Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vyriausiasis specialistas Justinas Kilpys teigė, jog gražūs rugsėjo orai – ne bobų vasara, o tiesiog praėjusios vasaros tąsa.

„Nuo šiandienos, rytdienos orai kiek vės ir kiek labiau primins rudenį. Vyraujanti dienos temperatūra bus 17-19 laipsnių šilumos, o ne 30”, – komentavo klimatologas.

Rugsėjui J. Kilpys prognozavo vidutinę temperatūrą, o štai spalis ir lapkritis turėtų būti gerokai šiltesni, nei paprastai būna Lietuvoje.

Paklaustas, ką reiškia „gerokai“, klimatologas patikslino, jog temperatūra turėtų būti aukštesnė maždaug dviem laipsniais už vidutinę. „Jau vienas laipsnis yra daug, o dviem aukštesnė temperatūra tai iš tiesų daug šiltesni orai“, – atkreipė dėmesį DELFI pašnekovas.

Kad ir kokios optimistinės prognozės būtų, J. Kilpio žodžiais, lapkritį bus blogiau, nei spalį, o spalį – blogiau nei rugsėjį: „Mes gyvename tokiose platumose, kur nori nenori artėjant lapkričiui vis viena orai subjūra, prasideda lietūs. Vidutinė temperatūra gal ir bus aukštesnė, tačiau saulė išlįs vis rečiau, vis žemiau kils ir oras bus vis bjauresnis“.

Ar bus bobų vasara, lems Azoro anticiklonas

Ar galime dar tikėtis ir bobų vasaros? Klimatologas pastebi, kad žmonės bet kokį gražesnį rudens orą vadina bobų vasara. Tačiau, žiūrint klimatologiškai, bobų vasara prasideda tuomet, kai šalį pasiekia Azoro anticiklonas.

„Azoro salos yra Atlanto vandenyne, netoli Portugalijos. Ten beveik nuolatos yra ciklonas – aukšto slėgio sritis, šviečia saulė, būna gražus oras. Jeigu rugsėjį ar spalį šitas anticiklonas pasislenka į Europą ir kokiai savaitei blokuoja visus nuo Atlanto vandenyno ateinančius ciklonus – žemo slėgio sritį su krituliais – turime savaitę geresnių orų. Tačiau jei rugsėjį ar spalį kelias dienas išsilaikė gražus oras, nebūtinai tai būtent Azoro ciklonas, juolab, jis atslenka ne kasmet, todėl ir bobų vasara ne kasmet sugrįžta“, – komentavo J. Kilpys.

Klimatologo teigimu, tikrąją bobų vasarą išduoda labai giedras oras ir gerokai šiltesnės, nei įprastai, naktys. „Jeigu atslenka anticiklonas, pvz., nuo Rusijos, stebime giedrus gražius dienos orus, tačiau naktys būna labai šaltos. Azoro anticiklono atveju tokių paros oro temperatūros skirtumų nebebūna“, – lygino jis.
Klimatologas Justinas Kilpys

Kur Lietuvoje ilgiausiai išliks vasariški orai?

Piečiausias Lietuvos pajūrio taškas – Nida. Hidrometeorologijos tarnybos jūrinių prognozių skyriaus specialistė Ieva Vitkutė patvirtino, jog būtent Nidoje fiksuojama daugiausia giedrų, saulėtų dienų, o tai lemia ir aukštesnę vandens temperatūrą. „Šiuo požiūriu, Kuršių Nerija poilsiui yra dėkingiausia“, – įsitikinusi I. Vitkutė.

Pajūryje vasaros laikotarpis arba šilti orai išsilaiko dėl šildančio jūros poveikio. „Per vasarą ji sukaupia daug šilumos, o paskui atiduoda. Taigi, jei žmonės būna pajūryje, pastebi, kad ten sąlyginai šiltos naktys. Ir jei Rytų Lietuvoje jau prasideda šalnos, tai prie jūros jų nebūna dar labai ilgai. Pats Baltijos jūros vanduo taip pat įšilęs, tad poilsiautojai gali džiaugti palyginti šilta oro temperatūra. Jei dar ir jūra šilta, atostogauti visai malonu“, – kolegei antrino J. Kilpys.