Kaip rašo dienraštis "Lietuvos žinios", patriotiškai nusiteikę marijampoliečiai naudojosi "patikimu" istoriniu šaltiniu -Vytauto Petkevičiaus knyga "Prakeiktieji ir pateptieji", kurioje, pasak anotacijos, "su ironija ir sarkazmu rašoma apie šiandieninius "pateptuosius" - tautos gyvenimo griovėjus".

Šioje "sarkastiškoje" makalynėje atsirado ir pastraipa apie J.Basanavičių: "Vos lenkai treptelėjo koja, patys geruoju atidavė Vilnių, likvidavo Vilniaus vadavimo sąjungą ir iki šiol bijo prisiminti, kad mūsų patriarchą J.Basanavičių šešiais šūviais jo darbo kabinete nušovė lenkų slaptosios karinės tarnybos narys. Į mūsų protestą lenkai beveik ultimatyviai atsakė, kad žudikas buvo beprotis, mums to ir pakako, nors to laiko spauda rašė, kad pusmetį pagydę durnyne, pilsudskininkai žudiką paleido, o tas žudikas už neaišku kokius pinigus nusipirko dvarelį."

Generalinės prokuratūros specialiųjų tyrimų prokuroras Alvydas Valiukevičius tikino, kad gavę prašymą prokurorai privalo ištirti objektyvią tiesą, išsiaiškinti, kokiais archyviniais duomenimis remiasi jo autoriai.

"Kiekvienas prašymas pagal galiojančius įstatymus turi būti tiriamas, išnagrinėtas. Jeigu net, jūsų manymu, jis skamba ir kiek absurdiškai ar neįtikimai, - tvirtino A.Valiukevičius, LŽ klausiamas, ar GP tiria visus, net ir pačius kvailiausius pareiškimus bei skundus. - Atsakymą turime duoti bet kuriuo atveju."

Tyrimo neatlieka

Antradienį perpiet Generalinė prokuratūra išplatino pranešimą spaudai, kuriama teigiama, kad prokuratūra ikiteisminio tyrimo dėl pasikėsinimo į dr. Joną Basanavičių nėra pradėjusi ir neatlieka.

Vadovaujantis Vyriausybės nutarimu dėl asmenų aptarnavimo tvarkos, valstybės institucijos įpareigotos atsakyti visiems pareiškėjams arba persiųsti jų pareiškimus kompetentingoms institucijoms.

„Matydama, kad marijampoliečių prašymas nėra konkretus ir nenorėdama, kad minėtas pareiškimas būtų siuntinėjamas iš vienos institucijos į kitą, Generalinės prokuratūros Specialiųjų tyrimų skyriuje rengiamas atsakymas pareiškėjui, kaip tai numato Viešojo administravimo įstatymas. Šiuo konkrečiu atveju iš Lietuvos genocido ir rezistencijos tyrimo centro prašoma ne surinkti ikiteisminiam tyrimui būtiną medžiagą, o patikslinti istorinius duomenis teisiniu aspektu“, – tvirtina prokuratūra.