Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Valerijus Laušas trečiadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje 61 metų gydytoju dirbantis K. Strupas kaltinamas dėl nedidelės vertės kyšio paėmimo, o jo pacientė, Nemenčinėje esančios kavinės direktorė Marija Nedvecka – kyšio davimu.

Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorė Jūratė Karčinskienė teigė, kad ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatyta, jog K. Strupas kyšį esą paėmė per du kartus – praėjusių metų sausio 3 d., 10.46 val., savo darbo kabinete, kai pacientė pinigus įdėjo į jo švarko kišenę. Kokia tai buvo suma, nenustatyta.

Kitą kyšio dalį, prokurorės teigimu, M. Nedvecka galimai davė sausio 8 d., 9.48 val., taip pat gydytojo kabinete – į K. Strupo švarko kišenę įdėjo 100 eurų.

Anot prokurorės, pacientė pinigus gydytojui davė už tai, kad būtent jis atliktų jai operaciją.

Kyšio perdavimas buvo užfiksuotas slaptomis vaizdo kameros, kurias specialiosios tarnybos tuo metu buvo įrengusios Santaros klinikų generalinio direktoriaus kabinete.

Nei K. Strupas, nei M. Nedvecka jiems pateiktų kaltinimų nepripažįsta. Jie iš pradžių norėjo parodymus duoti po liudytojų apklausos, tačiau vėliau persigalvojo ir sutiko išdėstyti savo poziciją dėl pateiktų kaltinimų.

„Kaltės nepripažįstu – ponios Nedveckos neoperavau, ponios Nedveckos nekonsultavau, buvau susitikęs, bet padėjau susivokti kokia ligoninėje yra konsultavimo ir operavimo tvarka, – teisme sakė K. Strupas. – Nei sausio 3 d., nei sausio 8 d. jokių nurodytų pinigų nesu paėmęs. O gal tiksliau – nesu gavęs.“

K. Strupas sakė, kad pažįsta M. Nedvecką, nes ją dar 2009 m. yra operavęs. „Toks ir pažinimas, kad iš matymo atsimeni“, – sakė jis.

Gydytojas neslėpė, kad buvo sulaukęs dabar kaltinamųjų suole dėl kyšio davimo sėdinčios pacientės skambučių mobiliojo ryšio telefonu – šie pokalbiai buvo slapta įrašyti specialiųjų tarnybų pareigūnų.

„Visi žmonės, kurie skambina, paklausia, kaip gyveni ir sako, kad turi bėdą, jiems reikia pagalbos“, – teigė K. Strupas.

Teisme kalbėti apie pareigūnų užfiksuotus pokalbius, vykusius jo darbo kabinete, su M. Nedvecka gydytojas nenorėjo kalbėti – esą viskas yra užfiksuota ir surašyta baudžiamosios bylos medžiagoje.

Tuo metu M. Nedvecka savo poziciją žadėjo išsakyti tik tuomet, kai bus apklausti liudytojai ir ištirta bylos medžiaga. Tai teismas planuoja padaryti artimiausiuose posėdžiuose, kurie numatyti spalio 24 ir lapkričio 11 d.

Buvęs Santaros klinikų vadovas anksčiau buvo įtariamas ir galimu piktnaudžiavimu, tačiau jam įtarimai yra panaikinti, bet tyrimas dėl galimų nusikalstamų veikų Santaros klinikose atliekamas toliau. Šiuo metu įtarimai šiame tyrime yra pareikšti 14 asmenų, du iš jų yra yra klinikų darbuotojai, vienas įtariamasis – buvęs klinikų darbuotojas.

STT yra pranešusi, kad 2018 m. pradėjo didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir stambaus masto kyšininkavimo bei papirkimo VšĮ Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose.

Tyrimas pradėtas įtarus, kad tam tikri Klinikų atstovai galimai nurodydavo bendrovėms, tarp kurių – ir tarptautinės, stambaus kapitalo, didžiausios informacinių technologijų sprendimų ir paslaugų teikėjos, siekusioms laimėti arba laimėjusioms viešuosius pirkimus, suteikti priverstinę 3-5 procentų viešojo pirkimo sumos dydžio paramą klinikai. Taip pat įtariama, kad dalis paramos buvo naudojama ne pagal paskirtį, o asmeniniams Santaros klinikų atstovų poreikiams tenkinti.

K. Strupas Santaros klinikoms vadovavo nuo 2013 m. lapkričio 19 d., o iš pareigų pasitraukė praėjusių metų rugpsėjo 21 d.