra pakankamai daug vyrų, kurie galėtų išlaikyti šeimą. Nekalbame tik apie materialinius dalykus – kalbame apie jų psichologinę sveikatą, užimamą socialinę padėtį“, - DELFI sakė T. Lagūnavičius.

Pasak psichologo, jeigu nėra meilės – vienos trečiosios laimės sudėtinės dalies – žmonės gerai nesijaučia. „Todėl tikrai pateisinu moteris, kurios visomis įmanomomis priemonėmis ieško partnerių. Čia negali būtų apribojimų, išankstinių nuostatų, kad kažkuriame puslapyje, pavyzdžiui, facebook, negali rasti partnerių. Mano manymu, konkurencija dėl vyrų, ypač tarp vyresnių moterų, begalinė ir didžiulė“, - aiškina T. Lagūnavičius.

T. Lagūnavičius moterims pataria vyrų ieškoti kuo anksčiau, mat vėliau statistiškai jų mažėja, tad konkurencija vis didėja.

Pašnekovo teigimu, kas iš to, jei yra laisvų vyrų – aukštas pajamas gaunančios moterys dažnai jų tiesiog nenori. T. Lagūnavičius prisiminė prieš keletą dienų kalbėjęsis su studentėmis.

„Viena jų sutiktą vyrą apibūdino taip: „Atėjo su manimi susipažinti tuščias. Jis vaidino krūtą ir kietą, bet realiai stovi Darbo biržoje, neturi jokių planų į ateitį“. Tai kalba ne tik apie pinigus – apie viską. Dabar daug tuščių vyrų plačiąja žodžio prasme“, - kalbėjo psichologas.

Jo manymu, daug vyrų vaidina mačo, nors tokie nėra - jie negali užpildyti nei dvasinių poreikių, nei suteikti psichologinio saugumo, finansinės gerovės. „Jis tik vaidina krūtą – sėdi, geria alų ir žiūri „Žalgirį“ arba „Lietuvos rytą“. Tai pseudomačizmas“, - kalbėjo T. Lagūnavičius. Dėl to esą mažėja ir santuokų.

Psichologo teigimu, pastaruoju metu valstybė skiria dėmesio šeimai, mat, kaip bebūtų, šeima - ekonomikos, pagrįstos vartojimu, pagrindas. Šią mintį pašnekovas grindžia tuo, kad daugiausia suvartoja šeima su dviem vaikais.