Generalinė prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai tyrimą dėl galimo viešojo intereso pažeidimo ir viešojo intereso gynimo priemonių taikymo šios asociacijos įsteigimo ir veiklos aspektais savo iniciatyva pradėjo ir atliko 2022 m. vasarą.

2022 m. rugpjūčio 26 d. prokuratūra kreipėsi su ieškiniu į Vilniaus regiono apylinkės teismą, prašydama asociaciją „Tarptautinis geros kaimynystės forumas“ pripažinti neteisėtai įsteigta ir ją likviduoti. Prokuratūros manymu, šios asociacijos steigimo tikslai yra neteisėti, prieštaraujantys viešajai tvarkai, o ją steigiant buvo pažeistos esminės juridinio asmens steigimo taisyklės.

Pirmos instancijos Vilniaus regiono apylinkės teismas, išnagrinėjęs civilinį ieškinį, sutiko su prokuroro pozicija ir įvertinęs pasisakymus asociacijos vardu Rusijoje ir Lietuvoje Teismas pripažino, kad tikrasis šio juridinio asmens įsteigimo tikslas yra tyčia viešai skleisti melagingą informaciją (dezinformaciją) apie Lietuvą, formuojant klaidingą nuomonę, kad Lietuva nėra nepriklausoma ir demokratinė valstybė, t. y. – asociacija steigta siekiant veikti prieš Lietuvos valstybės konstitucinę santvarką, kurstyti socialinę nesantaiką. Šiame teismo sprendime taip pat konstatuojama, kad steigiant asociaciją „Tarptautinį geros kaimynystės forumą“ nebuvo sudaryti privalomi juridinio asmens steigimo dokumentai bei buvo pažeistos kitos įstatyme nustatytos imperatyvios juridinio asmens steigimo taisyklės.

Įvertinęs šias aplinkybes Vilniaus regiono apylinkės teismas šių metų vasario 20 d. patenkino Generalinės prokuratūros prokuroro, gynusio viešąjį interesą, ieškinį ir asociaciją „Tarptautinį geros kaimynystės forumas“ pripažino neteisėtai įsteigta ir likviduojama. Likvidatoriumi teismas paskyrė Turto banką.

Šios dienos Vilniaus apygardos teismo sprendimas dėl asociacijos pripažinimo neteisėtai įsteigta ir likviduojama įsiteisėjo nuo sprendimo paskelbimo dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)