Vasara turėtų būti karšta – Generalinė prokuratūra įtarimus turėtų pareikšti ne tik dviem Darbo partijos nariams, bet ir dar keliolikai asmenų, kurie, kaip jau įsiteisėjusiame nuosprendyje yra konstatavęs Vilniaus apygardos teismas, galimai davė melagingus parodymus nagrinėjant vadinamąją Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ bylą.

Teisėjai yra nutarę, kad baudžiamojon atsakomybėn galėtų būti patraukti Seimo nariai – „darbietis“ Valdas Skarbalius, „darbiečius“ į Liberalų sąjūdį iškeitęs Saulius Bucevičius, Darbo partijos Informacijos centro vadovas Sergejus Dobriakovas, „darbietis“ Vytautas Fadejevas.

Be to, anot teismo, taip pat turėtų būti svarstomas klausimas dėl baudžiamosios atsakomybės patraukimo ir kitiems asmenims, pavyzdžiui, šaukimo į apklausą, o vėliau ir įtarimų gali sulaukti dainininkas Žilvinas Žvagulis, buvęs grupės „Bavarijos“ atlikėjas Juozas Liesis.

Teismas taip pat nutarė pranešti apie dvi buhalteres, taip pat Kėdainių medikę Rasą Navickienę, kuri esą galėjo piktnaudžiauti ir klastoti dokumentus. Dėl jos vėliau pareigūnai tyrimą nutraukė.

Darbo partijos byloje valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas DELFI sakė, kad buvo sureaguota į teismo pranešimą ir visi nuosprendyje nurodyti asmenys jau šią vasarą bus apklausti, jiems taip pat planuojama pareikšti įtarimus.

„Taip pat ir Seimo nariams“, – sakė jis.

Tiesa, patraukti baudžiamojon atsakomybėn parlamentarus galima tik gavus Seimo leidimą, todėl įtarimų politikams pareiškimas gali ir dar ilgiau užtrukti dėl spalį vykstančių Seimo rinkimų.

Baudžiamajame kodekse yra numatyta, kad už melagingus liudijimus teisme asmuo gali būti baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu.

Seimo narys V. Skarbalius teisėjams užkliuvo po liudijimo teismo posėdyje – politikas aiškino, kad ant „juodosios buhalterijos“ kasos išlaidų orderių, pateisinančių beveik 900 eurų išlaidas, yra ne jo, o tik į jį panašus parašas, nors ekspertai neabejotinai nustatė parašo autentiškumą.

Savo parašo ant kasos išlaidų orderio nepripažino ir anksčiau partijos Akmenės skyriui vadovęs parlamentaras S. Bucevičius – jis taip pat nurodė, kad parašas yra tik panašus, nors ekspertizės metu nustatytos kitos aplinkybės. Kaip ant daugiau kaip 200 Eur išlaidas pateisinančio orderio galėjo atsidurti parašas, S. Bucevičius tikino nežinąs.

Tuo metu J. Liesiui ir Ž. Žvaguliui įtarimai gresia dėl to, kad jie didžiąją dalį honoraro už koncertus partijos organizuojamuose renginiuose gaudavo „juodais“ pinigais.

Ž. Žvagulis teisme yra sakęs, kad partijos renginiuose koncertuodavo už 115-145 Eur (400-500 litų) sumą, nors jo vadybininkė parašais patvirtindavo kitus, ženkliai didesnes sumas.

Tuo metu J. Liesis teisme davė prieštaringus parodymus, teigdamas, kad „Bavarija“ Darbo partijos renginiuose koncertuodavo nemokamai arba už 290-435 Eur (1000-1500 Lt), nors nors autorinės sutartys buvo sudarytos 43 Eur (150 Lt) sumai, kuriuos jam sumokėjo partijos centrinėje būstinėje dabartinė Seimo narė Vitalija Vonžutaitė.

Tuo pačiu J. Liesis neigė, jog „Bavarija“ gavo kasos išlaidų orderiuose nurodytas sumas. Be to, J. Liesis ikiteisminio tyrimo metu tvirtino, kad dėl koncertų bendravo ne tik su V. Vonžutaite, bet ir kita partijos nare, tačiau teisme aiškino, jog pažįsta tik V. Vonžutaitę.

„Byloje nustatyta, kad liudytojų Ž. Žvagulio, J. Liesio parodymai neatitinka faktinėms byloje nustatytoms aplinkybėms, yra prieštaringi, todėl turi būti įvertinti ir LR BK 235 straipsnio 1 dalies prasme“, – yra nusprendęs teismas.

Prokuroras anksčiau teisme yra sakęs, kad „darbiečių“ turo per Lietuvą metu koncertavusiems dainininkams ir muzikantams, buvo atlyginama lėšomis iš neoficialios Darbo partijos kasos, kurios nebuvo apskaitomos.

Dėl melagingų parodymų dar tiriant Darbo partijos ir dabar jau buvusio jos lyderio Viktoro Uspaskicho bylą už melagingų parodymų davimą teismai yra nuteisę keliolika asmenų, jiems skirtos piniginės baudos.

Šiuo metu Darbo partijos byla jau yra Lietuvos Aukščiausiajame Teisme – dėl įsiteisėjusio Lietuvos apeliacinio teismo nuosprendžio, kuriuo tik dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo yra nuteisti europarlamentaras V. Uspaskichas, Seimo narys Vytautas Gapšys ir finansininkė Marina Liutkevičienė, yra pateikti šeši kasaciniai skundai.

Tuo metu V. Vonžutaitės byla apeliacine tvarka dar neišnagrinėta – jos byla buvo išskirta dėl išėjimo į motinystės atostogas. Manoma, kad „darbietės“ bylos teismas imsis tik po Aukščiausiojo Teismo verdikto.