Antradienį Seime žurnalistų kalbinama ministrė pirmininkė pabrėžė, jog su sektoriumi buvo sutarta, kad PVM lengvata bus laikina – esą ja siekta kompensuoti praradimus dėl COVID-19 pandemijos.

„Lietuvoje yra tokia įdomi mada: jeigu kažkokį dalyką sutari, paskui, kai ateina to sutarimo pabaiga, visi apsigalvoja ir sako ne, mes taip nesusitarėm, mums taip nebeįdomu.

Kada lengvata buvo pasiūlyta, ir aš pati buvau tarp tos lengvatos siūlytojų – tą norėčiau pabrėžti, todėl neblogai žinau, kaip buvo, ji buvo pasiūlyta kaip laikina pusantrų metų lengvata, kurios tikslas padėti maitinimo sektoriui amortizuoti netekimus, kurie buvo patirti per COVID-19 laikotarpį. Tai buvo vienas iš sektorių, kuriam daugiau teko naštos dėl veiklos stabdymų, uždarymų ir kitų ribojimų.

Toks buvo susitarimas nuo pat pradžių ir tuo metu visi žinojo, kad tikrai ta 2022 metų pabaiga kažkada ateis ir ji atėjo“, – dėstė I. Šimonytė.

Sako, kad sektorius laikosi neblogai

Ji teigė nežinanti priežasčių, kodėl susitarimas su maitinimo sektoriumi turėtų negalioti, tuo labiau, kai mažmeninės prekybos ir maitinimo įmonių apyvartos duomenys esą nėra tokie blogi.

„Dabar vėl prie to klausimo grįžti, bandyti kažkaip naudoti įvairius argumentus, normalu turbūt, bet, kita vertus, vėlgi norėčiau priminti tai, dėl ko tarėmės tuomet. Kodėl dabar tie susitarimai turėtų negalioti, aš nežinau.

Statistikos departamentas kaip tik šiandien yra paskelbęs mažmeninės prekybos ir maitinimo įmonių apyvartos duomenis rugpjūčio mėnesį, pykite, nepykite, aš suprantu, kad galbūt kažkas nori geresnių rodiklių, bet tikrai rodikliai nėra blogi“, – kalbėjo premjerė.

Ji teigė neabejojanti, kad diskusija dėl PVM lengvatos pratęsimo restoranams atsidarys, kai į Seimą atkeliaus biudžetas.

„Bet kol kas tikrai jokių naujienų tuo klausimu neturime“, – pabrėžė I. Šimonytė.

Tokia pati situacija, anot jos, ir su viešbučiais.

„Viešbučiai lygiai taip pat yra tame pačiame pakete. Visi siūlymai, kurie būtų iš Vyriausybės siūlomi, yra tik biudžeto sudėtinė dalis, biudžetas bus paviešintas kitą savaitę“, – kalbėjo premjerė.

Protestą prie Vyriausybės antradienį rengiančios asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė teigė, kad viešbučių ir restoranų verslas yra ant bedugnės krašto, todėl, anot jos, būtina išlaikyti 9 proc. PVM lengvatą maitinimo paslaugoms.

Pozicijos Vyriausybėje išsiskiria

Tokią poziciją remia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Šiuo metu Seime yra du man žinomi įstatymo projektai, kurie registruoti. Aš asmeniškai palaikyčiau. Tai esu sakiusi ne kartą“, – antradienį Seime žurnalistams komentavo ministrė.

Ji pažymėjo, kad šių sektorių atstovams pratęsti mokestines lengvatas reikėtų dėl reikšmingai išaugusių energetikos sąnaudų.

„Yra restoranų, kurie anksčiau už elektrą vasarą mokėdavo kelis šimtus eurų, dabar moka tūkstančiais. Tai bent toks nedidelis pratęsimas, manau, būtų prasmingas“, – teigė A. Armonaitė.

Už lengvatos pratęsimą taip pat pasisako Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

Finansų ministerija anksčiau pateikė poziciją, kad lengvata maitinimo paslaugų įmonėms nebus pratęsta, taip pat dvejojama dėl lengvatos viešbučiams pratęsimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)