„Judex“ produkcijoje nustatytos salmonelės ir žarninės lazdelės

Šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ produkcijoje nustatyta salmonelių ir žarninių lazdelių - Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas BNS patvirtino gavęs tokią informaciją iš teisėsaugos.

„Mes gavome iš Specialiųjų tyrimų tarnybos informaciją apie nustatytas bakterijas. Nustatytos bakterijos Escherichia coli (žarninės lazdelės) ir Salmonella (salmonelės) dalyje produktų“, - BNS ketvirtadienį sakė V.Paulauskas, kuris šiuo metu pavaduoja atostogaujantį tarnybos vadovą Joną Milių.

Pirminį tyrimą prokuratūros prašymu atliko Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė Jurgita Savickaitė patikslino, jog Maisto ir veterinarijos tarnyba atlieka savą patikrinimą reaguodama į gautą iš teisėsaugos informaciją.

Anot V.Paulausko, „Judex“ veikla šiuo metu laikinai yra sustabdyta.

„Mūsų specialistai toliau aiškinasi užkrato patekimo priežastis ir vykdome kitus tyrimus“, - kalbėjo V.Paulauskas.

„Tam, kad priimtume apsaugos priemones ir apsaugotume visuomenę nuo galimai užteršto produkto, mes darome visą kompleksinį patikrinimą“, - pridūrė jis.

Paklaustas, ar pirminio tyrimo metu buvo nustatytas ir listerijų užkratas, V.Paulauskas teigė, jog tarnyba tokios informacijos iš teisėsaugos nėra gavusi.

Tarnyba tikisi papildomos informacijos iš teisėsaugos penktadienio rytą.

P. Gražulis: tyrėjams buvo nurodyta rasti bakterijas

Tyrėjams buvo nurodyta rasti bakterijų šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ produkcijoje, sako teisėsaugos tyrime dėl prekybos poveikiu figūruojantis Seimo narys Petras Gražulis.

„Susiradau („Judex“ technologės) telefoną, visa drebanti moteris man sako, kad šiuo metu jau po darbo atlieka laboratorijos darbuotojai tyrimą ir jiems yra nurodyta surasti bakteriją, ir sako, kad mes kitaip negalėsime padaryti“, – ketvirtadienį BNS sakė P.Gražulis.

„Ar tai ne politinė byla? Akivaizdu, kad kai nėra teisinių argumentų, daroma šantažo byla“, – pridūrė jis.

Parlamentaras teigė, kad daugiau informacijos apie rastas bakterijas galėtų pateikti „Judex“ technologė.

Petras Gražulis

Tačiau ji atsisakė BNS komentuoti situaciją, teigdama, kad šiuo metu įmonėje tebevyksta patikrinimas.

P.Gražulis teigė netikintis informacija apie šaldytuose produktuose rastas bakterijas.

„Tyrimas atliekamas, šiuo metu yra laborantai „Judex“, o prokuratūra jau daro pranešimą. Kaip jie dar nenunešę į laboratoriją gali pasakyti, kad ten yra bakterijų?“ – kalbėjo Seimo narys.

100 proc. akcijų „Judex“ akcijų valdantis verslininkas Sigitas Mačiulis BNS ketvirtadienį teigė nekomentuosiantis situacijos.

Sukelia žarnyno infekcijas

Kaip teigiama Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto puslapyje, žarninės lazdelės sukelia žarnyno infekcinę ligą Ešerichiozę. Nors dauguma žarninių lazdelių nėra galinčios sukelti ligą žmogui, tačiau dalis jų gali sukelti viduriavimą, šlapimo takų, kvėpavimo takų infekcijas, kitas ligas. Kad žarninių lazdelių turintį maistą būtų saugu vartoti, būtina jį termiškai apdoroti ne žemesnėje nei 71 laipsnio temperatūroje. Žmogui susirgti pakanka labai mažo bakterijų kiekio.

Tuo metu salmonelės sukelia ligą, vadinamą salmonelioze. Šios ligos pradžia dažniausiai būna ūmi: ji pasireiškia karščiavimu, galvos, pilvo skausmais, viduriavimu, pykinimu, kartais vėmimu. Salmoneliozė paprastai trunka 4–7 dienas, tačiau galimos ligos komplikacijos. Dažnai vemiant ir viduriuojant, žmogaus organizmas netenka daug skysčių, dėl to gali sutrikti inkstų veikla, didėti nuodingų medžiagų koncentracija, prasidėti traukuliai, žmogus gali netekti sąmonės, net mirti.

salmonelės

Kartais infekcijos sukėlėjas gali patekti į kūno audinius ir sukelti pūliavimą, sąnarių, tulžies pūslės, smegenų dangalų, plaučių uždegimą bei kitas komplikacijas. Didžiausią rizikos galimybę susirgti sunkia salmoneliozės infekcijos forma turi maži vaikai bei vyresnio amžiaus asmenys tada, kai yra sumažėjęs bendras jų organizmo atsparumas.

Salmonelės 80 laipsnių temperatūroje žūva per 10 minučių.

„ E.coli paprasčiausiai tai yra bendros higieninės būklės rodiklis, o salmonella (…) jos yra kaip ir patogeninės ir jos gali turėti įtakos sveikatai, jeigu produktas nebus tinkamai išvirtas arba termiškai apdorotas“, - sakė V.Paulauskas.

Tebedirba „Judex“ patalpose

Jo teigimu, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pareigūnai iki šiol dirba „Judex“ patalpose.

Apie „Judex“ produkcijoje rastas kenksmingas bakterijas ketvirtadienį pranešė prokuratūra, ji šiuo metu vykdo tyrimą dėl prekybos poveikiu. Jame įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu pareikšti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriui J.Miliui, teisėsauga nusikaltus įtaria dar penkis asmenis.

Kauno bendrovė „Judex“, kaip teigiama oficialioje svetainėje, gamina apie 70 pavadinimų šaldytų maisto gaminių - greitai paruošiamų užšaldytų pusfabrikačių: koldūnų, virtinių, lietinių blynų, picų, čeburekų, įvairių gaminių iš bulvių bei varškės, per parą pagaminama ir realizuojama apie 15 tonų produkcijos.

Apie „Judex“ produkcijoje rastas kenksmingas bakterijas ketvirtadienį pranešė prokuratūra, ji šiuo metu vykdo tyrimą dėl prekybos poveikiu. Jame piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu pareikšti J.Miliui, teisėsauga nusikaltus įtaria dar penkis asmenis.

Kaip informuoja Generalinė prokuratūra, Visuomenės sveikatos centro ekspertai, atlikę pirminį tyrimą nustatė, jog dalyje tyrimui paimtų „Judex“ produkcijos pavyzdžių yra sveikatai kenksmingų bakterijų.

Vėliau STT patikslino, kad „Judex“ gaminius tyrė Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

„Apie tyrimo rezultatus ketvirtadienį informuota VMVT. Į ją kreiptasi pagal kompetenciją, prašant atlikti išsamų nustatytų aplinkybių patikrinimą,“ - teigiama prokuratūros pranešime.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos atstovai anksčiau DELFI teigė negalintys atskleisti, kokie buvo atlikti tyrimai ir kokių bakterijų rasta tirtuose produktuose. Šią informaciją esą galinti atskleisti tik STT, kuri užsakė tyrimus ir su kuria buvo pasirašyta konfidencialumo sutartis.

Ministras pasipiktinęs

Sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Juras Požela feisbuke pavadino prokuratūros paviešintus faktus skandalingais ir paragino žemės ūkio ministrę nedelsiant reaguoti ir pašalinti minėtus gaminius iš apyvartos.

J. Požela taip pat pareiškė, kad teisėsaugos įtariamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius visiškai nesusitvarko su pareigomis, pareiškė sveikatos apsaugos ministras Juras Požela, teisėsaugai pranešus, kad šaldytų maisto produktų bendrovėje „Judex“ buvo rasta sveikatai kenksmingų bakterijų.

„Matome visišką p. Miliaus nesusitvarkymą su pareigomis“, - BNS ketvirtadienį sakė J.Požela.

Jo teigimu, nuo šiol žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė maisto saugai turi skirti didesnį dėmesį.

Faktą apie „Judex“ produkcijoje rastas bakterijas jis pavadino netoleruotinu ir teigė, kad tai „labai pavojingos“ bakterijos.

„Tai yra visiškai netoleruotini dalykai ir aš manau, kad tai nebėra komedijos žanras, kuris buvo demonstruojamas pastarosiomis dienomis, bandant išplauti mundurus ar kitus dalykus“, - sakė J.Požela.

„Mes kalbame apie pavojų žmonių sveikatai“, - pridūrė jis.

Kreipėsi į kitus ekspertus

Kaip teigiama pranešime, siekdami objektyviai patikrinti praėjusią savaitę kratos „Judex“ metu paimtos realizacijai paruoštos produkcijos (šaldytų maisto pusfabrikačių) pavyzdžių kokybę, Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai kreipėsi į nuo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) nepriklausomus ekspertus. Jie nustatė, kad dalyje tyrimui paimtų „Judex“ produkcijos pavyzdžių yra sveikatai kenksmingų bakterijų.

VMVT vyriausioji patarėja Jurgita Savickaitė DELFI patvirtino, kad tarnyba gavo informaciją iš prokuratūros ir pradėjo bendrovės patikrinimą.

Tačiau daugiau detalių ji neatskleidė motyvuodama tuo, kad kol kas neaišku, kokia informacija yra susijusi su teisėsaugos atliekamu tyrimu dėl VMVT vadovo veiksmų, kuris, kaip įtariama, piktnaudžiavo tarnyba.

Laboratorijai vadovauja LSDP narys

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos direktorius yra Vytautas Vidmantas Zimnickas.

V.V. Zimnickas, J. Požėla
2013 m. parlamento rinkimuose jis buvo socialdemokratų kandidatas į Seimo narius, deklaracijoje yra nurodęs esantis Lietuvos socialdemokratų partijos narys.

Jis taip pat yra Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidiumo narys, Trišalės tarybos ir „Sodros“ tarybos narys.

1992 – 1996 m. Seimo narys ir buvęs bendrovės „Limeta“ generalinis direktorius V. V. Zimnickas 2004 m. gegužę buvo įtariamas kyšio priėmimu.

Tuo metu buvo vykdomas ikiteisminis tyrimas dėl korupcijos faktų sveikatos apsaugos sistemoje. Po 10 dienų trukusio suėmimo tyrimą atliekantys STT pareigūnai tuo metu kreipėsi į teismą, prašydami suėmimą pakeisti rašytiniu pasižadėjimu neišvykti.

Įtarimai dėl listerijos

DELFI primena, kad vienas teisėsaugos tyrimo dėl prekybos poveikiu ir piktnaudžiavimo tarnyba objektų - įtarimai, jog galėjo būti nuslėpta informacija apie žmonių sveikatai pavojingą bakterija šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ gaminiuose.

Neoficialiomis žiniomis, teisėsauga aiškinosi įtarimus, kad Maisto ir veterinarijos tarnyba ar jai pavaldžios institucijos galėjo gauti iš kitų kompetentingų žinybų informacijos apie listerijos (Listeria monocytogenes) rūšies bakterijos užkratą kai kuriuose „Judex“ gaminiuose, tačiau šį faktą esą nuslėpė ir, įtariama, nesiėmė veiksmų.

Seimo narys „tvarkietis“ Petras Gražulis, pas kurį neseniai teisėsauga atliko kratas, pripažįsta padėjęs įmonei aiškintis padėtį su tarnybos vadovu Jonu Miliumi, kuriam pareikšti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba. Susidariusi situacija dėl gamtoje dažnai sutinkamos bakterijos, kuri gali būti ir nežalinga, ir mirtinai pavojinga žmogaus sveikatai, galiausiai baigėsi tuo, jog bendrovė turėjo nutraukti eksportą į Rusiją.

„Dėl „Judex“ praeitais metais buvo gauta informacija iš Rusijos Federacijos, ten buvo šaldytas pusgaminis ir jame buvo nustatyta listeria monocitogenes bakterija“, — BNS sakė VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus patarėja Rūta Bubulienė.