„Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūros Trečiojo skyriaus prokuroras Benediktas Leišys, susipažinęs su Lietuvos žmogaus teisių centro pareiškimu ir jame pateiktu prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą, priėmė nutarimą šio prašymo netenkinti. Prokuroras savo sprendimą argumentuoja tuo, kad pareiškime ir jo prieduose nėra objektyvių duomenų, kuriuos galima būtų vertinti kaip Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 170 straipsnyje numatytų nusikalstamų veikų požymius“, - praneša prokurorai.

Prokuroro B. Leišio manymu, P. Gražulis su bendraminčiais galbūt reiškėsi nekorektiškai, tačiau tai nekvalifikuotina kaip neapykantos kurstymas.

„Pareiškėjų nurodytame pranešime spaudai, prokuroro vertinimu, pateikiama informacija ir jį pasirašiusių asmenų – monsinjoro A. Svarinsko, Lietuvos laisvės kovų dalyvių sąjungos pirmininkės J. Ambrasienės, Seimo nario P. Gražulio, Kauno vicemero S. Buškevičiaus – nuomonė apie planuotas 2013-07-27 eitynes, kurioms nepritariantys asmenys buvo kviečiami eitynių dieną protestuoti. Dalis pareiškimo teksto teiginių, kuriuos pareiškėjai vertina kaip kurstančius neapykantą, prokuroro manymu, galėtų būti vertintini kaip nepakankamai korektiški, tačiau savo pavojingumo laipsniu jie neatitinka minėtame Baudžiamojo kodekso straipsnyje įtvirtintų nusikalstamų veikų: kurstymo aktyviais veiksmais prieš asmenį ar jų grupę, tyčiojantis, niekinant, skatinant neapykantą ar diskriminaciją, ar siekiant fiziškai susidoroti“, - teigiama prokuratūros pranešime.

Nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą gali būti skundžiamas Vilniaus m. apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjui per 7 dienas nuo nutarimo nuorašo gavimo dienos.

Į prokurorus dėl P. Gražulio veiksmų kreipėsi Lietuvos žmogaus teisių centras, Lietuvos gėjų lyga ir Lygių galimybių plėtros centras. Parlamentaras apskųstas dėl galimo neapykantos kurstymo savo viešu pareiškimu, išplatintu žiniasklaidai ir patalpintu oficialioje Seimo interneto svetainėje liepos 24 d. Aštriais komentarais seksualinių mažumų atžvilgiu pasižymėjo ir ankstesnėmis dienomis, ir paties renginio metu.

Tiesa, pareiškimais P. Gražulis toli gražu neapsiribojo. Šeštadienį, pačioje eitynių „Už lygybę“ pradžioje, parlamentaras gerokai įsisiautėjo. Seimo narį tramdė net penki policijos pareigūnai – jie suvaržė parlamentaro judėjimo galimybes ir jį išnešė toliau nuo palaikančios minios. Tikėtina, kad dėl šio incidento generalinis prokuroras Darius Valys turės prašyti, kad Seimas panaikintų P. Gražulio teisinę neliečiamybę.