Riaušėms malšinti skirti viešojo saugumo tarnybos daliniai jėga nustūmė keliolika žmonių, kurie buvo užblokavę vartus prie Rūdninkų poligono Šalčininkų rajone.

Šie daliniai buvo iškviesti vietos gyventojams pradėjus blokuoti kelią, dėl planų poligone apgyvendinti iš Baltarusijos plūstančius neteisėtus migrantus. Planuojama, kad palapinių miestelyje galėtų būti apgyvendinta apie pusantro tūkstančio neteisėtų migrantų.

Policijos pareigūnams jėga nuo vartų traukiant kelią blokuojančius vyrus, žmonės skandavo „gėda“.

Vidaus reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad būtent Rūdininkų poligone bus apgyvendinti neteisėti migrantai. Ministerijos atstovai taip pat sakė, kad dabartinė protesto akciją netoli Rūdninkų poligono yra galimai antivalstybinė veikla.

Anot vidaus reikalų ministerijos, argumentai dėl vietos gyventojų saugumo nėra pagrįsti, nes teritorija yra saugoma ir toli nuo artimiausių gyvenviečių.

Šis protestas yra jau antra Vyriausybės nesėkmė bandant kalbėtis su vietos gyventojais. Maždaug nuo praėjusios savaitės vidurio dėl neteisėtų migrantų apgyvendinimo apleistame mokyklos pastate Dieveniškėse protestavo vietos gyventojai. Šis protestas vis dar vyksta, gyventojai šį pastatą saugo ir naktimis.

Policijai patraukus kelią blokavusius asmenis, sunkvežimis su įranga palapinių miesteliui galiausiai pateko į poligono teritoriją.

Dėl teisėtų nurodymų nevykdymo pirmadienį buvo sulaikyti aštuoni asmenys, jiems vietoje išrašyti administracinių nusižengimų protokolai, BNS pirmadienį sakė policijos atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Netrukus po to, kai žmonės buvo nustumti nuo kelio, jie gyvomis eilėmis sustojo prieš poligono vartus, tačiau po kelių minučių atvykusi riaušių policija jas išardė, BNS pranešė įvykio vietoje dirbusi korespondentė.

Šalikelėje likę protestuotojai pamažu išsiskirstė, tačiau poligono prieigose liko keletas žmonių.

R. Matonis teigė, kad praėjus kuriam laikui po numalšinto protesto poligoną saugoję Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai buvo priversti ašarinėmis dujomis vaikyti prie poligono likusius žmones, tačiau detalių incidento aplinkybių nurodė nežinantis.

Policijos pareigūnai poligono prieigose liko budėti per naktį.

Tomaševskis apie Rūdninkų situaciją: ministerija turėjo ne provokuoti, o kalbėtis

Susirėmimą su pareigūnais prie Rūdninkų poligono išprovokavo tai, kad apie sprendimą apgyvendinti migrantus vietiniai gyventojai sužinojo iš žiniasklaidos, o ne tiesiogiai iš politikų, sako Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

„Kokios išvados: kad turi skelbti ne per žiniasklaidą ministerija savo sprendimus, o nuvažiuot ir tartis su žmonėmis, ne provokuoti, o paaiškinti, kaip ten bus. Gal Rūdninkuose statys palapines, o gal poligone, kas ten žino, trūksta gero komunikavimo ir žmonės yra kurstomi“, – BNS pirmadienio vakarą sakė V. Tomaševskis.

Pirmadienio vakarą keliasdešimt žmonių blokavo kelią į Rūdninkų poligoną, protestuodami prieš neteisėtų migrantų apgyvendinimą šioje Šalčininkų rajono teritorijoje. Policijos pareigūnai juos nuo kelio patraukė jėga.

V. Tomaševskis sakė, jog vietos valdžia apie būsimą akciją nežinojo, nes ji kilo spontaniškai.

Šalčininkų rajonui vadovauja LLRA-KŠS.

„Mano žiniomis, nežinojo, čia spontaniška akija, ir dar atvažiavo kažkas iš Kauno, bet mano komentaras tas pats – reikia komunikuoti su žmonėmis, reikia kalbėti ne per žiniasklaidą, bet reikia ten nuvažiuoti ir paaiškinti savo planus, sprendimus, čia normali praktika Europos Sąjungoje, kalbėtis su žmonėmis, o ne primesti iš viršaus savo sprendimus“, -– kalbėjo V. Tomaševskis.

Jis taip pat kritikavo griežtą Lietuvos valdžios poziciją autoritarinio Baltarusijos režimo atžvilgiu.

„Reikia keisti mūsų užsienio politiką, reikia pradėti kalbėti su mūsų kaimynine valstybe Baltarusija, jau seniai reikėjo kalbėti, mes negalim nesikalbėti su kaimynais, negalim deginti tiltų“, – sakė LLRA-KŠS vadovas.

Incidentas prie Rūdninkų poligono primena provokaciją

Seimo Nacionalini saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas sako, kad protestavusieji prie Rūdninkų poligono norėjo tik imituoti vietos gyventojų nepasitenkinimą dėl neteisėtų migrantų apgyvendinimo.

„Minėtas incidentas labiau priminė provokacinį veiksmą, kuriuo norėta sukelti vaizdą neva prasideda kažkoks chaosas organizuojant migrantų laikiną apgyvendinimą ir tik imituojant vietos gyventojų nepasitenkinimą“, – feisbuke pirmadienio vakarą parašė L. Kasčiūnas.

„Tai nepavyko profesionalių policijos veiksmų dėka“, – pridūrė jis.

Taip politikas kalbėjo keliasdešimčiai žmonių bandžius blokuoti kelią į Rūdninkų poligoną, protestuojant prieš neteisėtų migrantų apgyvendinimą šioje Šalčininkų rajono teritorijoje. Policijos pareigūnai juos nuo kelio patraukė jėga.

L. Kasčiūnas tvirtino, kad bandymas blokuoti įvažiavimą į Viešojo saugumo tarnybos poligoną sunkiai gali būti vertinamas kaip legitimus protestas.

Anot jo, šis poligonas yra „specialaus režimo vidaus reikalų sistemos objektas, o ne koks nors miestelio pastatas“.

„Poligone dabar įrenginėjamas laikino apgyvendino palapinių miestelis, kuris bus saugomas ne bet ko, o specialios parengties pareigūnų, kurie malšina riaušes kalėjimuose, konvojuoja kalinius, todėl ten bus itin saugu“, – tvirtino Seimo komiteto vadovas.