Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį baigė nagrinėti V. Navickui iškeltą baudžiamąją bylą dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir kišimosi į valstybės tarnautojo veiklą.

Pasak prokurorės, teisminio nagrinėjimo metu pasitvirtino buvusiam sostinės merui pateikti kaltinimai, nors V. Navickas kaltės ir nepripažino.

„Surinktų įrodymų visuma leidžia teigti, kad jis vis dėlto padarė inkriminuotas nusikalstamas veikas“, – R. Lukaševič pabrėžė, jog buvusiam merui pateikti kaltinimai dėl dviejų tyčinių nusikalstamų veikų.

Įvertinusi bylos duomenis ir kaltinamojo asmenybę, prokurorė mano, kad bausmės tikslai bus pasiekti anksčiau neteistam V. Navickui skiriant 160 MGL dydžio (20 800 litų) baudą.

Prokurorė pabrėžė, kad V. Navickas diskreditavo Vilniaus miesto savivaldybės autoritetą, sumenkino valstybės tarnautojo vardą.

Kaltinimai V. Navickui pateikti dėl įvykių dar 2010-aisiais, kai nuo tiksliai nenustatytos dienos gegužės mėnesį iki rugsėjo 9 d. 14 val. jis tyčia siekė priversti savivaldybės kontrolierių Š. Skučą atsisakyti teisėtų veiksmų – pakeisti „Vilniaus šilumos tinklų“ ir „Vilniaus vystymo kompanija“ auditų ataskaitas, jose nurodant tikrovės neatitinkančius duomenis apie veiklos efektyvumą.

Be to, V. Navickas kaltinamas ir tuo, kad vertė Š. Skučą parašyti atsistatydinimo pareiškimą, kai šis viešai kritikavo Balsių pagrindinės mokyklos statybas. Kai kontrolierius nesutiko atsistatydinti, pasak prokurorės, tuometis meras inicijavo tarybos posėdžio darbotvarkės pakeitimą, tiesa, nesėkmingai – tam nepritarė tarybos nariai. Po to V. Navickas privertė Š. Skučą išklausyti jo priekaištus, kad partijai naudingus sprendimus reikia atlikti per tris dienas, o nenaudingus – per tris metus.

Pasak valstybinį kaltinimą palaikančios R. Lukaševič, nors Š. Skučas teisme pakeitė ikiteisminio tyrimo metu išreikštą poziciją ir davė V. Navickui palankius parodymus, priimant nuosprendį teismui derėtų remtis ikiteisminio tyrimo metu kontrolieriaus pasakytais teiginiais.

„Š. Skučas dabar teigia, kad buvusios situacijos nesureikšmina, šiuo metu jam viskas atrodo kitaip ir jis psichologiškai stiprus, tačiau reikia atkreipti dėmesį,jog Š. Skučo ir V. Navicko nebesieja jokie juridiniai santykiai – jis nebėra kontrolierius, o kaltinamasis – meras, – pažymėjo prokurorė.

Pasak jos, mero neteisėti veiksmai pasireiškia ir tuo, kad savivaldybės kontrolierius yra pavaldus savivaldybės tarybai, o ne merui tiesiogiai.

Tuo metu V. Navicką ginantis advokatas Jovitas Elzbergas nesutinka su prokurorės teiginiais ir teigia, kad nuosprendį priimsiantis teismas neturėtų remtis Š. Skučo darytu garso įrašu.

„Tai yra dviejų vyriškių, vienas kitą gerai pažįstančių, sakyčiau, asmeninis vyriškas pokalbis“, – sakė gynėjas, pabrėžęs, jog buvęs meras įtūžį išliejo tik dėl to, kad savivaldybės kontrolierius į darbą priėmė anksčiau iš pareigų atleistą jo patarėją Arūną Totoraitį.

„Bausti už privatų pokalbį, kuris vyko tarp dviejų asmenų, nėra jokio pagrindo“, – sakė jis.

Pasak advokato, teismui perduotame prokuratūros surašytame kaltinamajame akte yra nurodyti „garsiai skambantys teiginiai, bet kaip matyti iš bylos medžiagos ir prokurorės kalbos, nieko konkretaus nepasakyta“.

J. Elzbergas taip pat pažymėjo, kad dėl ginčo su Š. Skuču buvęs meras jau patyrė daug neigiamų padarinių.

„Dėl šios istorijos V. Navickas jau nukentėjo, jis, kaip politikas, viešumoje pagarsinus įrašą, patyrė daug neigiamų pasekmių, buvo sustabdyta jo narystė partijoje, manau, jau pakankamai daug sankcijų, ir dar skirti bausmę, - tam nėra jokio objektyvaus pagrindo“, – sakė advokatas.

Su prokuratūros pozicija nesutiko ir V. Navickas, teismo prašęs jam paskelbti išteisinamąjį nuosprendį. Buvęs meras aiškino, kad jam iškelta byla primena grįžimą į praeitį. „Tai galėčiau vertinti emociškai – tas pats, kaip matai filmuose, kai prie Stalino laikų trojkes teisia“, – sakė jis.

„Taip, esu gyvenime emocingas žmogus – kas su manimi dirbo, tai žino, kartais tos emocijos viršija galimybių ribas, bet kaip Lietuvos pilietis, išauginęs vaikus, šeimą, turėjęs verslą, dirbęs savivaldybėje, nesu išgirdęs blogų nuostatų, manau, esu garbingas pilietis“, – tvirtino jis.

Konservatorius taip pat pabrėžė, kad po rinkimų būtent jis Š. Skučą pasiūlė dirbti savivaldybėje.

„Iš dalies pasakyčiau, kad tai – politinė byla“, – sakė V. Navickas.

„Gal būt per savo emocijas ir paslysti ant banano žievės, bet visą laiką stengiausi sakyti tiesą, nemeluoti, kas politikoje daroma ne visada, bandžiau keisti sistemą, o keisti ydingą sistemą nelabai kas mėgsta ir nori – sistema yra gaji, – sakė buvęs meras. – Iš tiesų, ne pasaulis aplink mane sukasi, o aš aplink pasaulį lakstau. Gyventi melo sistemoje man nepatinka, nenoriu ir stengiuosi to nedaryti. Tikrai, savęs kaltu nelaikau, manau, teisminis nagrinėjimas paneigė tai, ką sakė prokurorė“.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjusi Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Nijolė Žimkienė nuosprendį žada paskelbti vasario 26 d.