"Bandysime visuomenei pareikšti savo susirūpinimą kultūra šiek tiek garsiau", - sakė asociacijos vadovas.

Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos (LATGA) prezidentas Valentinas Sventickas siūlė menininkams surengti dar vieną akciją - boikotuoti Valstybės dienos šventinius renginius.

"Man yra kilusi dar viena mintis, pasiūlyti Valstybės dieną be kultūros. Aš kalbu apie liepos 6-ąją. Nekoncertuoti, nerengti parodų, nedalyvauti skaitymuose, neiti į priėmimus, nepriimti valstybinių apdovanojimų ir panašiai. Ir čia nebūtų joks kerštas ar ambicijų demonstravimas, tai būtų ramus objektyvus fakto konstatavimas - jei valdžiai kultūra nerūpi, tegu ta valdžia ir nesifotografuoja šalia", - sakė V.Sventickas.

Lietuvos meno kūrėjų asociacijos konferencija praėjusią savaitę priėmė rezoliuciją, kuria pareiškė, kad kultūra ir menas atsidūrė ties žlugimo riba.

Biudžetose pataisose numatyta finansavimą Kultūros ministerijai ne su darbo užmokesčiu susijusioms išlaidoms, t.y. daugiausiai įvairiems projektams atitenkančias lėšas, mažinti 27 mln. litų.

Į menininkų rengtą spaudos konferenciją, kurioje piktintasi valstybės politika kultūros atžvilgiu, atėjo ir kultūros ministras Remigijus Vilkaitis. Konferencijos metu jis sėdėjo spaudos konferencijų salėje tarp žurnalistų.

Lietuvos meno kūrėjų asociacija reikalauja, kad Seimas, tikslindamas šalies biudžetą, "neatimtų jau paskirtų lėšų kultūros programoms, įskaitant Kultūros rėmimo fondą ir Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondą, arba Vyriausybė patvirtintų kultūros gaivinimo planą, panašų į verslo, su konkrečiais finansiniais įsipareigojimais".

Menininkai rezoliucijoje kritikuoja padidėjusius mokesčius darbuotojams, dirbantiems pagal autorių sutartis, pridėtinės vertės mokesčio lengvatos panaikinimą leidybai, įšaldytą Kultūros ministerijos patvirtintų kultūros programų finansavimą.

Asociacijai priklauso Lietuvos architektų sąjunga, Lietuvos dailininkų sąjunga, Lietuvos dizainerių sąjunga, Lietuvos fotomenininkų sąjunga, Lietuvos kinematografininkų sąjunga, Lietuvos kompozitorių sąjunga, Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga, Lietuvos muzikų sąjunga, Lietuvos rašytojų sąjunga, Lietuvos tautodailės kūrėjų asociacija, Teatro sąjungos meno kūrėjų asociacija, Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija.

K.Platelis, kritikuodamas sprendimą padidinti autorinį mokestį, sakė, jog menininkai ir taip vidutiniškai iš autorinių sutarčių "prasimano maždaug tą minimalų mėnesinį atlyginimą".

"Kultūra daugiau negu kitos sritys nukenčia pirmiausiai todėl, kad buvo drastiškai padidinti mokesčiai nuo autorinių sutarčių, nuo 15 iki 31 proc. Vidutiniškai meno kūrėjai iš autorinių sutarčių prasimano maždaug tą minimalų mėnesinį atlyginimą. Ar valstybė yra suinteresuota, kad visi menininkai įsidarbintų šiltose vietose - kūrikais, naktiniais sargais ir taip savo gebėjimus realizuotų?" - spaudos konferencijoje ironizavo K.Platelis.

Pasak K.Platelio, premjeras Andrius Kubilius menininkams žadėjęs, jog dėl autorinio mokesčio padidėjimo prarastos lėšos bus kompensuojamos skiriant finansavimą pagal kultūros programas. "Ką dabar matom - yra pasiūlymas 27 mln. litų tas programas ne padidint, o sumažint", - sakė asociacijos vadovas.

LATGA vadovas V.Sventickas sakė nesuvokiantis, kodėl mokesčiai autoriams pakelti argumentuojant, jog mažesni sudaro galimybes pasinaudoti įstatymų spragomis, autorinį atlyginimą mokant už su kūryba nesusijusius darbus.

"Mes gi matėme, kad atitinkamos valstybės struktūros ilgai nieko nedarė, kad autorinio atlyginimo teisinė sąvoka būtų siejama tik su autoriais, o ne su begale verslo žmonių bei tarnautojų, kurie gauna autorinius atlyginimus ir taip mažina valstybės mokestines įplaukas. Ar čia autoriai dabar kalti? Ar ne tos institucijos, kurios turėjo prižiūrėti, kad autorinis atlyginimas turi būti mokamas autoriams už tuos dalykus, kurie apibrėžti autorių įstatyme?" - sakė V.Sventickas.

Fotomenininkų sąjungos pirmininkas Antanas Sutkus spaudos konferencijoje sakė po 12 metų darbo ketinantis atsistatydinti iš šio posto.

"Dabar aš ruošiuosi ataskaitiniam pranešimui, rytoj vyks mūsų suvažiavimas, kuriame aš žadu atsistatydinti, nes jau nebegaliu daugiau būti šituo partizanu, kovotoju ir amžinai su valdininkais kovot. Su tarybiniais valdininkais reikėjo kovot, dabar su savais, su nepriklausomos valdžios valdininkais", - sakė A.Sutkus.

Teatro sąjungos meno kūrėjų asociacijos pirmininkas Algis Matulionis sakė, jog kūrėjų specialybė - specifinė, todėl menininkai sunkmečiu negali kuriam laikui, sunkmečiu, pakeisti profesijos - iš jos išėję, nebegrįš.

"Jis negali metams išeit cibulių sodint, jis nebetenka profesijos. Gyvenom pusbadžiu, tai dabar šitas projektas mažinimo rodo, kad dabar mes jau turbūt nebeišgyvensim, ir dabar jau yra paskutinioji", - sakė A.Matulionis.

Rašytojų sąjungos pirmininkas Jonas Liniauskas siūlė ir šaltinį, iš kur paimti lėšų kultūrai - nubraukti finansavimą keliams.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas penktadienį priėmė sprendimą, kuriuo įpareigojo Vyriausybę šiais metais surasti papildomai 100 mln. litų kelių priežiūrai.

"Nurėžkite nuo plentų, tuos du šimtus milijonų, užsimerkę. Plentų niekas neskaitys", - sakė J.Liniauskas.