Dėl riaušių organizavimo prie Seimo antradienį pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Pirminiais duomenimis, penki šeši asmenys dėl to buvo sulaikyti.

Užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų

Keli tūkstančiai žmonių antradienio rytą susirinko prie Seimo išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams imuniteto koronavirusui neturintiems ar nesitestuojantiems žmonėms. Pagal išduotą leidimą protestas gali trukti iki 17 valandos. Tačiau po minėtos valandos protestuotojai nesiskirstė. Jie teigė, kad pasitrauks tik tuo atveju, jei su jais pasišnekėti ateis valdančiosios koalicijos atstovai.

Prie Seimo antradienį mitinguojanti minia užtvėrė išėjimus iš parlamento rūmų bei išvažiavimą iš vidinio kiemo, pranešė įvykio vietoje esanti BNS korespondentė.

Protestuotojai blokavo išėjimus tiek iš trečiųjų, tiek iš antrųjų Seimo rūmų. Pirmieji parlamentarai, palikę patalpas vos pasibaigus neeiliniam Seimo posėdžiui, išėjo iš pastato. Kita dalis politikų liko viduje.

Iš Seimo bandęs išeiti konservatorius Laurynas Kasčiūnas buvo apsuptas ir aprėktas minios. Seimo narys iš pradžių su minia bandė kalbėtis, žmonės jį apsupo, vėliau jam buvo neleista išvažiuoti. Į kitą konservatorių Sergejų Jovaišą vienas protestuotojų metė vėliavos kotą, tačiau nepataikė, teigia liudininkai.

Sergejaus Jovaišos automobilis buvo apipiltas jogurtu.

Mitingo dalyviams užtvėrus išvažiavimą iš vidinio kiemo, negali išvažiuoti parlamentarai su automobiliais. Nelabai išvykti iš parlamento sekėsi ir kitose vietose automobilius pasistačiusiems Seimo nariams.

Seimo narys Mindaugas Puidokas, kuris palaiko mitingo dalyvius, nuėjo kalbėtis su minia prie stovėjimo aikštelės vartų, kad ši leistų parlamentarams išvažiuoti.

Seimo narys konservatorius Paulius Saudargas, išėjęs iš Seimo rūmų, net kelis kartus stojo prie mitinguotojų grupelių ir atsakinėjo į jų klausimus. Politikui bandant nueiti, protesto dalyviai tiesiog sekė paskui ir neleido.

Pastebimos išaugusios pareigūnų pajėgos. Kaip praneša kolegos iš įvykio vietos, prie protestuojančių atvyko mažiausiai keturi riaušių policijos ekipažai.

Šalia Seimo buvo užpultas ir apstumdytas LRT žurnalistas bei operatorius, policija panaudojo ašarines dujas. Minia šį veiksmą lydėjo šūksniais „gėda“. Protestuotojai nuo dujų ėmė kosėti.

Protestuotojai buvo užpuolę kelis pareigūnus, trenkė jiems lazdomis.


Sužalotas policijos pareigūnas

Vilniaus policijos atstovė spaudai informavo, kad buvo sužalotas vienas policijos pareigūnas. Į įvykio vietą skubiai iškviesti medikai. Šiuo metu prie Seimo yra mažiausiai trys medikų brigados.

Pranešama, kad medikų pagalbos prireikė ir kelioms moteris mitinguotojoms.

Kol kas neatskleidžiama kokius sužalojimus patyrė policininkas. Tai galimai įvyko protestuotojams mėtant akmenis ir kitus įvairius daiktus.

Policija teigia, kad nuo ryto prie Seimo dirbo gausios policijos pajėgos: patruliai bei Mobiliosios kuopos pareigūnai. Pasibaigus sankcionuotui protestui dalis žmonių išsiskirstė, tačiau kita dalis protestuotojų nusprendė dar pasilikti. Agresyviai nusiteikę žmonės apsupo Seimą, anot policijos, įvykio vietoje likę pareigūnai saugojo įėjimus į pastatą.

Vilniaus policijos atstovė spaudai informavo, kad kai tik buvo sulauktas pareigūnų pastiprinimas, buvo nuspręsta žmonės patraukti nuo Seimo.

Greitosios pagalbos automobilis išvyksta su protestuotoja, dar vienai protestuotojai pagalba suteikiama vietoje, pranešė LRT Panorama.

Praleidus greitosios automobilį protestuotojai vėl atsistojo arčiau išsirikiavusios policijos pareigūnų.

Prieš riaušių policiją išsirikiavę prostestuotojai klausosi Romo Dambrausko dainos.

Jie ir toliau prašo, kad būtų leidžiami į Seimo vidų.

Žmonių mažėja, policija po truputį didina perimetrą.

Prie Seimo atvyko ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų pajėgos.

21.40 val. prie Seimo atvykusias papildomas policijos pajėgas protestuotojai pasitiko susikabinę rankomis ir neleisdami jiems pravažiuoti toliau.

Kiek vėliau jie visi iškėlė rankas į viršų prieš policijos pareigūnų automobilius. Jie skanduoja „gėda“. Žmonės klaupiasi ant žemės prieš policijos pareigūnų automobilį. Policija mitingo dalyvių prašo patraukti vaikus.

Policijos pareigūnai su skydais nustumė dalį ant gatvės eismą blokavusių asmenų.

Antiriaušininkams pradėjus spausti mitingo dalyvius, buvo pradėtos purkšti dujos. Protesto dalyviai į tokius pareigūnų veiksmus atsakė mėtydami akmenis.

Pareigūnai pradėjo stumti protestuotojus nuo Seimo rūmų

Vėlai vakare prie kolegų, tamdančių mitingo dalyvius, prisijungė dar gausesnės pareigūnų pajėgos. Protestuotojai juos pasitiko švilpimu ir šūkiais.

Į parlamento rūmus, kaip informavo kolegos iš įvykio vietos, atvyko trys šarvuoti automobiliai, naudojami VST specialiojo dalinio ORKA.

„Delfi“ duomenimis, dar viena pateigūnė buvo sužalota akmeniui atskriejus į galvą.

Prieš vidurnaktį pareigūnai pradėjo stumti protestuotojus nuo Seimo rūmų. Nuo parlamento nesitraukiantys keli šimtai žmonių stumiami riaušės policijos pareigūnų su skydais. Žmonės į juos mėto butelius, akmenis. Prieš protestuotojus naudojamos ašarinės dujos.

Pareigūnai Seimo prieigas vienoje pusėje užtvėrė tarnybiniais autobusiukais.

Šalies vadovas Gitanas Nausėda pasmerkė protestuotojų sprendimą blokuoti Seimą ir neišleisti iš jo politikų.


Kasčiūnas: niekas per daug mūsų neįbaugins

Į pasitarimą pas Seimo pirmininkę atvyko ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas, kuris parlamento rūmus vakare jau buvo palikęs, tačiau grįžo.

„Manau, kad daug kas norėjo, kad mes iš čia neišeitume, mes išėjome. Su kai kuriais teko ir pabendraut, pabendravome ir aš grįžau į Seimą. Tai yra simboliška, kad niekas čia per daug mūsų neįbaugins.

Seimo pirmininkė irgi čia, nepalieka Seimo. Manau, kad visiems būtų lengviausia palikt Seimą. To nebus. Mes būsime čia, kol situacija aprims“, – žurnalistams sakė L. Kasčiūnas.

Analizuojamos nesankcionuotu virtusio mitingo priežastys

Jis nekomentavo taktinių pareigūnų veiksmų, tačiau patikino, kad yra analizuojamos tokio įsiaudrinusio protestuotojų elgesio ir nesankcionuoto mitingo priežastys.

„Analizuojame priežastis, situaciją, kuri galbūt gali kartotis ateityje – ką daryti, kad tokia situacija nesikartotų, kokios galbūt yra klaidos ir kokie sprendiniai, kurie galbūt šioje situacijoje padės. (…)
Kiek bendravau su žmonėmis, matosi, kad yra skirtingos žmonių grupės. Yra tos, kurių tikslas iš esmės, matyt, yra chuliganizmas ir smurtas, o kiti yra, kurie galbūt tiesiog atėjo dėl vienokių ar kitokių savo įsitikinimų“, – paaiškino L. Kasčiūnas.

„Dialogas su tam tikra grupe žmonių yra tikrai reikalingas, nereikia visų tapatinti kaip kažkokių smurtautojų ar chuliganų, bet taip, grupė tokių žmonių yra“, – pridūrė politikas.

Jis pasakojo, kad dalis jo kalbintų žmonių tiesiog yra suklaidinti, kokius sprendimus šiandien priiminėjo Seimas.

Landsbergis: Seimo nesustabdė Jedinstvo, nesustabdys ir agresyvi minia

Į įvykius Seime sureagavo ir užsienio reikalų ministras, valdančiųjų konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

„Kas yra valstybė? Konstitucija, sienos, veikiančios institucijos, teisės viršenybės principas. Galėtume kiekvienas pridėti ir nuo savęs, kas dar. Šią vasarą valstybės pamatus mėginama pajudinti.
Ar galima susirinkti be leidimo ar nepaisant atstumų nuo valstybės įstaigos? Ar galima užblokuoti Seimo narius Seime, reikalaujant, kad išeitų tie keli, kurie nepatinka labiausiai ir patirtų, ką reiškia minios pyktis?“ – retoriškai klausė politikas.

G. Landsbergio teigimu, šiandien buvo patikrinta, ar taisyklių laikomasi ir ar jos galioja visiems.

„Patikriname, ar išrinkti Seimo nariai gali dirbti savo darbą ir būti apginti nuo grasinimų ir persekiojimų. Vis dar esame tikrinami, ar galime apsaugoti savo valstybės sieną. Kinija nusprendė patikrinti, ar galime turėti nepriklausomą užsienio politiką, ar tik tokią, kurią mums leistų turėti“, – feisbuke rašė TS-LKD pirmininkas.

Jis pažymėjo, kad „mes ne tik kuriame valstybę, bet ir užtvirtiname tai, ką iškovojome“.

„Seimo 1990 nesustabdė Jedinstvo, nesustabdys ir šiandien agresyvi minia. Kad įstatymai galioja visiems, primins policija, turėdama visus įstatymų numatytus instrumentus. Sieną nuo agresyvaus kaimyno irgi apsaugosime. Užsienio politiką plėtosime puoselėdami gerus, abipuse pagarba grindžiamus santykius. Orūs ir tvirti, kaip ir tris dešimtmečius“, – pridūrė G. Landsbergis.

Čmilytė-Nielsen: svarstomos įvairios galimybės

Viduryje pasitarimo žurnalistams komentarą davė ir pati Seimo pirmininkė.

„Tariamės, kaip elgtis šioje situacijoje ir kaip užtikrinti, kad ateityje nesikartotų tokios situacijos, kai mėginama paralyžiuoti Seimo darbą“, – paaiškino V. Čmilytė-Nielsen.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla, kuris taip pat dalyvauja pasitarime, pasak Seimo pirmininkės, paaiškino, kokių priemonių imasi pareigūnai, bandydami suvaldyti įsiaudrinusią minią.

„Didelė dalis parlamentarų po pasibaigusio posėdžio jau išvyko, pėščiomis išėjo namo. Dabar yra užblokuota automobilių stovėjimo aikštelė, šiuo metu yra svarstomos įvairios galimybės. Daugiau informacijos dabar negaliu atskleisti“, – sakė Seimo pirmininkė.

Ji teigė dar ketinanti Seime pabūti.

„Aš neskubu važiuoti namo, dabar yra tokia situacija, kai ketinu būti Seimo rūmuose tiek, kiek to reikės. Manau, kad nakvoti neteks“, – pridūrė V. Čmilytė-Nielsen.

Sysas: trūksta policijos pareigūnų, dėl to aistras malšinti sunku

Iš Seimo pirmininkės kabineto išėjęs socialdemokratų frakcijos seniūnas Algirdas Sysas žurnalistams sakė, kad šiuo metu vyksta nesankcionuotas mitingas, kuriam numalšinti pareigūnų pajėgumų tiesiog trūksta.

„Per 25 metus aš mačiau čia ir dūžtančius langus, bet dar nebuvo taip, kad Seimo nariai negalėtų išvažiuoti, sėdę į automobilius. Buvo liejamas įniršis kitokiais būdais“, – teigė politikas.

A. Syso teigimu, niekas negali paneigti, jog vyksta provokacijos.

„Supranta, kad didžioji dalis policininkų saugo nelegalius migrantus, yra atitraukti iš Vilniaus miesto, policija negali užtikrinti 75 metrų perimetro aplink Seimą, kurį turi užtikrinti. Dabar vyksta nesankcionuotas mitingas“, – sakė socialdemokratas.

Pasitarime dalyvavo ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla. Pasak A. Syso, sostinėje tiesiog šiuo metu nėra pakankamai pareigūnų.

„Lauksime, galbūt atvyks daugiau policininkų ir bus išvalytos aikštelės, kad kolegos galėtų išvažiuoti“, – sakė jis.

Politikas taip pat sakė pats nesibaiminantis įsiaudrinusios minios.

Renginio organizatorė lietuvių kalbos ir literatūros kalbos mokytoja Astra Astrauskaitė apie 15.30 val. pranešė, kad mitingas baigiasi ir ji nebėra atsakinga už renginį.

Iš karto po to dalyviai, kurie dar buvo likę prie Seimo, susikibo rankomis ir planuoja apjuosti parlamentą.

Žmonės skanduoja „Seimą lauk“.

Protestuotojams apjuosus Seimą, pasigirdo ir raginimų stilizuotas kartuves atnešti prie parlamento durų ir jas ten palikti.

Vėliau žmonės jau skandavo apie šūkius apie „laisvę rinktis“, sakė „ne diktatūrai“.

Apsukę ratą protestuotojai Nepriklausomybės aikštėje vėl paleido dūmus, skandavo „gėda“.

Protestuotojai jau nebesilaiko anksčiau policijos pareigūnų reikalauto 75 metrų atstumo nuo Seimo.

Policijos pareigūnai nuo Seimo tolėliau palydėjo vieną prostetuotoją, kuris norėjo patekti į Seimą ir pasinešnekėti su politikais.

Kiek vėliau dalis protestuotojų sustojo ties įvažiavimu į Seimo stovėjimo aikštelę ir skandavo žodį „bailiai“.

O kiek vėliau pradėta skanduoti ir „žiurkės, lauk“.

Kreipėsi policija

Policijos pareigūnas prašė protestuotojų kreiptis į savivaldybę ir prašyti leidimo protestui.

„Taip, jūs turite teisę kreiptis į savivaldybę. Bet yra vienas niuansas – jūs tą galite daryti 75 metrus nuo Seimo, kada yra susirinkimai, tokie yra įstatymai“, – susirinkusiai miniai sakė prie Seimo vartų stovintis policijos pareigūnas.

Šie jo žodžiai buvo palydėti kritikos šūksniais.

„Fašistai“, „Seimą lauk“ – skandavo protestuotojai.


Blokuoti vartai

Dėl antradienį prie Seimo rūmų vykusio mitingo sustiprinta apsauga parlamento rūmuose, dešimtys mitinguotojų vaikštinėjo po parlamentą, pavakary buvo užblokuoti vidinio kiemo vartai prie antrųjų rūmų.

Vadovybės apsaugos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Valentinas Mackevičius BNS patvirtino, kad tarnyba antradienį sustiprino Seimo apsaugą.

„Turime įprastą praktiką, kad bet kokių renginių, įvykių ar vizitų metu atsižvelgiame į jų turinį ir aplinkybes ir visada stipriname savo pajėgas“, – sakė pareigūnas.

Jis teigė, kad mitingą prie Seimo vertina kaip „didesnę ar mažesnę“ riziką.

„Mes, pareigūnai, dirbame ne pirmą dieną ir visada stengiamės atsižvelgti į mitingo pobūdį, į žmones, jų kiekius, viską vertiname ir pagal tai telkiame savo pajėgas“, – kalbėjo V. Mackevičius.

Apie 5 tūkstančius žmonių

Kaip BNS informavo Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja, į renginį susirinko apie 4,5 tūkst. žmonių, incidentų kol kas išvengta.

Nešini tautinėmis, savivaldybių vėliavomis ir plakatais, tokiais kaip „STOP diskriminacijai“, „Šiknon galimybių pasą“, mitingo dalyviai skandavo „Gėda, gėda“, juos lydėjo Seimui ir Vyriausybei adresuoti šūksniai „Eikit lauk“.

Dalis dalyvių laikė plakatus, ant kurių buvo užrašyta „Stop fašizmui“, o šalia užrašo – Adolfo Hitlerio ir Laisvės partijos vadovės Aušrinės Armonaitės nuotraukos bei sumontuotas nacistine apranga vilkinčios premjerės Ingridos Šimonytės atvaizdas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7439)