Tai DELFI patvirtino Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Tomas Tukleris.

Pasak jo, ikiteisminis tyrimas kol kas yra atliekamas pagal patį faktą, o E. Kusaitei įtarimai kol kas nėra pareikšti.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas, kai terorizmu kaltinama klaipėdietė ne kartą kreipėsi į pareigūnus, prašydama pradėti tyrimą dėl galimai jos atžvilgiu panaudoto fizinio ir psichologinio smurto. Mergina yra sakiusi, kad tuo metu, kai buvo suimta, ją Lietuvos ir Rusijos pareigūnai mušė kelis kartus, be to, esą jai buvo leidžiami, kaip ji mano, psichotropiniai vaistai.

Kad E. Kusaitė buvo mušama, nenustatė jos skundą tyręs Seimo kontrolierius.

„Pirmasis sumušimas buvo areštinėje, vėliau, kai rusai atvažiavo. Pirma apklausa buvo su Justu Lauciumi Generalinėje prokuratūroje, o kitą dieną, nežinau kurią, buvau išvežta į nežinomą baltą pastatą“, - žurnalistams yra sakiusi E. Kusaitė, spėjanti, kad buvo vežama į Valstybės saugumo departamentą (VSD).

Įtariamoji sakė, kad kai atsisakė duoti parodymus prieš Rusijoje sulaikytus draugus, esą „pasipylė keiksmai, smūgiai, ir spardė, ir daužė, ir trankė į žemę paėmę už plaukų“.
Merginos teigimu, ji buvo trijų Rusijos pareigūnų sumušta ir jų grasinimų apklausų metu sulaukė balandžio pradžioje.

E. Kusaitė tvirtino iš pat pradžių nesiskundusi, nes bijojo dėl artimųjų.

Nepasitvirtinus E. Kusaitės teiginiams, prokurorai pradėjo tyrimą dėl melagingo pranešimo apie nusikaltimą.

Šiuo metu dėl terorizmo teisiamai klaipėdietei prokurorai yra iškėlę bylą ir dėl grasinančio pobūdžio SMS žinutės išsiuntimo prokurorui Justui Lauciui. Ši byla nagrinėjama Vilniaus miesto 1 apylinkės teisme.

DELFI primena, kad Generalinės prokuratūros įtarimuose nurodyta, kad E. Kusaitė kaltinama nuo 2009-ųjų birželio iki spalio 24-osios, „veikdama Lietuvos Respublikoje ir vykdydama Rusijos Federacijoje veikiančių islamistinių teroristinių grupuočių narių nurodymus, teroro ir visuomenės įbauginimo dėl religinių įsitikinimų tikslu, siekdama kaip savižudė sprogdintoja nenustatytoje vietoje Rusijos Federacijoje šių asmenų nurodymu susisprogdinti, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai, vykdė parengiamuosius veiksmus šio sunkaus nusikaltimo padarymui“.

Pasak prokurorų, E. Kusaitė mokėsi gaminti sprogmenis ir juos detonuoti, gavusi iš Rusijoje veikiančių nenustatytų asmenų lėšų kelionei į Rusiją teroro aktui vykdyti, tuo tikslu įsigijo Lietuvos Respublikos piliečio pasą, kreipėsi į Rusijos ambasadą vizai gauti ir šią vizą gavusi 2009 m. spalio 24 d. pasikėsino išvykti į Rusiją teroro akto susisprogdinant vykdymui. Tačiau, pasak prokurorų, savo tikslų klaipėdietė nespėjo įgyvendinti, nes ją sulaikė Valstybės saugumo departamento pareigūnai.

Byloje įtarimai yra pareikšti ir dviem Rusijos piliečiams, jie už grotų yra uždaryti Rusijoje. Su jais E. Kusaitė bendravo internetu.

31 metų Apti Magmadovas ir 22 metų Aišat Magmadova sausio 19 dieną sulaikyti Maskvos srityje, Kratovo mieste. Jie esą įtariami verbavę Baltijos šalių gyventojus teroristinei veiklai.