– Kelias pastarąsias naktis buvo net iki 5 °C šalčio, o ketvirtadienį – visai kitaip. Kas nutiko?

– Kai kur būdavo net iki 6 °C šalčio. Spalio 13–14 d. turėjome šalčio piką, kai naktimis temperatūra buvo tikrai žema. Varėnoje ir Utenoje ji buvo žemiausia – beveik 6 °C šalčio, o dirvos paviršiuje – net 9 °C šalčio. Jau kalbame ne apie šalnas, o apie šaltį ir pereiname į antrą rudens pusę.

Buvo sausa. Tai vadinamasis anticikloninis oras, aukšto slėgio laukas. Pragiedrėjusios naktys tikrai atšaldė orą ir dirvos paviršių. Jau trečiadienį, pirmą kartą per pastarąsias dešimt dienų, pasirodė lietus – debesys vakariniuose rajonuose, lietus pajūryje ir Žemaitijoje. Naktį iš ketvirtadienio į trečiadienį – ir Dzūkijoje, tik labai nedaug.

– Ar kada nors yra buvęs ekstremalus spalis?

– Pavyzdžiui, praėjusiais metais spalis buvo labai kontrastingas, sumušti žemiausios temperatūros naktimis rekordai. Naktimis būdavo iki 8 °C šalčio, o dienomis temperatūra pakildavo daugiau nei 20 °C šilumos. Tai labai didelis skirtumas.

Kalbant apie ekstremalumą, 1992 m. spalio 22–23 d. rytiniuose rajonuose mes braidėme po gilų sniegą. Buvo sniego danga, o taip pat ir šlapdriba, vietomis iškrito iki 46 cm. Tas sniegas išsilaikė net porą savaičių, tik pajūryje jo nebuvo.

Kalbant apie šilčiausią spalį, 1985 m. Kybartuose temperatūra buvo šoktelėjusi iki 26 °C šilumos. Tačiau tokia aukšta temperatūra pasitaiko spalio pradžioje. Žemiausia, žinoma, spalio pabaigoje.

– Kaip vertinate šių metų spalį?

– Dviejų pirmųjų dešimtadienių temperatūra buvo žemesnė už normą. Pirmasis dešimtadienis buvo lietingas ir gana šaltas. Praėjęs dešimtadienis pasižymėjo beveik dviem laipsniais žemesne temperatūra nei įprasta. Jis buvo ir sausesnis nei pirmasis.

Nors žmonės apie tai dar kalba, bobų vasarą jau reikia pamiršti. Gal ir sunku patikėti, bet spalio pradžioje rytiniuose rajonuose dar buvo 23 °C šilumos, o tuo metu Žemaitijoje – tik 13 °C. Bobų vasara turėtų apimti visą šalį.

– Kokia gali būti trečioji spalio dekada?

– Spalis yra pereinamasis mėnuo – iš ankstyvo rudens į vėlyvesnį. Jeigu šiaurės rytuose, nuo Rusijos, jau įėjęs arktinis arba ultrapoliarinis oras, tikėtina, kad bus labai šalta. Atrodo, kad artimiausiomis dienomis gilios sniego dangos ar šlapdribos tikrai nebus, bet artėja pirmieji lietūs. Tikrai ateina lietingas periodas. Skirtumai tarp dienos ir nakties nyksta, bet bus vėjuota. Reikia pasiruošti darganoms.

Informacija pateikta remiantis Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis.